Σταθάκης: Η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί πιθανώς από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, και επισήμανε την ανάγκη να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προωθήσει μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας, με δεδομένες μάλιστα τις προβλέψεις για θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, στην αρχή του 2016. Χαρακτηρίζει δε, «αρκετά προβληματική έως αδύνατη» κάθε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτηρίζει, την αλλαγή στο ύψος των υγειονομικών εισφορών που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ «επιβεβλημένη, αλλά οριακή», επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα επιστρέφουν στους συνταξιούχους».  

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Σταθάκη, έναρξη της προεκλογικής περιόδου με μείωση των συντάξεων είναι ένας συνδυασμός που δεν συνηθίζεται. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μείωση συντάξεων αναφορικά με το σκέλος της αύξησης των εισφορών στο υγειονομικό ταμείο. Όπως ξέρετε, τα χρήματα επιστρέφουν στους συνταξιούχους. Δεν πηγαίνουν προφανώς ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χρήση. ‘Άρα πρόκειται για μια επιβεβλημένη μεν, οριακή δε, αλλαγή στο ύψος των υγειονομικών εισφορών που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ.

Γνωρίζουμε το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στο ταμείο του ΕΟΠΠΥ;

Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πήγαμε στο δημοψήφισμα με capital controls και τώρα πηγαίνουμε σε εθνικές εκλογές στο ίδιο πλαίσιο για την αγορά. Πότε θα τελειώσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων στις τράπεζες;

Προφανώς κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εντούτοις πρέπει να υπογραμμίσω ότι έχει ομαλοποιηθεί αρκετά η ροή εισαγωγών και εξαγωγών στη χώρα. Ότι έχει αποκεντρωθεί αρκετά το σύστημα στις τράπεζες και την παραδοσιακή λειτουργία του εμπορίου και των εισαγωγών και των εξαγωγών και ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποια επιπρόσθετα θεσμικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Συνεπώς νομίζω ότι παρά τους περιορισμούς και τις αναπόφευκτες συνέπειες το σύστημα λειτουργεί σχετικά ομαλά. Τώρα η άρση θα εξαρτηθεί πιθανώς από την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και την πλήρη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους.

Εντός του έτους;

Δε θα ήθελα να διακινδυνεύσω οποιαδήποτε πρόβλεψη, οπότε παραμένω στους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αρθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ένα διαφορετικό αφήγημα για την ανάπτυξη, αλλά με την ανεργία σε τέτοια ποσοστά πως θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη;

Η πρόβλεψη που υπάρχει αυτή την στιγμή και έχει συμφωνηθεί φυσικά και με τους εταίρους στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος είναι ότι η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Άρα θα υπάρξει μια σχετικά σύντομη επιστροφή στην ανάπτυξη. Από την άλλη αυτό δεν αρκεί διότι χρειάζονται πολλά και επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση και κυρίως η νεανική επιχειρηματικότητα και άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να έχουμε ένα πιο ισχυρό αντίκτυπο στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Εάν ο στόχος της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ επιτευχθεί αλλά δεν έχει αυτοδυναμία με ποιους θα συγκυβερνήσετε;

Εμείς διατηρούμε το θετικό πρόσημο από την εμπειρία μας, τους τελευταίους μήνες, από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα διατηρούμε τη διαχωριστική γραμμή με αυτό που χαρακτηρίζεται ως παλιό πολιτικό σύστημα – τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Γι αυτό και τίθεται το δίλημμα να υπάρξει μια ισχυρή εντολή από την πλευρά των πολιτών με βάθος τετραετίας για μια κυβέρνηση που θα είναι κύριος κορμός της ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι τομές που ευαγγελίζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία καθιστά κάθε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αρκετά προβληματική έως αδύνατη.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σκουρλέτης: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει αυτοδύναμος

Κουρουμπλής: O Τσίπρας ρίσκαρε το πολιτικό του μέλλον

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ