4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 για την Αεροπορία Στρατού

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δυστυχώς, η δεκαετή κρίση άφησε πίσω πολλά προγράμματα εκσυγχρονισμού και τώρα όλα τα Επιτελεία έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου προκειμένου με το μικρότερο δυνατό κόστος να δρομολογήσουν τις ανάγκες εκσυγχρονισμού που επείγουν.

Η Πολεμική Αεροπορία, με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper έχει αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της. Η τρέχουσα χρονιά είναι ­– και δικαίως – του Πολεμικού Ναυτικού που πρέπει να δρομολογήσει άμεσα αρκετά προγράμματα. Κι αμέσως μετά πρέπει να ακολουθήσει η Αεροπορία Στρατού.

Όπως έχουμε αναφέρει – πριν από το ξέσπασμα της κρίσης λόγω κορονοϊού η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) πρέπει σύντομα να λάβει ανάλογης προσοχής ώστε να καταφέρει να μπει με αξιώσεις στην επόμενη εποχή, που θα της προσδώσει τα εχέγγυα υπεροχής στις επιχειρήσεις εγγύς υποστηρίξεως στα πεδία των μαχών.

Το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμη και τα 4 δισ. €.

Όμως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του enikos.gr, ειδικό κλιμάκιο προσδιόρισε επ᾽ακριβώς και τον χρονικό ορίζοντα. Κι αυτός είναι ως το 2026. Τα νεότερα που έχουν προκύψει σε ότι αφορά τα 19 Apache ΑΗ-64Α, που χρειάζονται υποστήριξη, φαίνεται ότι βρέθηκε λύση από ασιατική χώρα – που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε – η οποία έχει απόθεμα ανταλλακτικών και μάλιστα μεγάλο. Τόσο που μπορεί να παρατείνει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων για τα επόμενα 10 ίσως και 15 χρόνια. Εκεί που έχουν σκοντάψει οι διαπραγματεύσεις είναι η τιμή, αφού η προσφορά είναι 10 εκατ. ενώ η αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά είναι το 10% της τιμής. Αυτοί που ξέρουν, υποστηρίζουν ότι η τιμή είναι βάσει επίσημου τιμοκαταλόγου, όμως πρόκειται για υλικό που βρίσκεται σε αποθήκευση και η ζήτηση διεθνώς είναι χαμηλή.

Επιπλέον, έχει προκύψει και μία περίπτωση προμήθειας επιπλέον 5 Chinook CH-47D σε πολύ καλή τιμή από την Ολλανδία, η οποία τα αποσύρει αφού προμηθεύτηκε την αμέσως επόμενη έκδοση, F ή Foxtrot όπως την αποκαλούν. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει με τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, όπως και με τα υπόλοιπα που έχουμε, είναι να μπουν στην διαδικασία αναβάθμισης σε Foxtrot τα επόμενα χρόνια, διαφορετικά κινδυνεύουν να έχουν ελάχιστες διαθεσιμότητες και σύντομα να απαξιωθούν. Τα Ολλανδικά, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαντάζουν ως μία καλή ευκαιρία, θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα γιατί δεν τα αναβάθμισε ο Ολλανδικός Στρατός, προτιμώντας να αναβαθμίσει μόνο 6 και προχωρήσει στην αγορά καινούριων.

Σε ό,τι αφορά τα UH-1H Huey, που υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια, φαίνεται ότι ο κορονοϊός πρόλαβε μία εξαιρετικά ευνοϊκή πρόταση αντικατάστασής τους. Ίσως μετά το καλοκαίρι να ξανανοίξει το παράθυρο διαλόγου.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ