Ντιμπέιτ για την Κεντροαριστερά: Βγήκαν «μαχαίρια» μεταξύ των υποψηφίων

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Τα «μαχαίρια» βγήκαν στο δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των εννέα υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. O ‘στρογγυλεμένος’ λόγος της προηγούμενης τηλεμαχίας έδωσε τη θέση του στις αιχμές μεταξύ υποψηφίων, τα ‘follow up’ σε απαντήσεις άλλων και τις εκατέρωθεν ‘διορθώσεις’ του ενός ή του άλλου από συνυποψήφιό τους.

Ξεκινώντας από την κοινή βάση της καταδίκης του νέου χτυπήματος χθες, με καλάσνικοφ, εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων ζήτησαν μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Ασφάλειας του Πολίτη. Μόνη εξαίρεση ο Απόστολος Πόντας, που θεώρησε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η τρομοκρατία μπορεί να παράγει πολιτικά αποτελέσματα, όπως είπε.

Και τη δεύτερη αυτή τηλεμαχία απασχόλησε σε έναν βαθμό η μοναδική ‘είδηση’ της προηγούμενης τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, περί παράλληλης λειτουργίας των δύο ΚΟ την επομένη της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα. «Το πόσες ΚΟ θα υπάρχουν δεν θα το αποφασίσουμε εμείς, αλλά τα μέλη που θα είναι συνιδρυτές του νέου φορέα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης παραπέμποντας στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμφωνία εκ των προτέρων και χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη, ο Γιώργος Καμίνης, ενώ για ‘πολιτικό λάθος’ που θα πρέπει να διορθώσουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε ο Γιάννης Μανιάτης.

«Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος. Υπάρχει πολιτική επιτυχία», απάντησε η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας πως «το ότι πορευόμαστε μαζί με το Ποτάμι είναι μία πολύ μεγάλη στιγμή και για μένα και για τον Σταύρο Θεοδωράκη». Αντιστοίχως, για ‘τολμηρή απόφαση’ μεταξύ του ίδιου και της Φώφης Γεννηματά, μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη στο τελευταίο μέρος της διαδικασίας, καλώντας τον να την αντιμετωπίζει ως τέτοια και ξεκαθαρίζοντας ότι τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν μέχρι τις εθνικές εκλογές και το συνέδριο θα αποφασίσει για ενοποιημένο στην πράξη κόμμα.

Στην αιχμή που εμπεριείχε η ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για το κατά πόσον είναι έτοιμη να πει ‘όχι’ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε η Φώφη Γεννηματά. «Εγώ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να γίνουν οι επόμενες εκλογές, αναμέτρηση για τρεις», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτηρίζοντας ‘ηττοπαθή’ τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα και την εμμονή του Γιάννη Ραγκούση με αυτό και αντιστρέφοντας το ερώτημα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και το κατά πόσον θα συμβάλουν αυτές στη βάση μίας προοδευτικής ατζέντας.

«Ζητώ δύναμη για να αλλάξουμε πολιτική», είπε, για να ακολουθήσει νέο ‘μπρα-ντε-φερ’ με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του ευρωβουλευτή για τη θέση της απέναντι στην ειδική σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

«Δεν πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε για την γείτονα χώρα, τονίζοντας πως το εθνικό μας συμφέρον μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι που είπε και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Να μην …εθελοτυφλεί την κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ψήφισαν το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Φώφη Γεννηματά να ανταπαντά ότι ποτέ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν ζήτησαν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τον ευρωβουλευτή να επιμένει πως ψήφισαν υπέρ του προσωρινού παγώματος…

Κόντρα υπήρξε και μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Κωνσταντίνου Γάτσιου, με αφορμή την απάντηση του τελευταίου όταν ρωτήθηκε για τυχόν απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. «Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δεν μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο», είπε ο Κ.Γάτσιος.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, σαν τα άλλα που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι εγκληματική οργάνωση που δολοφονεί», είπε ο ευρωβουλευτής, τασσόμενος υπέρ της θέσης της εκτός νόμου, άποψη που προκάλεσε την ‘έκρηξη’ του ακαδημαϊκού, που υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα έκανε τα στελέχη της ‘μάγκες’.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Γιώργου Καμίνη όταν ρωτήθηκε από τον Απόστολο Πόντα για την επιμονή του να θέλει να διαλυθούν τα κόμματα που τον στήριξαν στην εκλογή του στην ηγεσία του δήμου Αθηναίων. «Δεν πάμε να κάνουμε καινούριο κόμμα; Κάνω κάπου λάθος;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι λογικότερο από την διάλυση των υπαρχόντων σχημάτων κάποια στιγμή, τιμώντας ασφαλώς τη συμβολή του καθενός.

Ηγετική ήταν η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά, που παραμένει φαβορί για να περάσει πρώτη στον δεύτερο γύρο. «Δεν βάζω πήχη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και κατά της ΝΔ.

Αναφερόμενη στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα υπέρ της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, έκανε λόγο για «άλλη μία πολιτική εξαπάτηση» και για «κοροϊδία του λαού», ενώ εμφανίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για τις ανισότητες ως να είναι περίπου φυσικό φαινόμενο, δήλωσε ότι στόχος της δικής της παράταξης είναι η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων. Η ίδια δήλωσε πως θα είναι αμείλικτη σε θέματα διαφθοράς, ζητώντας διαφάνεια παντού και τονίζοντας ότι ο νέος φορέας θα στηθεί στη βάση της ηθικής.

Στην ανάγκη για ένα νέο φορέα, με νέο όνομα και νέα ηγετική ομάδα επέμεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας μεν τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να ‘κλέψει’ τον κόσμο της Κεντροαριστεράς επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν αφορά τους πολίτες του Κέντρου.

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία παρέλαβε ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το κόμμα, και τα βήματα εξορθολογισμού που ακολούθησε από κοινού με τον διευθυντή του κόμματος θύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να ζητήσει τελικά τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων υπέρ της απόλυτης διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Δεν ισχύει καν το ‘βιάζουμε τη μεσαία τάξη για να βοηθήσουμε τους αδύναμους’, ο κ.Τσίπρας έδωσε επίδομα αλληλεγγύης, αλλά μείωσε το ΕΚΑΣ και κατήργησε το επίδομα των ΑμεΑ», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να φτιαχτεί κράτος αξιοκρατίας και «να τελειώνουμε με το κράτος των κομματικών αξιωματούχων».

Να γίνει η χώρα ‘φορολογικός παράδεισος’ για ό,τι παράγει η ίδια ζήτησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Υπέρ της ποινικοποίησης της κουκούλας, αλλά και κάθε ενδυματικής επιλογής που αποκρύπτει τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου, ακόμα και αν αυτή είναι η μπούρκα, τάχθηκε ο Απόστολος Πόντας.

Ενδιαφέρον είχε τέλος, η πρόθεση του Δημήτρη Τζιώτη να μην είναι υποψήφιος βουλευτής, υπουργός ή …πρωθυπουργός, ακόμα και αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα, παραπέμποντας στη βάση για να αποφασίζει για τα πάντα.

Πηγή real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ