Το μικρό μαύρο φόρεμα

Το μικρό μαύρο φόρεμα

 

Το μικρό μαύρο φόρεμα ή little black dress (LBD, εν συντομία) έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο και καταλήγει στα πιο chic σαλόνια του 20ού αιώνα.

Η Coco Chanel δημιουργεί το 1926 το πρώτο μικρό μαύρο φόρεμα και η Vogue προβλέπει ότι «θα γίνει η στολή όλων των κομψών γυναικών». Η Mademoiselle Chanel το συνδύαζε με μια σειρά από λευκές πέρλες.

Πριν από αυτό, το μαύρο φόρεμα ήταν σήμα κατατεθέν και αποκλειστικότητα των κηδειών και κανείς δεν είχε σκεφθεί να το συμπεριλάβει στην καθημερινή γυναικεία γκαρνταρόμπα. Μάλιστα, την πρώτη του εμφάνιση την είχε κάνει στην αρχαία Αίγυπτο αφού θεωρούνταν χρώμα των νεκρών και του θεού Ανούβι.

Στη δεκαετία του ’50, διάσημες σταρ του Χόλιγουντ όπως η Grace Kelly και η Elizabeth Taylor χαρίζουν μια δόση glamour στο LBD.

Ο Christian Dior δηλώνει το 1954: «το μαύρο φοριέται όλες τις ώρες της ημέρας και σε κάθε περίσταση».

Το ρεκόρ για τις περισσότερες αντιγραφές κρατάει το αμάνικο little black dress που σχεδίασε ο Hubert de Givenchy για την Audrey Hepburn στο «Breakfast at Tiffany’s».

Η πρωτοποριακή συλλογή «Επτά Απλά Κομμάτια» της Donna Karan στη δεκαετία του 80, άλλαξε τον τρόπο που ντύνονταν τα εργαζόμενα κορίτσια, και, φυσικά, ρούχο-κλειδί της ήταν και το μικρό μαύρο φόρεμα.

Στα 90s, πιο γνωστή για τις εμφανίσεις της με μικρά μαύρα φορέματα, ολόκληρη την ημέρα ήταν το διάσημο μοντέλο Kate Moss.

Στη νέα χιλιετία, το μικρό μαύρο φόρεμα επιστρέφει πιο ανανεωμένο και θυμίζει ελάχιστα το σεμνό, αυστηρό κομμάτι του παρελθόντος. Τώρα, έχει προσωπικότητα και δεν χρειάζεται απαραίτητα εντυπωσιακά αξεσουάρ για να ξεχωρίσει.

Διαφορετικά και ιδιαίτερα υφάσματα και υλικά, αλλά και εναλλακτικά πατρόν του χαρίζουν νέα πνοή και το κάνουν ιδανικό για κάθε περίσταση, από το πρωί έως το βράδυ.

 

 

Πηγή: metrogreece.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ