25η Μαρτίου: Με «κουνάβια» και «οχιές» αλλά χωρίς ιππικό η Στρατιωτική Παρέλαση – Το παρασκήνιο της απόφασης και οι εκπλήξεις

Οι εκπλήξεις που ετοιμάζει φέτος το ΓΕΕΘΑ στην μεγάλη Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, για την επέτειο των 202 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα νέα αποκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν την δυνατότητα οι χιλιάδες κόσμου που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το Σάββατο.

Η ώρα έναρξης της Παρέλασης έχει οριστεί για τις 11:00και αναμένεται να διαρκέσει 1,5 ώρα, με το πέρας να έχει οριστεί για τις 12.30 μμ.

Η Ίλη Ιππικού

Στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021, με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ίλη Ιππικού του ΓΕΕΘΑ έκλεψε τις εντυπώσεις. Ομολογουμένως επρόκειτο για μία έκπληξη που έτυχε θερμής υποδοχής από όλους όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση από κοντά ή τους τηλεοπτικούς δέκτες. Η αναβίωση της Ίλης Ιππικού για επιδείξεις αποτέλεσε μία πρωτοβουλία που θύμισε σε παλαιότερους ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και ενέπνευσε τους νεότερους.

Το περασμένο Σάββατο τη νύχτα πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική παρέλαση του έφιππου τμήματος, προκειμένου να εξοικειωθούν ιππείς και άλογα με το αστικό περιβάλλον.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ, «λαμβάνοντας πάντα όλες τις παραμέτρους ασφαλείας, η Ίλη Ιππικού δεν θα συμμετάσχει στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθόσον κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξοικείωση των ίππων. Η εκπαίδευση της ‘Ιλης θα συνεχιστεί κανονικά».

Τα «κουνάβια»

Τα νεοαποκτηθέντα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder (ή «κουνάβια» όπως είναι η απόδοσή τους στα ελληνικά) αναμένεται να παρελάσουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη την δυνατότητα να τα δουν από κοντά οι πολίτες και στην μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, συνολικά 7 Marder θα παρελάσουν, ένα επικεφαλής και άλλα 6 ανά ζεύγη.

Υπενθυμίζεται ότι τα MARDER έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο ανταλλαγής με τα ΒΜΡ-1, που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αν και η αρχική συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση ανταλλαγή 100 οχημάτων, τελικά αυτή περιορίστηκε στα 40.

Οι «οχιές»

Τον Αττικό ουρανό αναμένεται να σκίσουν όλα τα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από το επετειακό ανακατασκευασμένο Spitfire του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα εμβληματικά Phantom F-4 και τα Rafale, τις εντυπώσεις θα κλέψουν οι «οχιές» – τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Κατά τα λοιπά στην παρέλαση αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή του τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117, που έχει παραλάβει η Ελλάδα από το απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τα άρματα μάχης Leopard – Leo2Hel, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH2000 και Μ-109, οι Patriot και τα ελικόπτερα Kiowa – οι «ινδιάνοι του Αιγαίου» αναμένεται μεταξύ άλλων να βρίσκονται από γης και αέρος στο Σύνταγμα, με τα πεζοπόρα τμήματα και των τριών όπλων.

Χθες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την γενική δοκιμαστική παρέλαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, με την οποία ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης που θα διεξαχθεί την 25η Μαρτίου 2023 στην Αθήνα.

Ενδεικτικά, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

  • Φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς.
  • Μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα πρόσφατα αποκτηθέντα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3.
  • Φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
  • Φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων Σπουδαστών και Σπουδαστριών των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ και των ΣΑ.
  • Μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Κατά την διάρκεια της παρέλασης θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις αεροπορικών μέσων, όπως παρακάτω:
  • Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς AH-64 (APACHE), NH-90, KIOWA WARRIOR, UH-1H, CH-47D (CHINOOK) και του Πολεμικού Ναυτικού SIKORSKY S-70 AEGEAN HAWK.
  • Μαχητικών Αεροσκαφών RAFALE, M-2000-5, F-4E (PHANTOM) και SPITFIRE MJ755, καθώς και πρώτη φορά μαχητικών F-16C/D VIPER FIGHTING FALCON και εκπαιδευτικών T-6A TEXAN II 120.
  • Ελικοπτέρων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να παρελάσουν εκπέμποντας μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ