Πρόσωπο με πρόσωπο: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την Προανακριτική για τα Τέμπη και τη δίκη για το Μάτι – Δείτε ολόκληρη την εκπομπή

Η τραγωδία των Τεμπών με φόντο και το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή του, αλλά και εκείνη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Πρόσωπο με πρόσωπο», με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης (20/3).

Συγγενείς θυμάτων μίλησαν για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξήγησε γιατί ζήτησε την εξαίρεση των βουλευτών της ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή και χαρακτήρισε την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι «άλλο μεγάλο έγκλημα». Τόνισε δε, ότι δικάζονται 104 θάνατοι σαν να πρόκειται για τροχαίο.

Ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε για τις εξελίξεις με τον Χρήστο Τριαντόπουλο ότι ο ίδιος έχει περισσότερη εμπιστοσύνη σε αρεοπαγίτη για την έρευνα παρά σε βουλευτή. Οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα και στους Κώστα Καραγκούνη και Νίκο Παππά κατά τη συζήτηση τόσο για τα Τέμπη όσο και για το Μάτι.

Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως νέα ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία αποτυπώνουν τι γινόταν λίγο πριν από την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα πριν από τη μοιραία σύγκρουση των τρένων – «Γιατί αργείς να το σηκώσεις; Πήγες για πιτσίνια;»

Ενδεικτικοί της ασυνεννοησίας και του χάους που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους είναι οι διάλογοι που αποκάλυψε η εκπομπή “Πρόσωπο με Πρόσωπο” με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Διάλογος 1

Εργαζόμενος Α: Αντώνη… Α…

Εργαζόμενος Β: Έλα μπροστά εδώ στον συνάδελφο που έχω φτιάξει πατσά να φάμε.  Έλα να συνεχίσεις, θα το πάρω εγώ.

Διάλογος 2

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Παρακαλώ

Σταθμάρχης Λάρισας: Γιατί αργείς να το σηκώσεις; Πού πήγες για πιτσίνια και κόκα κόλα;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Όχι, δεν κάνω τέτοια τώρα γιατί είμαι άρρωστη, πίνω αντιβίωση, δεν μπορώ να φάω τόσο αλάτι.

Σταθμάρχης Λάρισας: Γιατί τι έπαθες πάλι;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ήμουν άρρωστη, από τις νύχτες μου ακόμα. Έπινα αντιβίωση, δεν με έπιασε εκείνη, τζάμπα την ήπια έξι μέρες.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ωχ μωρέ καημένη.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Μετά μπήκα σε άλλη αντιβίωση.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι..

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Γι’ αυτό δεν μπορώ να φάω πιτσίνια τώρα.

Σταθμάρχης Λάρισας: Είστε πολύ ευάλωτοι εκεί στην Αθήνα, ναι.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι τρομάρα μας, ναι.

Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι..

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Τέλος πάντων. Για πες…

Σταθμάρχης Λάρισας: 25-91-15-15 ακριβώς.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Μάλιστα.

Σταθμάρχης Λάρισας: 25-90-15-21  με 1.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ααα ωραία.

Σταθμάρχης Λάρισας: Α, σ’ άρεσε ε;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: (Γέλια)

Σταθμάρχης Λάρισας: 15-63-15-35 ακριβώς.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: 35 ακριβώς, ναι.

Σταθμάρχης Λάρισας: Αυτά σταματάω.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Καλώς.

Σταθμάρχης Λάρισας: Μετά από 3-4 ώρες. Bye.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: A, πα, πα, καλά, λοιπόν έλα γεια.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Πήρε έγκριση από τον κύριο Ν…, το είπα και στην κυρία Ζ…Η πόρτα είναι ανοιχτή.

Σταθμάρχης Λάρισας: Καλώς. Έγινε.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Έλα όμως τώρα λίγο. Περιμένετε παιδιά λίγο.  Κάτι θέλω να μιλήσουμε. Έφυγε το…

Σταθμάρχης Λάρισας: Το 93506

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι αυτό.

Σταθμάρχης Λάρισας: Έφυγε, έφυγε.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι, εεε. Τι άλλο τρένο έχεις εσύ; Από την άνοδο με ενδιαφέρει.

Σταθμάρχης Λάρισας:  Από άνοδο το 62 θα περιμένω και έχω και ένα ντιζίρο κενό υλικό να φύγει πάνω.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι… Έχουμε και το…  Όχι. Περίμενε και από το Παλαιοφάρσαλο το τέτοιο.

Σταθμάρχης Λάρισας:  Το σωληνάδικο.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Το σωληνάδικο.  Οπότε… Με ποια σειρά να τα διώξουμε τα τρένα. Το 62 πρώτα…

Σταθμάρχης Λάρισας: Ε, το 62, ναι.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι

Σταθμάρχης Λάρισας: Άμα.. μετά θα δούμε. Κάτσε να περάσει το 62 και μετά.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Το 62 από το Παλαιό πέρασε;

Σταθμάρχης Λάρισας: Όχι δεν μου έδωσαν ακόμα τίποτα.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Έγινε.

Σταθμάρχης Λάρισας: Να περάσει πρώτα αυτό, να περάσει το 63 και μετά. Γιατί έχουμε μονοδρόμηση.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Μονοδρόμηση. Να σου πω όμως κάτι;

Σταθμάρχης Λάρισας: Έλα.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Κάτι άλλο σκέφτηκα. Το.. εεε.. πώς το λένε…Το σωληνάδικο μπορεί να πάει από την άνοδο γιατί είναι ντίζελ.

Σταθμάρχης Λάρισας: … Ναι. Να περιμένουμε λίγο να περάσουν το 62 και το 63.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Ναι…

Σταθμάρχης Λάρισας: Και μετά ξαναμιλάμε.

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Έγινε καλώς.

Σταθμάρχης Λάρισας: Εντάξει;

Ρυθμιστής κυκλοφορίας: Έγινε.

Δημητρακόπουλος: «Έχω περισσότερο εμπιστοσύνη σε αρεοπαγίτη για την έρευνα παρά σε βουλευτή»

Ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος τοποθετήθηκε για τη συνταγματική διάσταση του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Νίκου Χατζηνικολάου, ξεκαθάρισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει πως μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινική δίωξη σε εν ενεργεία ή πρώην υπουργούς.

«Καταρχάς, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κατηγορείται ένας υπουργός ή υφυπουργός, εν ενεργεία ή πρώην, το Σύνταγμα στο άρθρο 86 αναφέρει ρητά πως το μόνο αρμόδιο όργανο για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι η Βουλή. Μέχρι να αλλάξει το άρθρο 86, οφείλουμε να το τηρούμε», υπογράμμισε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι υπάρχει και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών από το 2003, ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία. «Η Βουλή είναι μονόδρομος. Αν δεν ασκήσει δίωξη η Βουλή, τότε η υπόθεση δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η ποινική δίωξη προηγείται κάθε άλλης διαδικασίας», τόνισε.

Ο γνωστός ποινικολόγος εξήγησε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, απαιτείται η συγκρότηση προανακριτικής ή ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, αλλά ύποπτοι, οι οποίοι ερευνώνται. Το προανακριτικό όργανο, δηλαδή η επιτροπή, αποτελείται από βουλευτές εν ενεργεία, όπου την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την επιτροπή υπάρχουν βουλευτές που δεν γνωρίζουν από ποινικό δίκαιο ή ποινικό κώδικα», υποστήριξε ο Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι προϋπόθεση για να ασκήσει δίωξη η Βουλή είναι η ολοκλήρωση της έρευνας από την προανακριτική επιτροπή. «Αν δεν συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, τότε δεν μπορεί να φτάσει το πόρισμά της στη Βουλή και άρα δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη», επισήμανε.

Ο έμπειρος δικηγόρος ανέφερε ότι η προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει έρευνα και εξέταση μαρτύρων, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα.

«Η προανακριτική επιτροπή πρέπει να διεξαγάγει έρευνα και να εξετάσει μάρτυρες. Μόλις ολοκληρωθεί, καταλήγει σε πόρισμα, το οποίο στέλνεται στη Βουλή. Στη συνέχεια, η Βουλή αποφασίζει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη. Μόνο τότε μπορεί να παρέμβει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επισήμανε τη σημασία του φυσικού δικαστή, λέγοντας: «Εμπιστεύομαι περισσότερο έναν αρεοπαγίτη παρά έναν βουλευτή, που μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις από κομματικούς αρχηγούς».

Νίκος Πλακιάς: 55 οικογένειες είναι αντίθετες στην προανακριτική

«Είναι ατομικό του δικαίωμα να ζητήσει αν θα παραπεμφθεί και πώς θα παραπεμφθεί. Το φυσικό του δικαστήριο δεν είναι το δικαστικό συμβούλιο, αλλά να βρεθεί στο ακροατήριο απέναντί μας και εκεί να αποδείξει την αθωότητά του ή αν είναι ένοχος» είπε ο Νίκος Πλακιάς για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή εναντίον αυτής της προανακριτικής.

«Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε αυτές τις τελευταίες μέρες. Δεν θέλω γίνει τίποτα μέσα στη Βουλή. Ούτε προανακριτική, ούτε εξεταστική ήθελα, ούτε το δικαστικό συμβούλιο θέλω να γίνει. Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά για εμάς εκ των προτέρων, εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε. Θα γίνει μία παρωδία. Στο δικαστικό συμβούλιο δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του Τριαντόπουλου. Τα πάντα γίνονται για το πολιτικό κόστος που έχει η κυβέρνηση στους δημοσκοπικούς δείκτες. Μία προανακριτική όσο άστοχη και να είναι, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, θα είναι μια επιτροπή που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες, οπότε φανταστείτε τη φθορά της κυβέρνησης μέσα σε αυτό το τετράμηνο», ανέφερε, εκτιμώντας ότι η ζημιά στο δικαστικό συμβούλιο για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μικρότερη.

Σχετικά με την πορεία των ερευνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο Νίκος Πλακιάς είπε:  «Ύστερα από τις συγκεντρώσεις που έγιναν, οι διαδικασίες τρέχουν με αρκετά πιο γρήγορους ρυθμούς και στο σημείο της έρευνας. Κάθε μέρα υπάρχουν πραγματογνώμονες στο Κουλούρι. Άλλα αυτά έπρεπε να γίνουν πριν από δύο χρόνια, όχι δύο χρόνια μετά. Είμαι σίγουρος ότι αν αυτά γίνονταν από την αρχή, αυτή τη στιγμή θα ήμασταν έτοιμοι να πάμε σε μία δίκη με όλα τα ερωτήματα απαντημένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Φανταστείτε ότι περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο ένα πόρισμα από το ΕΜΠ, του κ. Καρώνη. Ένα πόρισμα που αν το είχαμε δώσει σε πρωτοετείς φοιτητές θα μας το είχαν δώσει. Οπότε όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται μετά από δύο χρόνια, είναι φυσικό να βάζει τον κόσμο και εμάς και εσάς και όλους μαζί σε διάφορες θεωρίες. Είναι λογικό, ύστερα από δύο χρόνια, ό,τι αποτελέσματα βγαίνουν στο φως αυτή τη στιγμή, να τα αντιμετωπίζουμε με κάποια καχυποψία. Κι όλα αυτά, γιατί τα πράγματα δεν έγιναν από την αρχή σωστά».

Σε παρέμβασή του στη συνέχεια της εκπομπής, ο κ. Πλακιάς, είπε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις συγκεντρώσεις, θέλουν να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Δεν τους αναλογεί κανένα μερίδιο. Όταν έκαναν την προανακριτική, ρώτησαν κανέναν γονέα αν είναι σύμφωνος με την προανακριτική; 55 οικογένειες και είμαστε όλοι αντίθετοι στην προανακριτική. Αν είναι δυνατόν να φύγουν τώρα αμέσως από τη βουλή, να σταματήσουν και η προανακριτική και το δικαστικό συμβούλιο, να ολοκληρωθεί η δικογραφία, και όλα τα ονόματα των πολιτικών εμπλεκόμενων που θα είναι στη δικογραφία να οδηγηθούν όλοι μαζί σε μία προανακριτική. Είναι το πιο τίμιο και το πιο σωστό. Αυτό που βλέπω είναι αυτό που θα αθωώσει όλους τους ένοχους. Λυπάμαι και ντρέπομαι».

«Οι δικογραφίες ήταν στη Βουλή από τον Μάιο του 2024. Πώς ξαφνικά το θυμήθηκαν μετά τις συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, άπαντες. Πού ήταν όλο αυτό το διάστημα;» κατέληξε.

Δείτε το μέρος Α’

Κωνσταντοπούλου: Το Μάτι είναι το άλλο μεγάλο έγκλημα – Δικάζονται 104 θάνατοι σαν να είναι τροχαίο

Για τις δύο πολύνεκρες τραγωδίες στο Μάτι και τα Τέμπη τοποθετήθηκε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσωπο».

Αναφερόμενη στην προανακριτική επιτροπή και το αίτημα Τριαντόπουλου για παραπομπή του απευθείας στον φυσικό δικαστή, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας επιχειρείται άλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης ο μαέστρος, ο ενορχηστρωτής είναι κ. Μητσοτάκης, που ταυτόχρονα είναι και το υπόλογο πρόσωπο. Όταν μιλάμε για προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πραγματικά ερευνώμενο πρόσωπο είναι ο πρωθυπουργός. Είναι και ο πρώτος που θα έπρεπε να κληθεί να καταθέσει σε αυτή την προανακριτική επιτροπή και εγώ τον έχω καλέσει εδώ και πολύ καιρό να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής. Να δώσει εξηγήσεις, αντί να προσπαθεί να διαχειρίζεται επικοινωνιακά την κατάσταση μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας που έχει μπουχτίσει και δεν δέχεται άλλη κοροϊδία».

«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην προανακριτική»

«Οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν σε αυτή την προανακριτική επιτροπή και για αυτό και υποβάλαμε αίτημα εξαίρεσής τους. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, στην οποία η ΝΔ εμπλέκεται ως κοινοβουλευτική ομάδα» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Πλεύσης Ελευθερίας δεν έγινε δεκτό.

«Η σύγκρουση συμφερόντων και οι υπόνοιες μεροληψίας είναι ο λόγος που ο ίδιος ο Τριαντόπουλος λέει ότι δεν θέλει εκείνος την προανακριτική», τόνισε.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»

«Εμείς διατυπώνουμε πάρα πολύ ρητή αντίρρηση και μεγάλη καχυποψία διότι όταν ένας ελεγχόμενος πολιτικός λέει ότι εμπιστεύεται τους δικαστές πιο πολύ και από τους βουλευτές, καταλαβαίνουμε ότι διαφημίζει μια διαπλοκή στο ανώτατο επίπεδο την οποία εμείς δεν θα αντιπαρέλθουμε» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει να πάψει να διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ήδη από το 2016.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «λόγω των πολλών δεκαετιών διαπλοκής των εξουσιών, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης». «Φυσικά και υπάρχουν και ευσυνείδητοι και ακέραιοι λειτουργοί, αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλο πρόβλημα διαπλοκής».

«Μεγάλο έγκλημα το Μάτι»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο «άλλο μεγάλο έγκλημα», όπως είπε,  «γιατί και εκεί έχουμε δυστοκία να αναγνωριστεί το έγκλημα ως κακούργημα και δικάζεται σαν πλημμέλημα».

«Έχω ζήσει τον Γολγοθά αυτών των ανθρώπων και τις μεθοδεύσεις και άλλων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και άλλων δρομολογήσεων συγκάλυψης σε όλη εκείνη την περίοδο. Οι δικογραφίες για Μάτι δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο ούτε εξεταστικής, ούτε προανακριτικής επιτροπής», υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Αυτό που συμβαίνει στη δίκη για το Μάτι είναι ακραία προσβολή στους 104 νεκρούς, αλλά και στους εγκαυματίες και τους επιζώντες και σε όλη την κοινότητα και την κοινωνία. Δικάζονται 104 θάνατοι σαν να ήταν τροχαίο χωρίς θύματα. Και αυτό με μεθοδεύσεις, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης προσπάθησε τρεις φορές να γίνει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και το δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών επίσης παρέπεμψε για κακούργημα, αλλά στη συνέχεια με παρεμβάσεις αυτό ανετράπη» συνέχισε και κατέληξε:

«Η αδικία, η αρνησιδικία, και όλη αυτή η ματαίωση του αισθήματος δικαίου και της διεκδίκησης δικαιοσύνης από τις εξουσίες –οι εξουσίες ματαιώνουν τη διεκδίκηση δικαιοσύνης από την κοινωνία – είναι αυτά που έχουν συντελέσει σε αυτήν απολύτως δικαιολογημένη έκρηξη της αγανάκτησης και της οργής των πολιτών που βλέπουν ότι κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου και της Δικαιοσύνης».

Δείτε το μέρος Β’

Μάτι – Χερουβείμ: Δεν μπορώ να εκπροσωπήσω στο δικαστήριο τις νεκρές ανιψιές μου – Δεν υπάρχουν για την Πολιτεία

Συγκλόνισε ο Αριστείδης Χερουβείμ που έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι την μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 «Πρόσωπο με Πρόσωπο» είπε ότι δεν μπορούσε στη δίκη να εκπροσωπήσει τις ανιψιές του, αφού ο νόμος προβλέπει αυτό το δικαίωμα σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την αποκάλυψη των ενόχων στην υπόθεση, είπε:  «Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Ένα από τα βασικά αιτήματά μας ήταν να αναβαθμιστεί η κατηγορία για κάποιους σε κακούργημα. Ο ανακριτής ζήτησε 3 φορές να αναβαθμιστεί η κατηγορία και τις τρεις φορές του το αρνήθηκαν», είπε ο κ. Χερουβείμ.

«Το Λιμενικό και η Αστυνομία θα έπρεπε να είναι επίσης κατηγορούμενοι και δεν είναι. Στην Αστυνομία υπήρχαν κάποιοι ελάχιστοι κατηγορούμενοι που τελικά το συμβούλιο Εφετών τους απήλλαξε, όταν έβγαλε το τελικό βούλευμα. Για το Λιμενικό επιλήφθηκε το Ναυτοδικείο. Είχα κάνει μήνυση στο Λιμενικό, όπως και πολλοί άλλοι. Δεν κληθήκαμε καν να καταθέσουμε στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου. Το κλείσανε άρον άρον το θέμα του Λιμενικού», υποστήριξε.

«Μία απόφαση όπως η πρωτόδικη, και άδικη θα είναι και εξοργιστική. Και δεν μας δικαιώνει και η ατιμωρησία που συνεχίζεται οδηγεί στις επόμενες εθνικές τραγωδίες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε παρέμβασή του στη συνέχεια της εκπομπής ο Αριστείδης Χερουβείμ, συγγενής θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τόνισε: «Πριν από έξι χρόνια έφτασε η δική μου μήνυση στη Βουλή. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η δική μου μήνυση δεν βγήκε ποτέ από το συρτάρι του κ. Βούτση και του κ. Τασούλα; Επίσης, σε μένα συμβαίνει το εξής. Ο ποινικός κώδικας δεν μου επιτρέπει να εκπροσωπήσω τις δύο ανιψιές μου γιατί έχω τρίτου βαθμού συγγένεια. Κοινώς, τα δύο κοριτσάκια για την ελληνική πολιτεία δεν υπάρχουν».

Σημείωσε ότι ζήτησε να περάσει μία διάταξη για να διευθετηθεί το θέμα και να μπορέσει τελικά να εκπροσωπήσει τα νεκρά παιδιά στη δίκη, ωστόσο δεν του έκαναν τη χάρη, όπως είπε.

«Εγώ εδώ και 2,5 χρόνια είμαι καθημερινά στο δικαστήριο και πραγματικά γυρνάω σε τέτοια απόγνωση και τόσο ηττημένος, γιατί σκέφτομαι κάθε φορά ότι θα πρέπει να πω στο παιδί μου να φύγει από αυτή τη χώρα», κατέληξε.

Κόντρα Καραγκούνη – Παππά: «Μην διακόπτετε» – «Μου θυμίζει άλλες εποχές»

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

«Είναι πάρα πολύ απλό ότι ζούμε τη συγκάλυψη 2.0. Ο κύριος Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι είναι λεβέντης από μακριά και αρχιερέας αυτής της συγκάλυψης. Εάν είχε τα κότσια, θα έπρεπε να πει “θέτω εαυτόν στη διάθεση της προανακριτικής επιτροπής”. Και να έρθει εκεί και να τον ρωτήσουμε κι εμείς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αν έδωσε εντολές στον Τριαντόπουλο ή όχι. Αυτό πάει να κάνει. Δεν ηρωοποιείται ο Τριαντόπουλος διά αυτής της πρακτικής.», είπε αρχικά ο κ. Νίκος Παππάς.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Εγώ θεωρώ λοιπόν ότι ο κύριος Μητσοτάκης γνωρίζει τα περισσότερα από όλους μας. Και για τη σύγκρουση και για το τι έγινε μετά. Και είναι ο βασικός μάρτυρας. Κατάπιε τη γλώσσα του όταν ο Σωκράτης Φάμελλος του είπε ότι “θα σε καλέσουμε στην προανακριτική”. Και δεν απάντησε, διότι – όπως αποδείχθηκε – είχε το σχεδιασμό του κουκουλώματος της προανακριτικής.

Περιμένω βεβαίως, εάν – o μη γένοιτο – προχωρήσει η διαδικασία και δεν αφεθεί η προανακριτική επιτροπή να κάνει τη δουλειά της, το Δικαστικό Συμβούλιο να τον καλέσει. Να καταθέσει. Προφανώς. Δεν ξέρω, υπάρχει κάποιος στο τραπέζι που θεωρεί ότι δεν είναι κρίσιμος μάρτυρας ο κ. Μητσοτάκης;»

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος επενέβη λέγοντας: «Αυτό μου θυμίζει άλλες εποχές. Άλλες εποχές

Η απάντηση του Νίκου Παππά ήταν άμεση και αιχμηρή: «Έχω γνώμη, έχω γνώμη. Όχι, όχι, έχω γνώμη. Θα σας πω τώρα για την τωρινή εποχή κύριε Καραγκούνη, μη διακόπτετε, θα έχετε τον χρόνο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Ο ανακριτής δεν έχει καλέσει αυτόπτες μάρτυρες. Δύο χρόνια μετά τα Τέμπη. Αυτό το θεωρούμε λογικό; Θεωρούμε ότι οι πράξεις της ανακριτικής αρχής είναι πέρα από τον δημόσιο έλεγχο και την κριτική; Δεν πρέπει να το επισημάνουμε όταν ακούμε δικηγόρους θυμάτων να λένε “δεν έχουν καλέσει αυτόπτες μάρτυρες. Δεν έχουν κάνει τοξικολογικές εξετάσεις. Και δεν επιτρέπουν την εκταφή. Τι φοβούνται; Τι είναι αυτό; Ποιες ανακριτικές αρχές έχουν τη διάθεση να καθυστερούν έτσι;»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παππάς, είπε: «Επειδή έκανε ένα σχόλιο ο κύριος Καραγκούνης. Και επερωτά τη δική μου εμπιστοσύνη για το αν θα κάνουν οι δικαστές τη δουλειά τους. Οι δικαστές έχουν εξουσία στο πολίτευμά μας. Και την εμπιστοσύνη οφείλουν να την κερδίζουν διά της πράξης τους. Έτσι είναι. Είναι δικαστική εξουσία».

Δείτε το μέρος Γ’

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ