Ο Slash των Guns N’ Roses ποστάρει κομμάτι των Grand Funk Railroad

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό, δεδομένου ότι οι Grand Funk Railroad ήταν το πολυαγαπημένο συγκρότημα της νιότης μου και σήμερα ο Slash, ο γνωστός κιθαρίστας των Guns N’ Roses, πόσταρε στο Instagram ένα από τα τραγούδια των Grand Funk Railroad και μάλιστα το πιο εμπορικό τους, το “We’re an American Band” σε live εκτέλεση από το 1974.

Tου Ιωσήφ Αβράμογλου

Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει ο Slash να ανεβάζει ένα βιντεοκλίπ ενός παλαιότερου συγκροτήματος! Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Slash, μιάς και τους θεωρώ ένα από τα πολύ σημαντικότατα συγκροτήματα της παγκόσμιας ροκ σκηνής! Και μιας και ο κιθαρίστας μας δίνει και την ιστορία του “We’re an American Band”, ας δούμε μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Το κομμάτι το έγραψε ο ντράμερ των Grand Funk, ο Don Brewer, ο οποίος και το τραγουδάει, ενώ την παραγωγή είχε κάνει ο πολύς Todd Rundgren. Ηταν ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι για την μπάντα, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και τους προσέφερε πολύ μεγαλύτερη δημοφιλία. Μιλάει για την πρόσφατη (τότε) περιοδεία του συγκροτήματος και τις γεμάτες ενέργεια εμφανίσεις που έκαναν.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στον Brewer, που έπαιζε πόκερ με τον μεγάλο μπλουζίστα Freddie King, οδεύοντας προς το Little Rock του Arkansas, καθώς και ένα πάρτυ με τέσσερις groupies που προέκυψε στο ξενοδοχείο τους στην πόλη Omaha της Nebraska. Μάλιστα το ένα από τα κορίτσια, που ήταν γνωστό groupie του συγκροτήματος στο Arkansas, η Connie Hamzy, αναφέρεται και στο τραγούδι ως “Sweet Sweet Connie”.

Σύμφωνα με μία αναφορά του ροκ συγγραφέα και κριτικού Dave Marsh στο βιβλίο του “The Heart of Rock and Soul”, αναφέρεται ότι στις αρχές του 1973 οι Grand Funk περιόδευαν στην Αμερική με το Βρετανικό συγκρότημα Humble Pie και ότι μετά το πέρας μιάς συναυλίας, τα δύο συγκροτήματα τα έπιναν σε ένα μπαρ, όπου άρχισαν να λογομαχούν για το ποια ήταν καλύτερη ροκ, η αμερικανική ή η βρετανική!..

Σε εκείνη τη φάση, σηκώθηκε προς στιγμήν ο ντράμερ των Grand Funk Railroad και ανέφερε με καμάρι μερικούς από τους Αμερικανούς ροκ ήρωες, όπως τους Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Little Richard και Elvis Presley. Και στη συνέχεια ανακοίνωσε με υπερηφάνεια… “We’re an American Band”.

Το συμβάν αυτό τον ενέπνευσε να γράψει το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο προς το τέλος του 1973 έγινε το πιο πετυχημένο κομμάτι στον κόσμο! Αργότερα ο Brewer διέψευσε το περιστατικό και μάλιστα είπε ότι ήσαν καλοί φίλοι με τα μέλη των Humble Pie και ότι είχαν ζητήσει μάλιστα από τον Peter Frampton να προσχωρούσε στους Grand Funk.

Ο Don είχε πει ότι το τραγούδι είχε γραφτεί την περίοδο κατά την οποία ο πρώην μάνατζέρ τους, Terry Knight, τους είχε κάνει αγωγή και προσπαθούσε να εμποδίσει την μπάντα να περιοδεύσει ως “Grand Funk”. Το γκρουπ χρειαζόταν επειγόντως μία επιτυχία και ο Brewer εμφάνισε αυτό το κομμάτι.


Ένα βίντεο είχε κυκλοφορήσει τότε, που έδειχνε το συγκρότημα να παίζει το κομμάτι αλλά και να κάνει και άλλες δραστηριότητες όπως θαλάσσια σπορ, να οδηγεί μοτοσυκλέτες και να καβαλάει άλογα.

Βέβαια στους Grand Funk Railroad δεν ήταν μόνο ο εκπληκτικός ντράμερ Don Brewer. Στο τρίο, κιθαρίστας και βασικός τραγουδιστής ήταν ο ανεπανάληπτος Mark Farner και ο εξαιρετικός μπασίστας Mel Schacher. Το γκρουπ ιδρύθηκε το 1969 στην πόλη Flint του Michigan.

Και μιας και στο άρθρο αυτό αναφερθήκαμε περισσότερο στον ντράμερ του γκρουπ, επειδή ήταν ο δημιουργός του “We’re an American Band”, σας καλώ να δείτε (αν δεν το έχετε δει) το 3ο κατά σειρά βίντεο, όπου είναι το κομμάτι “T.N.U.C.”, όπου υπάρχει ένα ανεπανάληπτο στην ιστορία της μουσικής ντραμ σόλο και ίσως… αναθεωρήσετε λίγο την λίστα με τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Slash (@slash)

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ