Ο «Ανατόλ» κερδίζει τις εντυπώσεις!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Υποκριτικό «μαραθώνιο» τρέχει η Τζούλη Σούμα στο νέο της θεατρικό «στοίχημα». Λίγο μετά την ισχυρή «νίκη»της στον γερό μονόλογο της Λένας Κιτσοπούλου «Το πράσινό μου το φουστανάκι»η Σούμα… ανεβάζει τον πήχη και «γίνεται»οι επτά γυναίκες του έργου του Άρθρουρ Σνίτσλερ «Ανατόλ ή η μάχη των φύλων».Η ηθοποιός με την πολύτιμη αρωγή του ευφάνταστου Γιάννη Βούρου μεταμορφώνεται με οίστρο σε επτά εντελώς διαφορετικές ηρωίδες- ηρωίδες διαφορετικής τάξης και ηλικίας, διαφορετικού επαγγέλματος, διαφορετικών συναισθημάτων.Λάμπει στη φάρσα και τις κωμικές νότες, συγκινεί στις δραματικές κορυφώσεις μέσα από σκληρή δουλειά και κατάθεση-ψυχής.Έχοντας μακρά πορεία στο θέατρο διαθέτει δυνατή εμπειρία που την βοηθά να ντύνεται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επτά διαφορετικά πρόσωπα.Άκρως απαιτητικό και δύσκολο το«στοίχημά»της, μα εκείνη το κερδίζει και με το παραπάνω αποδεικνύοντας την μεγάλη γκάμα της.Απ’ τη μια σε κάνει να γελάς με την κωμική της δεινότητα και απ’ την άλλη σε «κλέβει»με την σπάνια εσωτερικότητά της και με τις δραματικές σκηνές της.Μια μεγάλη «νίκη» πετυχαίνει καθώς «γίνεται»τα ερωτικά αντικείμενα του ερωτύλου Ανατόλ…

ΣΑΡΩΝΕΙ τη σκηνή ο ικανότατος Λευτέρης Βασιλάκης στον ομώνυμο ρόλο. Ηθοποιός με προσόντα, σηκώνει στους ώμους του το βάρος του Ανατόλ με αποτελεσματικότητα και συνέπεια.Έχει ακρίβεια και ευθυβολία στην…σκυταλοδρομία που ζει ο ήρωας του Σνίτσλερ σε καθημερινούς και εφήμερους έρωτες και «φέρει»την δίψα του και το ανικανοποίητο του χαρακτήρα του.Ένας ηθοποιός που «ανθίζει»,στην πιο δυνατή του στιγμή. Ζηλευτή είναι όμως και η «χημεία»που έχει με την Τζούλη Σούμα.

ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΣ ο άξιος Πέρης Μιχαηλίδης ενσαρκώνει με πειστικότητα, μεράκι και ευστοχία τον ώριμο θυμόσοφο Μαξ, που σχολιάζει και προωθεί τα δρώμενα, που παραστέκεται και παρηγορεί τους«δράστες» Στον ρόλο του έγραψε ο Σνίτσλερ για τον… εαυτό του «κεντά»ο έμπειρος Μιχαηλίδης.

ΤΟ έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ «Ανατόλ ή η μάχη των φύλων», γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου, όπου και παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στη Βιέννη και στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά επίκαιρο μια και μιλά περί … έρωτος και άλλων δαιμονίων.Γράφει και περιγράφει σχεδόν κυνικά τον έρωτα σε όλες τις όψεις, τις απάτες, τις αυταπάτες, τα τεχνάσματα και τις παγίδες του, το πάθος και τη σκληρότητά του. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ανατόλ, έχει καταβολές από τον Δον Ζουάν και τον Καζανόβα, όμως είναι πολύ πιο κοντά στον καθημερινό άντρα, ο οποίος ζει καθημερινούς και εφήμερους έρωτες σε μια ατελείωτη σκυταλοδρομία πάντα διψασμένος και ανικανοποίητος. Το έργο αποτελείται από εφτά επεισόδια και έναν επίλογο – μέρος του οποίου θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα – όλα παραλλαγές πάνω στο ερωτικό θέμα: αισθηματικές, ειρωνικές, μελοδραματικές, σαρκαστικές, ρεαλιστικές και φαρσικές. χαρακτήρες αληθινούς, με τους οποίους ταυτιζόμαστε και σήμερα, γιατί ο έρωτας είναι πάντα ένα διαχρονικό και βασικό στοιχείο της ζωής μας.

ΣΤΑ ατού της δυνατής παράστασης που έστησε με έμπνευση και μεράκι ο Γιάννης Βούρος,είναι φυσικά η έξοχη μετάφραση του πολύτιμου Μάριου Πλωρίτη που μας λείπει πολύ-γερή είναι και η μετάφραση του επιλόγου που υπογράφει ο Γιάννης Καλλιφατίδης.Υψηλής αισθητικής είναι τα συναρπαστικά κοστούμια του Δημήτρη Ντάσιου,εξαιρετικοί οι φωτισμοί του Γιώργου Φρέντζου και δυνατή η επιμέλεια κίνησης της Φρόσως Κορρού. Το ραντεβού δίνεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 στο θέατρο Αλκμήνη στο Γκάζι και δεν πρέπει να το χάσετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ