Κουτσούμπας: Η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ένα παραμύθι

“Η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ένα παραμύθι” τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Δημοκρατική” της Ρόδου.

Ερωτηθείς εάν αυτή η κυβέρνηση με όλα τα δυσβάστακτα μέτρα που λαμβάνει είναι Αριστερή, ο γγ του ΚΚΕ τονίζει: “Σημασία δεν έχει πως αυτοχαρακτηρίζεται μια κυβέρνηση, αλλά ποια πολιτική υλοποιεί. Και δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι είναι «αριστερό» να βάζεις ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, να φορτώνεις φόρους τις λαϊκές οικογένειες και να ετοιμάζεσαι να βάλεις χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας. Και μάλιστα την ίδια ώρα να ψηφίζεις τον αναπτυξιακό νόμο, που εκτός από ζεστό χρήμα δίνει και νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Το αριστερό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο και την εξουσία του”.

“Η ανάπτυξη για την οποία κόπτονται όλοι αυτοί, σημαίνει κυρίως ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Και γι’ αυτό το έδαφος έχει στρωθεί, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους. Εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, μισθοί και συντάξεις πείνας, διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Και έπεται συνέχεια, αφού απελευθέρωση απολύσεων και συνδικαλιστικός νόμος είναι το μενού της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο για να φανεί ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα παραμύθι” σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Κουτσούμπας επαναλαμβάνει ότι “διαχρονικά η πρόταση του ΚΚΕ είναι η απλή αναλογική χωρίς κανένα μπόνους και χωρίς κανένα πλαφόν, γιατί είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που μπορεί να εκφράσει και να αποτυπώσει τη λαϊκή ψήφο”. “Έτσι ακριβώς έχει καταγραφεί χρόνια τώρα στη λαϊκή συνείδηση η απλή αναλογική και έτσι ακριβώς περιγράφεται και στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Όλα τα άλλα που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη για «απλή αναλογική με πλαφόν», είναι η γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει το κρέας – ψάρι. Έλεος πια” επισημαίνει.

“Βρισκόμαστε ήδη στον έκτο χρόνο που η χώρα πορεύεται αποκλειστικά με διάφορες κυβερνήσεις συνεργασίας. Το γεγονός ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα έχουν κοινό πλαίσιο και βασική στρατηγική όλα τα αστικά κόμματα, αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση τέτοιων κυβερνήσεων συνεργασίας. Σας θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο. Άρα αντικειμενικά μπορούν και παραμπορούν να συμμετέχουν ή να στηρίξουν μια κυβέρνηση από κοινού που θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είναι και η βασική απαίτηση του κεφαλαίου στη χώρα μας” προσθέτει ο κ. Κουτσόυμπας ενώ ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αναφέρει:

“Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει το αστικό πολιτειακό σύστημα, γίνεται προεδρική από προεδρευόμενη δημοκρατία. Θα δοθούν περισσότερες εξουσίες, υπερεξουσίες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ένα θεσμικό παράγοντα που υλοποιεί βέβαια τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα. Δεν πρόκειται για διεύρυνση δημοκρατίας, αλλά για επίφαση δημοκρατίας, μια άλλη όψη της ίδιας αστικής δημοκρατίας, η οποία είναι δημοκρατία για τους λίγους, γι’ αυτούς που έχουν τη μεγάλη ιδιοκτησία και την πραγματική εξουσία. Η εκλογή ΠτΔ από το λαό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σε τίποτε την ήδη άσχημη κατάσταση που ζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα”.

 

Διαβάστε επίσης

Η Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο: Δεν ψηφίζουμε αποσπασματικές ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Βούτσης: Η απλή αναλογική είναι διαχρονική απαίτηση της αριστεράς

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ