Χρυσές Σφαίρες 2023: Οι νικητές της 80ης Τελετής Απονομής των βραβείων

Η 80η τελετή για τις Χρυσές Σφαίρες πραγματοποιήθηκε στο The Beverly Hilton της Καλιφόρνια.

Ποιες ταινίες κέρδισαν τα δύο μεγάλα βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες;

«Τα Πνεύματα του Ινισέριν» και το «The Fabelmans» είναι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς. Η ταινία του Martin McDonagh κερδίζει αριθμητικά τα περισσότερα εκ των δύο ταινιών καθώς φεύγει με το Καλύτερο Βραβείο στην κατηγορία Μιούζικαλ ή Κωμωδία και η ταινία του Spielberg με δύο, αυτό της καλύτερης ταινίας στη δραματική κατηγορία και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Το «The Fabelmans ήταν υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες και «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» είχε σπάσει το ρεκόρ της εικοσαετίας στο θεσμό, με 8 υποψηφιότητες.

Ο Τζάστιν Χόροβιτς κερδίζει το βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης για το «Βαβυλωνία» που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 19 του μήνα.

Μια σφαίρα στην καρδιά για την Βασίλισσα Ραμάντα

Η Άντζελα Μπάσετ γίνεται επίσημα η πρώτη Αφροαμερικανική νότα στις Χρυσές Σφαίρες. «Αυτή η χρυσή σφαίρα είναι πιο βαριά από την άλλη που έχω σπίτι» φάνηκε να ακούστηκε όταν η Άντζελα Μπάσετ έκανε τις πρώτες της δηλώσεις. Η Μπάσετ αγκάλιασε το ρόλο της Βασίλισσας Ραμάντα στο «Μαύρο Πάνθηρα: Wakanda για Πάντα» και τίμησε τον συμπρωταγωνιστή της Chadwick Boseman που είχε υποδυθεί τον Μαύρο Πάνθηρα στο πρώτο μέρος της ταινίας και έφυγε άδικα από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών.

Από Φαβορί… Νικήτρια η Μισέλ Γιεό

Η Μισέλ Γιεό πλέον κρατάει στα χέρια της τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο «Τα Πάντα Όλα».

«Δουλεύω 40 χρόνια (…) Είμαι 60 ετών και δεν λάμβανα πολλά σενάρια όπως φαντάζεστε, ιδιαίτερα με ωραίους ρόλους. Όταν έχεις πάθος για ό,τι κάνεις, πάντα υπάρχει πιθανότητα ελπίδας» δήλωσε αφού παρέλαβε το βραβείο.

«Η αλλαγή γίνεται ήδη. Έχουμε σημαντικούς δημιουργούς όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. Μπορούν πλέον-επειδή το κοινό το απαιτεί- να συνεχίσουν την αλλαγή που έχει αρχίσει. Η διαφορετικότητα και οι πολυπολιτισμικές ιστορίες έχουν κοινό για να ακουστούν (…) το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που είναι σε μεγάλη ηλικία (…) περάσαμε τους δύο εγκλεισμούς και πλέον το έχουμε περισσότερη ανάγκη» πρόσθεσε.

Η χρυσή Σφαίρα του Έλβις

Ο Όστιν Μπάτλερ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του ως Έλβις.

«Τα Πνεύματα του Ινισέριν» μαγεύουν τον Κόλιν Φάρελ

Ακόμη ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν ο Κόλιν Φάρελ. «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» θα προβληθούν τον Φεβρουάριο στις ελληνικές αίθουσες. (Ενδέχεται να έρθει και αναθεωρημένη έκδοση).

Το απόλυτο outsider κερδίζει το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Ο Santiago Mitre  είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία «καλύτερη ξενόγλωσση ταινία» με την ταινία του «Αργεντινή, 1985».

Απονομή δικαιοσύνης για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Οι επικριτές του (με εξαίρεση τη «Λίστα του Σίντλερ») είχαν να του προσάψουν ότι κάνει εμπορικές ταινίες χωρίς να εκτίθεται. Αυτό δεν ισχύει με το «The Fabelmans», την πιο προσωπική του μέχρι στιγμής ταινία που εκθέτει μέρος της ενηλικίωσης του αλλά και των προσωπικών μυστικών της οικογένειάς του. Γι’ αυτό και μόνο, ο Steven Spielberg επιβραβεύεται την κατάλληλη στιγμή. «Είναι η πρώτη μου φορά που δική μου ταινία διαγωνίζεται σε φεστιβάλ σε τόσα χρόνια καριέρας» θα αναφέρει στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ του Τορόντο, εκεί που η ταινία του κέρδισε το πρώτο βραβείο σε μια ενδιαφέρουσα φεστιβαλική πορεία.

Ο Μπάζ Λούρμαν του «Ελβις» όπως και ο προσωπικός φίλος του Σπίλμπεργκ Τζέιμς Κάμερον με το καινούριο «Avatar» δεν τα κατάφεραν. Αλλά κακά τα ψέματα, το να σε κερδίσει ο Σπίλμπεργκ είναι από μόνο του τίτλος τιμής.

Όταν η Κέιτ Μπλάνσετ τα έβαλε με τη Μέρλιν

Το Tár, από την πρώτη του προβολή στο Φεστιβάλ Βενετίας έδινε το ερμηνευτικό προβάδισμα στην Κέιτ Μπλάνσετ.

Μεγάλη ανταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η Άνα Ντε Άρμας που υποδύθηκε πολυπρόσωπα και πολυδιάστατα την Μέρλιν, που κάθε άλλο παρά το «κορίτσι της αφίσας» ήταν σε αυτή την καθηλωτική ταινία.

Το τιμητικό βραβείο στον Έντι Μέρφι

Ο Έντι Μέρφι πήρε ένα από τα τιμητικά βραβεία της βραδιάς.

«Μη χειροκροτάτε έτσι (ψυχρά). Καταλαβαίνω ότι έχετε ταλαιπωρηθεί αυτή τη βραδιά» φαίνεται να είπε ο γνωστός κωμικός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ