Ο «Κυμβελίνος» κερδίζει το κοινό!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Τι ωραία που δόθηκε …φιλί ζωής στο ιστορικό Θέατρο Εξαρχείων στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους που αγαπήσαμε όλοι και τι υπέροχη σκέψη να επαναλειτουργήσει με τον δυνατό «Κυμβελίνο»να του κάνει ποδαρικό!     Βουτέρης και Δεκαβάλλα εμπιστεύτηκαν τον ικανότατο Αλέξανδρο Κοέν και του έδωσαν χώρο να παρουσιάσει την αρτιότερη ίσως παράστασή του,με τον πρώτο να συμπράττει δυναμικά σε αυτή. Μου άρεσε αυτό το γερό «πάντρεμα» του παλιού-και καλού-με το νέο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μπήκα με πολύ μεγάλη χαρά στο ζεστό και ατμοσφαιρικό αυτό θέατρο των Εξαρχείων, στο οποίο έχω απολαύσει έξοχες δουλειές και φεύγοντας με συνέλαβα να χαμογελάω που είδα και πάλι μια παράσταση- πρόταση…

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ έργο ο «Κυμβελίνος»που δυστυχώς δεν ξέρουν πολλοί και πρέπει να σπεύσουν να το χαρούν, κυρίως δε μια και ευτυχεί στο Θέατρο Εξαρχείων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σαίξπηρ που ακροβατεί ζηλευτά ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία.Ένα σκοτεινό παραμύθι με αίσιο τέλος, που δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο ώριμα κείμενά του παρουσιάζοντας την αδυναμία του ανθρώπου να να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά του και την προσπάθειά του να συμβιβαστεί όσο γίνεται λιγότερο.

ΘΕΣ ΥΠΟΘΕΣΗ, το ξέρω.Ο Κυμβελίνος, ο βασιλιάς της Βρετανίας, προορίζει την μοναχοκόρη του Ιννογένη για τον γιο της δεύτερης συζύγου του. Όταν η Ιννογένη εναντιώνεται και παντρεύεται τον Πόστουμο, ο Κυμβελίνος εξορίζει τον ανεπιθύμητο γαμπρό του. Στην εξορία του ο Πόστουμος θα στοιχηματίσει με τον Ιάκιμο, έναν Ιταλό τυχοδιώκτη, πως η Ιννογένη του είναι η πιστότερη γυναίκα στον κόσμο. Ο Ιάκιμος κάνει τα πάντα ώστε να την παρουσιάσει άπιστη, και ο Πόστουμος αποφασίσει να την εκδικηθεί. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει για την Ιννογένη και την υπηρέτρια της ένα γοητευτικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής ενηλικίωσης.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ είναι η μετάφραση που υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν.Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει με έμπνευση το έργο -η παράστασή του είναι εύρυθμη και ατμοσφαιρική,δυνατή και «φωτίζει»με     δεινότητα όλες τις πτυχές του κειμένου με πολύτιμους αρωγούς του, τους

Χριστίνα Κωστέα-εμπνευσμένα τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια της-, Κατερίνα Μαραγκουδάκη-έξοχοι πάντα οι φωτισμοί της-,Φρόσω Κορρού-καίρια η κινησιολογία της-.

ΟΣΟ για την διανομή; Ο κύριος Τάκης Βουτέρης φέρει επί σκηνής την εμπειρία του και όσα «ακριβά»αποκόμισε στην μακρά πορεία του στο σανίδι,η Ελένη Κρίτα είναι ευθύβολη-ειδικά στις δραματικές σκηνές της είναι υπέροχη-,ο Αντώνης Φραγκάκης είναι εύστοχος.Θαυμάσια δουλειά κάνει η όμορφη και ικανότατη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, έντονη σκηνική παρουσία έχει ο Σαράντος Γεωγλερής,αλήθεια η Νεκταρία Γιαννουδάκη και μέτρο ο Ρωμανός Μαρούδης. Ο πιο γερός άσσος της δυνατής αυτής παράστασης είναι ο χαρισματικός Παναγιώτης Εξαρχέας,που ανέρχεται με γοργούς ρυθμούς,μέσα από σκληρή και δεξιοτεχνική δουλειά. Σαρώνει τη σκηνή, «βουτάει» στην ουσία του απαιτητικού       του ρόλου και αποδεικνύει πως είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ στο «Θέατρο Εξαρχείων»! Και για την ιστορία του και για να τιμήσετε την επαναλειτουργία του και φυσικά για να απολαύσετε τον κατά Κοέν «Κυμβαλίνο»που θα σας κεντρίσει-κερδίσει. Σπεύσατε άμεσα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ