“Προσωπικά” με την Έλενα Κατρίτση – “Κάποια στιγμή η κρίση θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή…”

Όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο, δεν ήταν πολιτικός, όπως λέει ο ίδιος όμως, μαθαίνει γρήγορα… Περίπου πέντε χρόνια μετά, δε διστάζει να πει την άποψη του για πρόσωπα, με τα οποία διαφωνεί και για καταστάσεις, που τον θυμώνουν. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση.

Για την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος: «Το δημοψήφισμα είναι ένα μέσο, πιθανόν και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, πάρα πολύ σοβαρό. Δε βλέπω σε τι θα χρησιμεύσει, αυτή τη στιγμή, το δημοψήφισμα ή οι εκλογές. Υπάρχει περίπτωση τώρα να προκηρυχθεί δημοψήφισμα και να μη δημιουργηθεί αναταραχή στην κοινωνία αλλά και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη χώρα; Η χώρα έχει «στεγνώσει». Δε χρειάζονται αυτή τη στιγμή άλλες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν διχασμό… Η δημοκρατία αγωνιά… Βλέπω από διάφορες πλευρές να κυκλοφορούν πάλι κατηγορίες, που δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή σήμερα…».

«Το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν ανανεώθηκε. Γι’ αυτό βλέπουμε η κρίση, πάρα πολύ γρήγορα, να «τρώει» τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη. Τώρα πια, είμαστε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή η αντιπολίτευση όλων αυτών των ετών έγινε κυβέρνηση. Δε βλέπω όμως, να έχει αλλάξει ο τρόπος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, του 36%, από τον τρόπο που προσέγγιζε το κόμμα του 4% την πραγματικότητα… Κάποια στιγμή η κρίση θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή…».

Για την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των Δήμων: «Η κυβέρνηση έπρεπε προηγουμένως να το συζητήσει μαζί μας. Όχι, εν μια νυκτί να μαθαίνουμε ότι μας παίρνουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα. Ήταν μια βεβιασμένη κίνηση, υπό το κράτος εκτάκτων περιστάσεων. Δεν έκατσαν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να το δουν και να το σταθμίσουν…». 

Για τα τεράστια κύματα μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στην πρωτεύουσα: «Είναι μια κατάσταση ανάγκης. Δεν επιτρέπεται όλο το πρόβλημα να το επωμίζεται μόνο η Αθήνα. Έχω ζητήσει αλληλεγγύη από όλες τις πόλεις, αλλά δεν έχω πάρει σαφή απάντηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα πάρει και η κεντρική εξουσία. Για να λειτουργήσουν οι δήμαρχοι θα πρέπει να τους δοθούν και κάποια κίνητρα…».

Για τις εντάσεις και τους υψηλούς τόνους που επικρατούν στη Βουλή: «Μου είναι απεχθές. Η πολιτική μπορεί να έχει υψηλούς τόνους, έντονη αντιπαράθεση, αλλά να παραμένει πολιτική. Όχι καυγάς, και μάλιστα, πάρα πολύ συχνά, πολύ χαμηλού επιπέδου. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία…».

Για τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη: «Λόγω απειρίας ή δεν ξέρω τι άλλο, προσέλκυσε πάνω του, ίσως υπερβολικά, τα φώτα της δημοσιότητας. Υπήρξε, μια πάρα πολύ σημαντική έλλειψη ισορροπίας, μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού στοιχείου…».

Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλά ακόμα, για τη Χρυσή Αυγή, τη «θερμή» περιοχή των Εξαρχείων, την ανεργία και τη διαφθορά στην Ελλάδα και ξεκαθαρίζει πότε θα αποκτήσει η Αθήνα τζαμί και αποτεφρωτήριο. 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Κυριακή 17 Μαΐου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ