Οι «Απείθαρχοι» της Διγενή ανεβαίνουν στη σκηνή

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Τι κι αν ακόμα δεν έχει… βγει από τον φούρνο το δεύτερο βιβλίο της πολυσχιδούς Σεμίνας Διγενή

«Έκλεψα» κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι “Απείθαρχοι”, το δεύτερο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, κινούνται στο μεταιχμιακό σύμπαν κάποιου Κόκκινου Ουρανοξύστη.

Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής μιας εξαϋλωμένης ουτοπικής πόλης, όπου ζουν όλα τα πρόσωπα και οι εκδοχές του εκμοντερνισμένου κόσμου, στον 20ό αιώνα. Είναι ένα πεδίο απροσδόκητων συναντήσεων- αισθητηριακών εμπειριών.

Μια γραφή σε υπερδιέγερση, είναι το κυριότερο στοιχείο αυτού του νεωτερικού μυθιστορήματος της Σεμίνας Διγενή. Η συγγραφέας κατασκευάζει φανταστικούς υποκειμενικούς δεσμούς, παρέχοντας ταυτόχρονα ακριβείς ιστορικές και βιογραφικές πληροφορίες για τους συγκατοίκους της, στο παράξενο κτήριο. Οι ψυχικές διαθέσεις που κατασκευάζονται στους ορόφους του εξπρεσιονιστικού πύργου, δημιουργούν δεσμούς οικειότητας, αλλά και συναισθηματική ένταση με τους ενοίκους του. Όλες οι φανταστικές σχέσεις ανάμεσα στα πρόσωπα αυτού του “ιστορικού” οικοδομήματος δημιουργούν έναν αλλόκοτο μηχανισμό της μνήμης. Τον αναγνώστη θα τον σοκάρουν πολλά πράγματα, σε αυτήν τη αισθητηριακή γραφή. Όλες αυτές οι πολύπλοκες και αλλόκοτες συγκατοικήσεις, ασυνείδητες, περαστικές ή σημαντικές, ξετυλίγουν μια μικροσκοπική παρατήρηση των κύκλων της σύγχρονης παγκόσμιας πολιτισμικής ιστορίας.

Ανάμεσα στους 100 απείθαρχους “ενοίκους”, ο Μπόουι, ο Λένιν, η Νίνου, ο Αϊνστάιν, ο Μπέρνχαρντ, η Μονρόε, η Κοτοπούλη, ο Προυστ, ο Αττίλας, η Γουαινχάουζ, η Λαμπέτη, ο Βέγγος, ο Φρόιντ, ο Σιδηρόπουλος, ο Γουίλιαμς, η Γώγου, ο Πικάσο, ο Βάρναλης, ο Κομπέιν, η Βασιλειάδου, ο Λανγκ κα.

-Στις φωτό ένα κολάζ απ’ τους… πρωταγωνιστές του βιβλίου και η Σεμίνα Διγενή με τον εκδότη Γιάννη Λεβέντη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ