Κόντρα Μπέζα – Μπαλάφα για την τρόικα στον Real Fm 97,8

Κόντρα Μπέζα – Μπαλάφα για την τρόικα στον Real Fm 97,8

Ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας και το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, «μονομάχησαν» στον αέρα του Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η δυσκολία και οι ιδιαιτερότητες της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα όντως συμπεριφέρεται σκληρά σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η αιτία είναι η διαφορετική εκτίμηση που έχουν σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό. Για να περιοριστούν αυτά τα ποσά, κατά τη δική τους εκτίμηση, ζητούν πρόσθετα μέτρα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέζας και συνέχισε:

«Το μνημόνιο, σαν μνημόνιο δεν πρόκειται να παραταθεί με τη μορφή που το ξέρουμε. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε. Η πρώτη αρχή, είναι ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργήσει». 

«Η χώρα βρίσκεται ήδη στην ανάκαμψη. Πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν πρέπει να πάμε σε μέτρα που θα μας οδηγήσουν πάλι σε ύφεση», πρόσθεσε.

«Καταλαβαίνω την ελπίδα που προσπαθεί να περάσει ο κ. Μπέζας. Εγώ θα ήμουν ευτυχής αν όλα τα πράγματα αυτά είχαν ένα ποσοστό ρεαλισμού. Οι δανειστές μας, πέραν των άλλων, βλέπει ότι στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή. Πολιτική αλλαγή με πρόγραμμα στον αντίποδα του σημερινού προγράμματος. Θέλουν να καθαρίσουν το τραπέζι για να μην έχουν πράγματα τα οποία θα ήταν αδύνατον να δεχθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε στη συνέχεια από την πλευρά του ο κ. Μπαλάφας και συμπλήρωσε: 

«Υπήρξε ένα Παρισινό Βατερλό για την κυβέρνηση. Γυρίζουμε μάλιστα στην πιθανότητα παράτασης του ήδη υφιστάμενου μνημονίου και ότι αυτό σημαίνει. Όλα αυτά δημιουργούν μια τεράστια αστάθεια που αποθαρρύνει τον όποιο επενδυτή. Σταθεροποίηση της χώρας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία».

Όπως είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς, θεωρούμε ότι καμία επένδυση δεν πρόκειται να γίνει σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, εφόσον το χρέος είναι αυτό που είναι. Εμείς πάμε καθαρά και με δεδομένα. Λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν δώσουν το παράδειγμα οι δημόσιες επενδύσεις. Αν αυτά τα λέγαμε πριν 4 χρόνια θα λέγαμε ότι η ελπίδα προχωράει, η ανάπτυξη, η έξοδος στις αγορές και τα λοιπά. Τώρα, έχουμε δει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επένδυση με αυτή την πολιτική. Με νόμους που επιδεικνύουν λιτότητα μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή επένδυση;»

«Στο Παρίσι έγινε ένα μεγάλο βήμα σύγκλισης. Καλά κάναμε και συναντηθήκαμε στο Παρίσι. Εσείς μιλάτε για ρεαλισμό, που ο καθένας από εσάς έχει διαφορετική άποψη; Αν είχατε επιδείξει ρεαλισμό την κατάλληλη στιγμή, δεν θα είχαμε φτάσει εκεί που έχουμε φτάσει. Μιλάτε εσείς για επενδύσεις που λέτε ότι θα κρατικοποιήσετε τις τράπεζες; Που λέτε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Είναι δυνατόν να είσαι στο ευρώ και στο ΝΑΤΟ και να έχεις κρατικές τράπεζες;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέζας και συνέχισε:

«Εδώ δεν είναι αντιφάσεις και διαφορετικές απόψεις σε επί μέρους ζητήματα. Μιλάνε για επενδύσεις με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επενδύσεις χωρίς μεταρρυθμίσεις που να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία, δεν μπορούν να γίνουν».

«Αυτά θα μπορούσε να τα λέει ο κ. Μπέζας και η κυβέρνηση έστω πριν από έναν χρόνο. Λέμε να βγούμε από το μνημόνιο και μας μιλάνε για παράταση. Το χρέος, είναι ή δεν είναι βιώσιμο, ξεκαθαρίστε. Πιστεύετε ότι εσείς έχετε όλοι την ίδια γνώμη; Μέχρι στιγμής, ο κόσμος φοβάται ότι με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πάμε από το κακό στο χειρότερο και αναζητάνε διέξοδο. Χρειάζεται για να μας πάρουν και οι δανειστές μας σοβαρά, να πάμε στην λαϊκή ετυμηγορία», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει τέλος ο κ. Μπέζας:

«Δεν είμαστε οι υποταγμένοι εμείς και εσείς οι οπλαρχηγοί του 21’. Διαπραγματευόμαστε για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και εσείς αποσταθεροποιείτε την χώρα. Οι εκλογές είναι καλό για τη Δημοκρατία αλλά δεν φέρουν λεφτά».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ