Dream team στον «Ταρτούφο»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη.

Ένα ξεχωριστό, φιλόδοξο «στοίχημα»έβαλε ο πολυσχιδής και πολυπράγμων Αιμίλιος Χειλάκης ανεβάζοντας την έξοχη σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος»στο θέατρο «Κιβωτός»της οδού Πειραιώς.Για να το κερδίσει «έκλεισε»τους καλύτερους συντελεστές,μια απόλυτη dream          team που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στην δουλειά-πρόταση που οραματίστηκε εκείνος          και  για  την οποία δούλεψε σκληρά και με πάθος. 

Πολλά οφείλει στην έξοχη έμμετρη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα,ενώ ήταν πολύτιμη η συμβολή του Μανώλη Δούνια στην διασκευή και την σκηνοθεσία  της παράστασης.Βρήκα αληθινά εντυπωσιακό το ευρηματικότατο σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και θαυμάσια τα κοστούμια του. Όπως όλοι τους υπηρέτησαν με συνέπεια κι ακρίβεια τις οδηγίες του Χειλάκη, το ίδιο έκαναν και οι εξαιρετικοί ηθοποιοί που επέλεξε να παίξουν στο πλευρό του.

Όλοι τους «καλοκουρδισμένοι» υπάκουσαν στο «στυλιζαρισμένο»στυλ που ήθελε εκείνος κι αποτέλεσαν μια dream team η οποία…κέρδισε την κούπα με το σπαθί της.Όλοι τους …ίδρωσαν τα φανέλα, έπαιξαν με ψυχή και κατάφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Χειλάκης είχε    οίστρο στον «δαιμόνιο»Ταρτούφο του και έφτιαξε μια από τις πιο πλήρεις του ερμηνείες.Εύστοχος και καίριος στο πλάι του ο Άλκις Κούρκουλος,ήταν εξαιρετικός στις κοινές τους σκηνές. Συναρπαστική η Αθηνά Μαξίμου-δύσκολα σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της και μένεις γοητευμένος απ’την δεινότητά της.  Βρήκα θαυμάσιους τον Άγγελο Μπούρα,τη Γιάννα Παπαγεωργίου,τον Αλέξανδρο Βάρθη, αλλά και τους Τσιμάρα Τζανάτο,Φραγκίσκη Μουστάκη-τι έντονη παρουσία!-και Γιώργο Λιάντο-μας είχε λείψει θεατρικά! Σπουδαίος άσσος της παράστασης η χαρισματική κυρία Ράνια Οικονομίδου που μας «έκλεψε»για άλλη μια φορά με ένα ακριβό«κέντημα»που φώτισε την διαχρονικότητα του έργου.Μια παράσταση που πρέπει να δείτε σε μια εποχή που οι λογής –λογής Ταρτούφοι «πρωταγωνιστούν»δίπλα μας!

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ