Σύγκρουση για την ΕΡΤ

Σύγκρουση για την ΕΡΤ

Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, καθώς σήμερα συζητείται η πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για Εξεταστική Επιτροπή με αντικείμενο τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την πρόταση «προκύπτουν προφανείς πολιτικές και νομικές ευθύνες των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόφαση κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της κρατικής τηλεόρασης».

Στην πρόταση γίνεται διεξοδική αναφορά στο ιστορικό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις ενέργειες που ακολούθησαν τη διακοπή λειτουργίας της.

Την απόφαση να μην υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ πήρε η ΔΗΜΑΡ καθώς η αρχική εισήγηση του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας ανατράπηκε πλήρως από τις αντίθετες τοποθετήσεις αρκετών στελεχών.

Παραλίγο εσωκομματική κρίση στη ΝΔ για τις αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, χθες αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή ενδοκυβερνητική κρίση με αφορμή το ποσό των αποζημιώσεων των υπαλλήλων της ΕΡΤ. Μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε το επίμαχο άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε ότι οι αποζημιώσεις των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ θα χορηγούνται με το παλαιό καθεστώς αυξημένες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που απομακρύνονται.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι ήταν γενική απαίτηση των βουλευτών του κόμματος του.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου προέβλεπε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν με τα όσα ίσχυαν προ μνημονίου και όχι με τον νόμο που επιβάλλει πλαφόν 15.000 ευρώ στις αποζημιώσεις για τους δημοσίους υπάλληλους.

Έτσι, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων είχε αρχικά προϋπολογιστεί σε 40 εκατ. ευρώ, η άρση του πλαφόν με το άρθρο 108 προκαλούσε επιπλέον επιβάρυνση κατά 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό για τις αποζημιώσεις να διαμορφώνεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα, από χθες η Δημόσια Τηλεόραση εκπέμπει από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 2.000 εργαζόμενους, σε πρώτο στάδιο όμως μόνον 500 άτομα.

Τελεσίγραφο Καψή στους εργαζόμενους

Σήμερα αναμένεται η απάντηση των εργαζομένων της ΕΡΤ στις προτάσεις του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή.

Στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Π.Καψής έδωσε προθεσμία λίγων ημερών προκειμένου να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής, και να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση, όπως είπε, στις εγκαταστάσεις.

Εφόσον συμβεί αυτό, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε δηλώσεις του στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο» και είναι εφικτή η εκπομπή σήματος από το κτίριο της Μεσογείων, θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 2.000 θέσεων εργαζομένων για το μεταβατικό φορέα, ενώ πρόσθεσε, ότι αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να αποχωρήσουν θα υπάρξει ένα «πρόχειρο δελτίο ειδήσεων», πριν το μεταβατικό στάδιο, και την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για τις αποζημιώσεις.

Οι εργαζόμενοι, υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση στο ραδιομέγαρο είναι ούτως ή άλλως ελεύθερη, και θα πραγματοποιήσουν νέες συνελεύσεις σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων με τον κ. Καψή και να καθορίσουν τη στάση τους.

Πάντως, ο Παντελής Καψής μιλώντας χθες στον realfm 97,8 και στην Κάτια Μακρή δήλωσε σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες στη Βουλή από βουλευτές της Ν.Δ., για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους εργαζομένους της ΕΡΤ, πως το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων είναι πολύ λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ, ενώ σχετικά με τον υπολογισμό τους υπογράμμισε πως «γίνεται με το σημερινό καθεστώς, αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, που προβλέφθηκε στο πλαίσιο των μνημονίων και μάλιστα με το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν εφαρμοζόταν στην ΕΡΤ».

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ