Google Doodle: Ημέρα της Γης 2022 – Timelapse για την κλιματική αλλαγή

Το σημερινό ετήσιο Google Doodle για την Ημέρα της Γης πραγματεύεται ένα από τα πιο πιεστικά θέματα της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή.

“Χρησιμοποιώντας εικόνες real time-lapse από το Google Earth Timelapse και άλλες πηγές, το Doodle δείχνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον πλανήτη μας. Μείνετε συντονισμένοι όλη την ημέρα για να δείτε αυτές τις σκηνές, καθεμία από τις οποίες παραμένει στην αρχική σελίδα για αρκετές ώρες τη φορά” αναφέρει η Google.

Οι δορυφορικές εικόνες time-lapse δείχνουν την υποχώρηση των παγετώνων στο όρος Κιλιμάντζαρο, την λεύκανση κοραλλιών του Great Barrier Reef, την αποψίλωση των δασών στη Γερμανία και την τήξη παγετώνων της Γροιλανδίας.

Οι εικόνες timelapse του Google Doodle

Το doodle της Google για την Ημέρα της Γης για το 2022 περιλαμβάνει τέσσερα Gif που δημιουργήθηκαν από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες από το The Ocean Agency που θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείχνουν υποχώρηση παγετώνων στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία μεταξύ Δεκεμβρίου 1986 και 2020 και τήξη παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και 2020.

Άλλες εικόνες δείχνουν το αποτέλεσμα μιας εκδήλωσης λεύκανσης κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο κοντά στο νησί Lizard στην Αυστραλία μεταξύ Μαρτίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 και αποψίλωσης των δασών Harz στο Elend της Γερμανίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και 2020.

Ο σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή Lesley Hughes, ο οποίος είναι καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σύδνεϋ, είπε ότι οι εικόνες της λεύκανσης των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο είναι «μια οπτική εικόνα με μεγάλη δύναμη».

«Το σημαντικότερο φυσικό μας είδωλο, του οποίου είμαστε οι διαχειριστές, είναι σύμβολο του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής σε ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο οικοσύστημα», είπε ο Χιουζ.

«Ο φυσικός και βιολογικός μας κόσμος μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας και αυτό τονίζουν αυτές οι εικόνες και έτσι δεν υπάρχει απολύτως χρόνος για χάσιμο».

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πέρασε από το έκτο γεγονός μαζικής λεύκανσης τον Μάρτιο με εναέριες έρευνες που έδειξαν σχεδόν κανέναν ύφαλο σε μια έκταση 1.200 χιλιομέτρων που ξεφεύγει από τη ζέστη – το πρώτο γνωστό ότι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός έτους La Niña.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι τεράστιοι και αρχαίοι παγετώνες αραιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Νερών και Ατμόσφαιρας (Niwa) διαπίστωσε ότι μεταξύ 1977 και 2014, το ένα τρίτο του μόνιμου χιονιού και πάγου χάθηκε από τις Νότιες Άλπεις – μια δραματική πτώση που άρχισε να επιταχύνεται γρήγορα τα τελευταία 15 χρόνια.

Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2017-2018 έφερε θερμοκρασίες 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο στη Νέα Ζηλανδία, συρρικνώνοντας ορισμένους παγετώνες τόσο πολύ που εξαφανίστηκαν.

Οι εικόνες έρχονται σε αντίθεση με τη θετική νότα που σημειώθηκε με το animation που δημοσιεύτηκε για την Ημέρα της Γης 2021, το οποίο η Google είπε ότι σχεδιάστηκε για να «ενθαρρύνει όλους να βρουν μια μικρή πράξη που μπορούν να κάνουν για να αποκαταστήσουν τη Γη μας».

Ο Χιουζ είπε ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν την μεταβολή και δημοσιεύονται φέτος μπορεί να είναι απάντηση στην έκθεση IPCC26 και ήταν σημαντικές για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κρατών.

«Νομίζω ότι όταν κάθεσαι σε ένα περιβάλλον μεσαίας τάξης και είναι μια ωραία μέρα και ο ήλιος ανατέλλει ή έχει δύσει, είναι εύκολο να εφησυχάσεις για τις μεγαλύτερες δυνάμεις που λειτουργούν στο κλιματικό μας σύστημα και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι δυνάμεις», είπε ο Χιουζ.

«Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι ακριβώς επειδή είναι μια ωραία μέρα, η κλιματική αλλαγή δεν έχει εξαφανιστεί».

Τι είναι τα Google doodle

Τα doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ