Η Κοτιγιάρ φλερτάρει με τον Φοίνικα

Η Κοτιγιάρ φλερτάρει με τον Φοίνικα

Η Μαριόν Κοτιγιάρ στην ταινία των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν «Δύο μέρες, μία νύχτα» δίνει μια ερμηνεία αφοπλιστικής αμεσότητας, που αποκλείεται να μη λογαριαστεί σοβαρά από την κριτική επιτροπή για βραβείο ερμηνείας.

Στον ρόλο μιας εργάτριας, που έχει στη διάθεσή της μονάχα το χρονικό περιθώριο του τίτλου για να πείσει 16 συναδέλφους της να θυσιάσουν τα μπόνους τους για να καταψηφίσουν την προτεινόμενη από τον εργοδηγό τους απόλυσή της, η 36χρονη ηθοποιός δίνει μια ερμηνεία αφοπλιστικής αμεσότητας και συνάμα παλλόμενου σπαραγμού.

Μια tour de force που αποκλείεται να μη λογαριαστεί σοβαρά από την κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Τζέιν Κάμπιον, για βραβείο ερμηνείας.

Όσο για τους Νταρντέν, συνεπείς ρεαλιστές που καταφέρνουν εδώ να μετατρέψουν ένα χρονικό μάχης με τον χρόνο σε ένα ακανθώδες, επίκαιρο όσο ποτέ, θρίλερ πάλης με τον εργοδοτικό μακιαβελισμό, διεκδικούν εδώ τον τρίτο τους Χρυσό Φοίνικα μετά τη «Ροζέτα» και το «Παιδί». Κι αν τελικά τον αποσπάσουν, θα μπουν στα κιτάπια των Καννών ως οι μόνοι που έφεραν σε πέρας έναν τέτοιο άθλο.

Για την υποδοχή του «Δύο ημέρες, μια νύχτα» από μέρους εκπροσώπων της διεθνούς κριτικής θα ξέρουμε επίσημα σήμερα. Πάντως, στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών τους, σύμφωνα με το ημερήσιο επαγγελματικό περιοδικό Screen, βρίσκεται μέχρι στιγμής το «Mr Turner» του Μάικ Λι, δραματοποίηση της ζωής του ιδιότυπου Βρετανού ζωγράφου, με τον Τίμοθι Σπολ σε μια εκρηκτική ερμηνεία που ευνοείται για τα βραβεία του Σαββάτου, ακολουθούμενο από το 316λεπτο δράμα του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν «Χειμερία νάρκη».

‘Αθλος του «Ξενία»

«’Αθλος», όμως, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί κι αυτό που επέτυχε η γλυκόπικρη ταινία δρόμου του δικού μας Πάνου Κούτρα «Ξενία», προχθές το βράδυ, στην επίσημη παρουσίασή της στο τμήμα «’Ενα κάποιο βλέμμα» στην κατάμεστη αίθουσα Ντεμπισί. Με το που έπεσαν οι τίτλοι του τέλους ξεκίνησε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα που διήρκεσε πάνω από πέντε λεπτά!

‘Ορθιο όλο το σινεμά, μαζί και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, που, κατάπληκτος μπροστά στη σκηνή, διέκοπτε τακτικά το χειροκρότημά του στρέφοντας τα χέρια του στην κατεύθυνση του Ελληνα σκηνοθέτη και του τιμ της ταινίας.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ