H Σοφία Φιλιππίδου ξαναχτυπά!

Η Σοφία Φιλιππίδου ετοιμάζει τη νέα της θεατρική παράσταση

Της Νάντιας Ρηγάτου

Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί τη νέα της παράσταση όπως αγαπά να κάνει στο τέλος της ακαδημαϊκής σεζόν. Αυτή τη φορά θα μας παρουσιάσει τους μαθητές της σε μια παράσταση που η ίδια υπογράφει τη διασκευή, τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία αλλά και τα κοστούμια.

Πρόκειται για τη νουβέλα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ «Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» σε μετάφραση Μένη Κουμανταρέα.

Το έργο είναι μια κωμωδία με δραματικό φινάλε με προγραμματισμένη πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 21.15 στο «μαγαζάκι της τ3χνης» και για 12 συνολικά παραστάσεις.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Ένας αξιοσέβαστος και επιτυχημένος δικηγόρος, προσλαμβάνει τον Μπάρτλεμπυ ως γραφιά, ενώ απασχολεί ήδη στο γραφείο του, στη Γουόλ Στριτ, δύο άλλους γραφιάδες και έναν μικρό για όλες τις δουλειές.

Ο Μπάρτλεμπυ, κατά αρχάς,  σαν ένας άνθρωπος λιμασμένος από καιρό γι’ αντιγραφή, καταπίνει λαίμαργα τα έγγραφα. Νύχτα και μέρα δε σηκώνει κεφάλι, αντιγράφοντας με το φως της μέρας και κάτω από το φως των κεριών,  όταν όμως μια μέρα ο εργοδότης του δικηγόρος του ζητάει να τον βοηθήσει στην αντιπαραβολή ενός εγγράφου, εκείνος αρνείται ευγενικά με την απλή φράση «θα προτιμούσα όχι»(“I would prefer not to”).

Σταδιακά με την παράδοξη ανοχή του εργοδότη, που αδυνατεί να αντιδράσει, ο Μπάρτλεμπυ  «πελιδνά άμεμπτος, θλιβερά σεβαστός, αθεράπευτα μόνος», θα εγκατασταθεί μόνιμα στο δικηγορικό γραφείο χωρίς να προσφέρει καμία υπηρεσία, χωρίς να μιλάει σχεδόν καθόλου, χωρίς καλά-καλά να τρώει.

Ο δικηγόρος, παλινδρομώντας μεταξύ οργής και ευσπλαχνίας, λογικής και συναισθήματος, δεν θα καταφέρει ποτέ να τον απομακρύνει από εκεί, αντιθέτως  θα μετακομίσει ο ίδιος το γραφείο του σε άλλο κτίριο αφήνοντας τον Μπάρτλεμπυ στη μοίρα του, την οποίαπληροφορούμαστε στο τέλος του έργου.

Δημοσιευμένο ανώνυμα, το 1853 σε δυο συνέχειες σ’ ένα περιοδικό το διήγημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ περιλήφθηκε σε μια συλλογή διηγημάτωντου,που εκδόθηκε το1856. Σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα του αμερικάνικου διηγήματος κι έχει εκτιμηθεί ως προάγγελος της λογοτεχνίας του Παράλογου.

Ο «Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς, μια ιστορία της Γουόλ Στριτ»  έχει μεταφερθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Γαλλία. Το 1961 πάνω στο διήγημα αυτό οι Γουίλιαμ Φλάναγκαν και Τζέιμς Χίντον συνέθεσαν μια μονόπρακτη όπερα σελιμπρέτο του Έντουαρντ Άλμπι.

Η μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα πρωτοκυκλοφόρησε το 1984 απ’ τις Εκδόσεις «Οδυσσέας» με τον τίτλο «Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς κι άλλες τρεις ιστορίες». Αναθεωρημένη εκδίδεται από τον Καστανιώτη το 2010 σε βιβλίο με τον τίτλο «Τρεις απόκληροι. Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς – Ο βιολιστής– Τζίμυ Ρόουζ».

ΠΑΙΖΟΥΝ

Σπύρος Δούρος, Ηρακλής Παναγιωτίδης, Αποστόλης Κεπεσίδης, ΑσημένηΤούντα, Νίκος Αμπουσάρ και ο Αλέξανδρος Μαρίνος

Παρεμβαίνουν με σειρά εμφάνισης οι: Πάνος Λιάκος, Λουίζα Ρούσσου και Μαριλίτσα Κωνσταντοπούλου

Συντονίζει η Σοφία Φιλιππίδου

Photo credits: Σταύρος Σκαρλάφτης

Info: «Μαγαζάκι της τ3χνης», Ν. Νοταρά 60, Αθήνα

Ημερομηνία:   Πρεμιέρα:   Παρασκευή   17   Μαΐου   στις   21.15.   Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.15Διάρκεια παράστασης: 80’

Είσοδος: Ελεύθερη

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (35), είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected]

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ