Πρώτο βήμα για συμφωνία Καμμένου στην ονομασία των Σκοπίων

Το πρώτο βήμα για να εξευρεθεί κοινός τόπος Τσίπρα-Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θεωρείται ότι έγινε στην τρίωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Π. Καμμένου αμέσως μετά, αναδεικνύει τον δρόμο για την διαμόρφωση κοινής κυβερνητικής γραμμής.

Ο υπουργός Άμυνας, αν και επέμεινε στην θέση του να μην υπάρχει ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» στη νέα ονομασία των Σκοπίων – και έχει σημασία, ότι είπε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ όρος – αναφέρθηκε στην απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, που προβλέπει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Κοτζιά που διαπραγματεύεται λύση με σύνθετη ονομασία και ουσιαστικά έθεσε τον όρο για να συμβιβαστεί: Να υπάρξει λύση που θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και να είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωνε ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία, με βάση την απόφαση του Βουκουρεστίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεφε τα «βέλη» του κατά του Πάνου Καμμένου, προβλέποντας ότι στο τέλος θα συμφωνήσει «επιδεικνύοντας μεγάλη ευλυγισία και στο ζήτημα αυτό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το κόμμα του δεν θα λάβει θέση αν δεν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού που αν εκφράζει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.

Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.

Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Πιστεύω -συμπέρανε ο υπουργός- ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».

Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου.

Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρηρσε λέγοντας ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

Νίκος Κοτζιάς: Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χροστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Πηγή:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ