• Δείτε πρώτοι την αφίσα του "Κάποτε στο Βόσπορο" που ετοιμάζει η Σοφία Σπυράτου

  12:46 μμ, Τρίτη 20 Οκτ 2020 12:46 μμ, Τρίτη 20 Οκτ 2020

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  «Ανέβασα» χθες αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την εξαιρετικά φιλόδοξη παραγωγή «Κάποτε στο Βόσπορο» που ετοιμάζει για το ιστορικό θέατρο «Βεάκη» η ευφάνταστη ΣοφίαΣπυράτου κι επιστρέφω σήμερα, «ανεβάζοντας» και την εντυπωσιακή αφίσα της που έφτιαξε ο «μαιτρ» Πέτρος Παράσχης! Μα τι άλλο θέλετε δηλαδή; Να θυμίσω ότι η πρεμιέρα θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου κι ότι πρέπει να λάβετε θέσεις αμεσότατα! Πρόκειται για μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας, που υπογράφει συγγραφικά ο άξιος Άκης Δήμου και σκηνοθετικά η χαρισματική Σοφία Σπυράτου.

  Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να παρακολουθήσει έργο, με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία.

  «Κάποτε στο Βόσπορο»

  Ο Άκης Δήμου, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του («Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης», «…και Ιουλιέττα») έγραψε κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη ένα έργο, το οποίο σκιαγραφεί το μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας.

  Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον σκληρό Σεπτέμβριο του 1955, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών αρχών, με συνέπεια την εξόντωσή του, το «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και του τραγικού διωγμού τους. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση, όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης, εναλλάσσονται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου.

  Λίγα λόγια για την πλοκή

  Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

  Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

  «Κάποτε στο Βόσπορο», μια μουσικοθεατρική παράσταση για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της.

  Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

  Δάνης Κατρανίδης, Στέλιος Μάινας, Θεοφανία Παπαθωμά, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Αναστασία Παντούση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη. Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης

  Συγγραφέας: Άκης Δήμου

  Σκηνοθεσία - χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

  Σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

  Μουσική επιμέλεια - πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός

  Video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής): Νίκος Σούλης

  Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

  Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

  Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

  Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη

  Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα