«Θα ξεχιονίσω το σύμπαν»: Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ έρχεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Την  σπουδαία ποιήτρια υποδύεται επί σκηνής, μια γυναίκα με σύνδρομο Down, η Χριστίνη Γεωργανά.

Της Νάντιας Ρηγάτου

Στις 21 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, της βραβευμένης ποιήτριας που υπήρξε πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο φετινός Ιανουάριος δεν αποτελεί καθόλου τυχαία επιλογή για την ομάδα Amor Omnia που παρουσιάζει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής” τη νέα της παράσταση με τίτλο “Θα Ξεχιονίσω Το Σύμπαν”, σε σκηνοθεσία του Αντρέα Μαντά που υπογράφει και το πρωτότυπο κείμενο.

Πρόκειται για μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση και την προσωπικότητα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, με το κείμενο να είναι ευθέως εμπνευσμένο από το ιδιαίτερο ύφος της μεγάλης ποιήτριας, και με αναφορές σε θραύσματα της ποίησής της.

Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και για 4 παραστάσεις.

Την Κατερίνα “ντύνεται” επί σκηνής, μια γυναίκα με σύνδρομο Down, η Χριστίνη Γεωργανά, η οποία (άλλη μια συγκινητική σημειολογική αναφορά) επιστρέφει στο συγκεκριμένο θέατρο 18 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, στην περίφημη “Bella Venezia” του Λευτέρη Βογιατζή.

 Η Χριστίνη, με την αισθαντικότητα που χαρακτηρίζει τα εκφραστικά της μέσα, και την ιδιαίτερη αντίληψή της για τον ποιητικό λόγο, μας ανοίγει διάπλατα ένα ευφάνταστο παράθυρο στο σύμπαν της ποιήτριας.

Το κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, βασισμένα σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής της Ρουκ. Εν συνόλω, είναι η θύμηση αυτού που ξεχάστηκε, κρύφτηκε, παραλείφθηκε και εν τέλει χάθηκε στη μνήμη.

Τον ποιητικό λόγο του έργου αγκαλιάζουν απαλά οι υπέροχες συνθέσεις του Martin Rev των θρυλικών Suicide, που με χαρά παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης τους, ενώ τη δράση πλαισιώνουν διάφορα πρωτότυπα-βίντεο απαγγελίες ποιημάτων της Ρουκ στα Αγγλικά, από τις Rutanya Alda και Arleen Schloss.

 

Δείτε το τρέηλερ της παράστασης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ