Ξεσπά ο Ζαχαρίας Ρόχας: Όταν τα θύματα μιλούν, οι άλλοι πρέπει να το βουλώνουν

Ξέσπασε ο Ζαχαρίας Ρόχας για τα σκάνδαλα κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου και κυρίως για όσους παίρνουν το μέρος του θύτη” μιλώντας με καλά λόγια γι’ αυτόν.

Μιλώντας στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, “Έλα, Χαμογέλα”, ο Ζαχαρίας Ρόχας είπε αρχικά σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Νικολάου: “Το υπουργείο ζήτησε να κατατεθεί ο φάκελος για τον κύριο Νικολάου σε αυτούς. Αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει το ΣΕΗ. Το ΣΕΗ έπρεπε να παραδώσει τον φάκελο στον εισαγγελέα, όπως και έκανε και έστειλε μια ανακοίνωση στον κύριο Γιατρωμανωλάκη πως αν θέλει να προμηθευτεί τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να το κάνει μέσω του εισαγγελέα, τελεία και παύλα… Θα μπορούσε μετά κάλλιστα να κατηγορηθεί το ΣΕΗ ότι διαδίδει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”,  είπε ξεκαθαρίζοντας την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα.

Αναφορικά με την αναστολή των καθηκόντων του ηθοποιού σημείωσε: “Επειδή μετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών νομίζω ότι καλά έπραξε. Θα έπρεπε ο άνθρωπος να μπει σε ένα καθεστώς αναστολής μέχρι ο άνθρωπος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδείξει ενδεχόμενα την αθωότητα του…  Υπάρχει απ’ ό,τι ξέρω μια καταγγελία, η οποία όμως  είναι παραγραμμένη στον χρόνο. έχει γίνει πριν από 20-25 χρόνια και αφορά μια τέτοια “παρενόχληση”. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί η καταγγελία έχει πάει στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ. Υπάρχει καταγγελία”.

Μιλώντας για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, υπογράμμισε: “Υπάρχουν πολλές καταγγελίες, πρέπει να αξιολογηθούν γιατί δεν είναι όλες το ίδιο. Υπάρχουν καταγγελίες που έχουν παραγραφεί, καταγγελίες που αξιολογούνται ως ήσσονος σημασίας, καταγγελίες που είναι στα όρια της φαντασίας. Έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Είναι φυσικό να πρέπει να μπει ένα μέτρο. Αυτήν τη δουλειά κάνει το Πειθαρχικό του ΣΕΗ. Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση…”.

Και πρόσθεσε: “Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν γεγονότα που έχουν παραγραφεί. Σταμάτησαν κάποιοι από αυτούς να κακοποιούν ηθοποιούς την τελευταία δεκαετία; Δεν νομίζω. Η σκέψη μου είναι μήπως οι νεότεροι που έχουν υποστεί ή υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές, δεν βγαίνουν να το πουν γιατί φοβούνται για την καριέρα τους ενδεχόμενα που είναι σε εξέλιξη… Άνθρωποι με 40, 45 με 50 χρονών βρίσκονται σ’ αυτήν την εξέλιξη πρωταγωνιστές… Οι καταγγελίες αφορούν πρόσωπα που έχετε ακούσει κι άλλα που δεν έχετε ακούσει και είναι σημαντικά και είναι σε σπουδαίες θέσεις” υπογράμμισε.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην εκπομπή “Open Weekend” ανέφερε: “Θα σας μιλήσω θεσμικά όχι ως Ζαχαρίας Ρόχας, αλλά ως μέλος του ΔΣ. Είμαστε αναφανδόν υπέρ των θυμάτων. Όταν τα θύματα μιλούν, οι άλλοι πρέπει να το βουλώνουν. Δεν έχει καμία σημασία αν εσένα σου φέρθηκε καλά αυτός που κατηγορείται. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Μου φαίνεται τρομερό που βγαίνουν άνθρωποι και μιλάνε και λένε ότι σε εκείνους φέρθηκε καλά. Μπορεί απλά, να μην ήσουν στο target group του, να μην τον ενδιέφερες, για τόσους λόγος να χειραγωγεί ανθρώπους πίσω από την πλάτη σου. Δεν το ξέρεις, βούλωσέ το. Τόσοι άνθρωποι βγαίνουν και μιλάνε για κακοποίηση, ας τους ακούσουμε πραγματικά, ουσιαστικά. Μην τους κάνουμε θέαμα. Ας τους ακούσουμε. Κι αν τους ακούσουμε, πρέπει να το βουλώνουμε. Όσο καλά κι αν έχουμε περάσει εμείς, όσο φίλοι και να ήμασταν”.

“Δεν μπορεί να μην άκουσες τίποτα”

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στους φίλους των κατηγορηθέντων, τονίζοντας πως κανείς δεν πιστεύει ότι δεν γνώριζαν τίποτα και σοκαρίστηκαν από τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως.

“Αν εκπλήσσονται οι άνθρωποι και λένε “εγώ δεν άκουσα τίποτα”, τότε είσαι και ηλίθιος αν δεν άκουσες τίποτα. Δεν μπορεί να μην άκουσες τίποτα. Άκουσα εγώ και δεν άκουσες εσύ που κάνεις κάθε μέρα παρέα; Λίγος σεβασμός σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σ’ αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια που βγαίνουν και μιλάνε. Μην παίζουμε την καραμέλα ότι “ναι, αυτό εργαλειοποιείται για να εκδικηθούν κάποιοι κάποιους άλλους” Αυτά είναι μπαρούφες, βλακείες. Να το βουλώσουν οι άνθρωποι που δεν εμπλέκονται. Να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους…”, ξέσπασε και πρόσθεσε “και οι δημοσιογράφοι διψάτε για αίμα. Γιατί ρωτάτε τον οποιονδήποτε “ο τάδε κατηγορείται για κάτι, εσείς περάσατε καλά μαζί του;”. Γιατί ρωτάτε;”

Αποκάλυψε πως και ο ίδιος έχει καταγγείλει κάποιον για αντισυναδελφική συμπεριφορά. “Οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν πάντα μέρος της δουλειάς μας και τα σεξουαλικά εγκλήματα συζητιόνταν σαν κουτσομπολιό. Εδώ έχουμε παρέες, παρεΐτσες… Υπάρχουν καταγγελίες, είναι σημαντικές και εγώ έχω κάνει καταγγελία για αντισυναδελφική συμπεριφορά… Θα ακούσουμε ονόματα να καταγγέλλονται που αυτή τη στιγμή είναι στην τηλεόραση”, δήλωσε ο Ζαχαρίας Ρόχας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ