Νόνη Δούνια: «Πέρασε από το μυαλό µου ότι μπορεί και να συμβεί κάτι κακό»

Συνέντευξη στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών παραχώρησε η Νόνη Δούνια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μίλησε και για την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της.

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη τού σήµερα;

Η γυναίκα σήµερα στην Ευρώπη έχει σαφώς πολύ περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες από ό,τι είχε στο παρελθόν. Της εμπιστεύονται πιο εύκολα θέσεις ευθύνης, αντιμετωπίζεται µε μεγαλύτερο σεβασμό, κρίνεται σχεδόν ισότιμα µε τους άνδρες.

Λέω «σχεδόν» επειδή ακόμη έχουµε αρκετό δρόμο µέχρι να πούμε ότι γυναίκες και άνδρες τυγχάνουν ακριβώς της ίδιας εμπιστοσύνης στην εργασία τους, κρινόμενες µόνο µε βάση την αξία και τα αντικειμενικά τους προσόντα. Είμαστε όλες µας εδώ, όµως, για να «καλύψουμε» την όποια απόσταση µας χωρίζει µε την πραγματική ισότητα των φύλων. Προσωπικά, θα παλέψω για την απόλυτα ισότιμη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη.

Λερναία Ύδρα η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι αυτό µπορεί να αλλάξει;

Πράγματι, δυστυχώς, οι γυναικοκτονίες αποτελούν μάστιγα της εποχής µας. Σαφώς και µπορεί να αλλάξει αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία.

Οι μητέρες των αγοριών πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά µας να σέβονται τις γυναίκες, αλλά και εν γένει να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και την αξία της ανθρώπινης ζωής. ∆εν υπάρχει μαγικό ραβδί για να εξαφανιστεί αυτό το τραγικό φαινόμενο. Πρέπει να γίνουν σοβαρές, δομικές αλλαγές στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία.

Ο σύντροφός σας σάς στηρίζει και σε αυτή την προσπάθειά σας;

Εννοείται! Ο σύντροφός µου µε στηρίζει πάντα, σε κάθε µου όνειρο και αγώνα. Αποτελεί το πολυτιμότερο «στήριγμά» µου. Όπως, θέλω να πιστεύω, και εγώ για εκείνον.

Αποκαλύψατε µια σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχατε. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας;

Ούσα φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, η σκέψη µου ήταν ότι όλα θα πάνε καλά και θα είμαι και πάλι υγιής. Ακόµα και κάποια στιγμή που, ανθρώπινα, πέρασε από το μυαλό µου ότι µπορεί και να συμβεί κάτι κακό, το «έδιωξα» αμέσως.

Τι είπατε στα παιδιά σας;

Ότι θα κάνω µια προγραµµατισµένη, απαραίτητη για την υγεία µου, επέμβαση και ότι όλα θα πάνε µια χαρά. Τους μετέφερα ότι πρέπει να το πάρουν χαλαρά, χωρίς φόβο, µε δύναμη και χιούµορ. Και έτσι ακριβώς το πήραν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ