Το νέο βιβλίο του Θανάση Λάλα: 1.500 ερωτήματα στον Ανδρέα Παπανδρέου

Στο νέο του βιβλίο ο Θανάσης Λάλας καταγράφει τις απαντήσεις και αποκαλύπτει τις αφηγήσεις του ιστορικού πολιτικού ηγέτη.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το νέο βιβλίο, από τις εκδόσεις Αρμός, του Θανάση Λάλα, «Ανδρέας Παπανδρέου – Δεν μετανιώνω για ό,τι κι αν έζησα, γι’ αυτό αποφασίζω να σ’ τα διηγηθώ», το οποίο φιλοξενεί 1.500 ερωτήματα στο «δωμάτιο της εξουσίας», 100+6 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγων, 35 σπάνιες εικόνες του «άλλου Ανδρέα», καθώς και ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου από το αρχείο του δημοσιογράφου, ο οποίος σήμερα ασχολείται, επίσης με επιτυχία, με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη συγγραφή βιβλίων.

«Απαντήσεις»

Είστε αλαζόνας; Είστε ένας γοητευτικός ψεύτης; Υπήρξατε άνθρωπος των Αμερικανών; Προδώσατε τον Καστοριάδη και την υπόλοιπη παρέα τότε; Γιατί δίνετε το χέρι σας στον Μητσοτάκη, αν πιστεύετε αυτά που πιστεύετε για αυτόν; Πότε αρχίσατε να εκτιμάτε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Το ξέρατε ότι ένας από τους πιο κοντινούς σας συνεργάτες χρηματιζόταν; Τυφλώνει το δωμάτιο της εξουσίας; Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη ήττα της ζωής σας; Εχετε ποτέ χρηματιστεί; Θα ξανακάνατε το σινιάλο που κάνατε στην πόρτα του αεροπλάνου στη Δήμητρα; Αδικήσατε τη Μαργαρίτα; Πληρώσατε τα πάθη σας; Θα στέλνατε πολιτικούς αντιπάλους σας στο ειδικό δικαστήριο; Προσπαθήσατε να ελέγξετε τα ΜΜΕ; Σε τι διαφέρατε από τον πατέρα σας; Ο πατέρας σας ήταν αντικομουνιστής; Ο Μαρξισμός ως εφαρμογή πέθανε; Πιστεύετε ότι ίσχυαν τα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Εξω οι βάσεις του θανάτου», όταν τα λέγατε; Εχετε δύο εαυτούς; Ο ένας με γραβάτα, ο άλλος με ζιβάγκο; Στις δύσκολες στιγμές του τόπου ήσασταν απών; Αν είχε κερδίσει η Αριστερά τον Εμφύλιο, πιστεύετε ότι θα ζούσαμε σε μια άλλη Ελλάδα; Αυτά και 1.480 ακόμα ερωτήματα απαντά ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου στις συνομιλίες που είχε με τον Θ. Λάλα. Μια αποκαλυπτική βιογραφία ενός από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

«Ηγέτης»

Ο Θ. Λάλας μιλά για την απόφασή του να δημοσιεύσει τις ιδιωτικές του συζητήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εξηγεί γιατί μετά από τόσα χρόνια ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παραμένει στην ψυχή και στο μυαλό τόσων ανθρώπων.

«Σε αυτό το βιβλίο περιέλαβα αρκετά από αυτά που συζητούσαμε με τον πρόεδρο, αλλά δεν δημοσιεύτηκαν τότε, γιατί ήταν πολύ πιθανό να παρεξηγηθούν. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι με τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου τόλμησα και ρώτησα πράγματα που δύσκολα απαντώνται από έναν άνθρωπο της εξουσίας. Η τόλμη και η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο πρόεδρος σε αυτές τις συνομιλίες δημιούργησαν ένα βιβλίο που δεν είναι απλώς καθρέφτης της εξουσίας, είναι και το τι βλέπει κάποιος πίσω από τον καθρέφτη της. Στο βιβλίο αυτό μετέχει ως συνομιλητής ένας άνθρωπος που η ευαισθησία του, η καλλιέργειά του, η εξυπνάδα του και το πνεύμα του τον βοηθούν να αποκαλύψει το ”άλλο” πρόσωπο του ηγέτη», αναφέρει ο Θ. Λάλας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου συμπληρώνει: «Το βιβλίο αυτό βοηθά να καταλάβουμε πώς ένα πρόσωπο γίνεται μύθος, πώς τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μόνο ζήτημα τύχης, γιατί, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια απουσίας, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου υπάρχει στην ψυχή και στο μυαλό πολλών ανθρώπων που τον πίστεψαν ως ηγέτη. Εξηγεί σε ανθρώπους που δεν τον πίστεψαν πολιτικά γιατί υπήρξε πρωταγωνιστής, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο μυθιστόρημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το βιβλίο αυ- τό εξηγεί πολλά από τα δεινά που ζούμε σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το άλλο πρόσωπο της εξουσίας και δικαιώνει όλες τις επιφυλάξεις που έχουν οι άνθρωποι γι’ αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα στα απρόσιτα δωμάτια της εξουσίας».

«Κάναμε και λάθη…»

Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από τα αυτοβιογραφικά διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, στα οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου απαντά στις κριτικές που δεχόταν κατά περιόδους από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Αλήθεια, σας ενοχλεί προσωπικά, όταν επικρίνεστε τόσο σκληρά κάποιες φορές από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και κατ’ επέκταση από πολλούς ανώνυμους πολίτες;», τον ρωτάει ο Θ. Λάλας, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να απαντά: «(Γελάει) Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που μπήκε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δείχνουν ευτυχώς ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ψηφίζουν αποδέχονται τις πράξεις και τα έργα μας. Χωρίς με αυτό να υποστηρίζω ότι δεν δεχόμαστε και τη δίκαιη κριτική αυτών που μας στηρίζουν εκλογικά. Είναι φυσικό να κάνουμε λάθη και να υπάρχουν παραλείψεις και λάθος προτεραιότητες. Δεν θεώρησα ποτέ ότι είτε εγώ είτε και οι συνάδελφοί μου ακόμα είναι τέλειοι ή ότι δεν κάναμε λάθη. Και ορισμένα πράγματα εκ των υστέρων μπορεί να φαίνονται λάθος, όμως για την εποχή τους ήταν σωστά».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ