Τα Black Hawk έφτασαν τα 5.000 στον αέρα κι έπονται τα ελληνικά

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η Sikorsky, ανακοίνωσε την παραλαβή του 5.000ού ελικοπτέρου της παραλλαγής “Hawk”, ένα UH-60M Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο κλαμπ.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως, ανακοίνωσε η Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, παρέδωσε την Δευτέρα το 5.000ό ελικόπτερο της παραλλαγής “Hawk”, ένα UH-60M Black Hawk του Στρατού των ΗΠΑ. Το εμβληματικό ελικόπτερο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις απαιτήσεις μεσαίας ανύψωσης για τον αμερικανικό στρατό και τους διεθνείς φορείς για δεκαετίες στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2040.

Η Sikorsky, ως εταιρεία, σφυρηλατήθηκε από το Black Hawk“, δήλωσε ο πρόεδρος της Sikorsky Paul Lemmo. “Το Black Hawk και οι παραλλαγές του αποδίδουν, ενώ η αξιοπιστία και οι επιδόσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες. Τα αεροσκάφη Hawk συνεχίζουν να αποδεικνύουν την ευελιξία και την ετοιμότητά τους με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις συνεχείς επενδύσεις στο αεροσκάφος από τις ΗΠΑ και παγκοσμίως”.

 

Πελάτες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην πλατφόρμα Black Hawk και τις παραλλαγές της, συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων ναυτικών επιχειρήσεων MH-60R/S, των ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-60T, των ελικοπτέρων διάσωσης HH-60W και των διεθνώς κατασκευασμένων S-70 Black Hawk που περιλαμβάνουν το βασικό FIREHAWK, τα οποία έχουν αποδείξει την ευελιξία και την ικανότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών αποστολών.

 Το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό της Sikorsky κατασκευάζει την τελευταία γενιά αεροσκαφών Hawk στο Stratford, ενώ υπάρχει μεγάλη διεθνής ζήτηση για το Sikorsky S-70 Black Hawk, το οποίο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο PZL Mielec στην Πολωνία. Περισσότεροι από 35 διεθνείς πελάτες αξιοποιούν το Black Hawk χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του.

Ο στρατός των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χειριστής Black Hawk, επεσήμανε τον βασικό ρόλο που συνεχίζει να εκπληρώνει το ελικόπτερο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, πέρα από τη σημαντική συμβολή του στις κοινές επιχειρήσεις όλων των τομέων.

“Για περισσότερα από 40 χρόνια το Black Hawk έχει υποστηρίξει εξαιρετικά  τους στρατιώτες σε κάθε μεγάλη επιχείρηση έκτακτης ανάγκης που έχει εκτελέσει ο Στρατός”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Calvin Lane, υπεύθυνος έργου ελικοπτέρου κοινής ωφέλειας για το Program Executive Office Aviation. “Παρόλο που το ελικόπτερο δραστηριοποιείται  περισσότερο καιρό από τους περισσότερους στρατιώτες, ο Στρατός σχεδιάζει να το έχει στην πρώτη γραμμή της υπηρεσίας για άλλα 40 χρόνια και μετά. Και όλοι όσοι συμβάλλουν στην παράδοση αυτού του ελικοπτέρου με οποιονδήποτε τρόπο, συμβάλλουν άμεσα στην παροχή μαχητικών δυνατοτήτων που προστατεύουν τους στρατιώτες και βοηθούν τον Στρατό να εκπληρώσει την αποστολή του”.

Blackhawk

Το μέλλον του Black Hawk

 Καθώς τα μελλοντικά αεροσκάφη κατακόρυφης ανύψωσης του Στρατού των ΗΠΑ παίρνουν θέση, το Black Hawk θα παραμείνει το θεμελιώδες τακτικό ελικόπτερο εναέριας επίθεσης και χρήσης για τον Στρατό των ΗΠΑ. Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού που βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία του Black Hawk μειώνοντας το άμεσο λειτουργικό κόστος περιλαμβάνουν:

  • Μια προσέγγιση Modular Open Systems Approach που επιτρέπει την ταχεία ενσωμάτωση αναδυόμενων τεχνολογιών για να διατηρηθεί η συνάφεια στις μελλοντικές επιχειρήσεις με την αύξηση της εμβέλειας, της επιβιωσιμότητας, της φονικότητας και της συντήρησης,
  • Βελτιωμένο στροβιλοκινητήρα για την αύξηση της ικανότητας ανύψωσης και του βεληνεκούς,
  • Προηγμένα ψηφιακά συστήματα διαχείρισης οχημάτων που υποστηρίζουν υποβαθμισμένο οπτικό περιβάλλον και αυτοματοποιημένες επιχειρήσεις- και,
  • Ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των προγνωστικών αναλύσεων που μειώνουν τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του αεροσκάφους και το κόστος συντήρησης.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Lockheed Martin πέταξε με το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο Sikorsky UH-60A/S-70 Black Hawk δοκιμαστικής πλατφόρμας με Optionally piloted Vehicle (OPV), το οποίο τροφοδοτείται από την τεχνολογία αυτονομίας MATRIX™ της Sikorsky, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων. Οι επακόλουθες πτήσεις στο Project Convergence 2022 του Στρατού των ΗΠΑ κατέδειξαν μελλοντικές αποστολές χρησιμότητας για την πλατφόρμα, η οποία δεν δείχνει σημάδια παραίτησης από την κυρίαρχη ικανότητα μεσαίας ανύψωσης μέσω συνεχών καινοτομιών και επενδύσεων.

“Είμαστε δεσμευμένοι σε όλους τους χειριστές των H-60 και S-70 και προσβλέπουμε σε μακροχρόνιες συνεργασίες στο πρόγραμμα Hawk τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε η Nathalie Previte, αντιπρόεδρος του τμήματος Army and Air Force Systems της Sikorsky. “Προτεραιότητά μας παραμένει η εκπλήρωση των απαιτήσεων των πελατών μας και η κάλυψη των αναγκών των σημερινών και μελλοντικών επιχειρησιακών μονάδων. Με απαράμιλλη ευελιξία και παγκόσμια διαλειτουργικότητα, τα αεροσκάφη Hawk συνεχίζουν να προωθούν την ασφάλεια του 21ου αιώνα”.

Blackhawk

Η Ελλάδα

Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr από τις 28 Νοεμβρίου το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα επιτελεία του Στρατού και της Αεροπορίας, μελετά αθόρυβα εδώ και μήνες ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των ελικοπτέρων, που θα δώσει τα εφόδια ώστε οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες ευθύνης της Ελλάδας να πραγματοποιούνται με τα καλύτερα μέσα.

 Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με ΓΕΣ και ΓΕΑ, ετοιμάζεται να στείλει το προσεχές χρονικό διάστημα επιστολή P&A (Price and Availability) -κοινή για Στρατό και Πολεμική Αεροπορία- προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 38 ελικοπτέρων Black Hawk M ή «Mike», όπως τα αποκαλούν.

Αν όλες οι διαδικασίες κινηθούν ταχύτατα τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανό έως το τέλος του 2023 να έχει κλείσει η συμφωνία και από εκεί -βάσει διακρατικής συμφωνίας- να παραδοθούν στην Ελλάδα κάποια από τα ελικόπτερα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, που θα προέρχονται από την παραγγελία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και έως το τέλος του 2024, με τελική παράδοση του συνόλου των Black Hawk έως το 2027.

 Επί της ουσίας, το ΓΕΕΘΑ εκμεταλλεύεται τη μεγάλη παραγγελία του αμερικανικού στρατού για 150 ελικόπτερα (πρόγραμμα «Multi Year 10») και σε αυτό φιλοδοξεί να ενταχθεί και η ελληνική προμήθεια, ώστε να πετύχουν τις ίδιες τιμές. Το ίδιο έγινε με τη ναυτική έκδοση των Black Hawk, τα Romeo, που αγοράστηκαν στην ουσία τα επτά περίπου στην τιμή των πέντε. Τα ελικόπτερα θα έρθουν με όργανα νυχτερινών επιχειρήσεων (NVG) και συλλογές για SAR, CSAR και θα μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές, αλλά και να φέρουν οπλισμό. Επίσης, προβλέπεται πλήρης εγχώρια συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, συνεχής υποστήριξη (Follow on Support), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός από χαμηλότερη τιμή, που πρόχειρα υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ σε βάθος οκταετίας, εγγυάται και ταχύτερες παραδόσεις. Ανάμεσα σε αυτά, τουλάχιστον δύο ελικόπτερα θα έχουν ειδική διαμόρφωση και θα επιχειρούν για τις «Σκιές του Αιγαίου», δηλαδή τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

 Τα Black hawk θα έρθουν για να αντικαταστήσουν τα πλέον αξιόπιστα εδώ και δεκαετίες μονοκινητήρια Huey UH-1H.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ