«Εφιάλτης» δημοσίων σχέσεων για το Παλάτι: Το mea culpa της Κέιτ Μίντλετον και τα ανησυχητικά αναπάντητα ερωτήματα

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας εξέδωσε ένα εξαιρετικό mea culpa χθες το βράδυ, αφού παραδέχτηκε ότι «επεξεργάστηκε» την φωτογραφία που την έδειχνε να γιορτάζει την Ημέρα της Μητέρας με τα παιδιά της.

Σε ένα σπάνιο προσωπικό μήνυμα στο Twitter , με την υπογραφή «C» για την Catherine, η μελλοντική βασίλισσα είπε ότι «πειραματιζόταν κατά καιρούς» ως «ερασιτέχνης φωτογράφος».

Και ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε «σύγχυση» είχε προκαλέσει η φωτογραφία. Έγινε αφότου έξι παγκόσμια πρακτορεία εικόνας απέσυραν την εν λόγω φωτογραφία από τις βιβλιοθήκες τους –μια άνευ προηγουμένου αντίδραση σε μια επίσημη βασιλική φωτογραφία– εν μέσω ανησυχίας ότι «η πηγή έχει χειραγωγήσει την εικόνα».

Κέιτ twitter

Υπήρχαν ερωτήσεις για τα πάντα, από το γιατί ο καρπός της πριγκίπισσας Σάρλοτ δεν ταίριαζε με το μανίκι της ζακέτας της, μέχρι τα περίεργα δάχτυλα του πρίγκιπα Λούις.

Η φωτογραφία της Κέιτ και των παιδιών της, που τράβηξε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο σπίτι της οικογένειας στο Γουίνδσορ την Παρασκευή, ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε μετά την επέμβαση στην κοιλιά της τον Ιανουάριο.

Αν και το ζευγάρι εξέδιδε τακτικά κάτι προσωπικό για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, υπήρχε η ελπίδα ότι η φωτογραφία θα μπορούσε επίσης να καταπνίξει τις μοχθηρές εικασίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υγεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Αναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για την οργή, η πριγκίπισσα έγραψε: «Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με το μοντάζ. Ήθελα να εκφράσω τη συγγνώμη μου για οποιαδήποτε σύγχυση προκάλεσε η οικογενειακή φωτογραφία που μοιραστήκαμε χθες. Ελπίζω ότι όλοι όσοι γιορτάζουν είχαν μια πολύ χαρούμενη Ημέρα της Μητέρας».

Βασιλικές πηγές είπαν ότι η πριγκίπισσα είχε κάνει «μικρές προσαρμογές» στην εικόνα.

Κέιτ photoshop

Μια πηγή είπε: «Η πριγκίπισσα έκανε μικρές προσαρμογές, όπως μοιράστηκε στη δήλωσή της στα social media. Η οικογένεια της Ουαλίας πέρασε μαζί τη Γιορτή της Μητέρας και πέρασε μια υπέροχη μέρα». Το Παλάτι του Κένσινγκτον διευκρίνισε ότι δεν θα επανεκδώσει τη μη επεξεργασμένη φωτογραφία της Κέιτ και των παιδιών της, κάτι που από μόνο του πυροδότησε περαιτέρω συζήτηση.

Αυξανόμενη ανησυχία

Η είδηση ​​ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε υποβληθεί σε αυτό που περιγράφεται μόνο ως «προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά» ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

Το Παλάτι του Κένσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η Κέιτ είχε εισαχθεί στην κλινική του Λονδίνου στο Marylebone την προηγούμενη μέρα και η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής. Κάνοντας έκκληση για προστασία της ιδιωτικής ζωής για να ανακάμψει, είπε ότι δεν θα δοθούν ενημερώσεις εκτός και αν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη και κατέστη σαφές ότι είναι απίθανο να επιστρέψει στις δημόσιες υποχρεώσεις πριν από το Πάσχα.

Αλλά η απουσία οποιασδήποτε επίσημης είδησης είχε ως αποτέλεσμα μια έκρηξη απαίσιων, και συχνά συκοφαντικών, εικασιών για την κατάστασή της, με το hashtag #WhereIsKateMiddleton να εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά. 

Συζητήσεις για το παλάτι

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είναι γνωστό ότι αναστατώθηκαν βαθιά από την πρόσφατη δημόσια συζήτηση για την ευημερία της.

Οι εικασίες φούντωσαν όταν ο Ουίλιαμ αποχώρησε από το μνημόσυνο του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για ένα «προσωπικό θέμα» μόλις 45 λεπτά πριν από την άφιξή του. Στη συνέχεια, το Παλάτι του Κένσινγκτον αντέδρασε με οργή στο Υπουργείο Άμυνας που διαφήμισε εισιτήρια για μια εκδήλωση Trooping the Color με την πριγκίπισσα τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί η εν λόγω ανάρτηση. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι μόνο το Παλάτι είχε το δικαίωμα να επιβεβαιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις της.

Την περασμένη Δευτέρα μια φωτογραφία των παπαράτσι δημοσιεύτηκε επίσης στην αμερικανική ιστοσελίδα TMZ και δείχνει την πριγκίπισσα να επιστρέφει στο Windsor με τη μητέρα της, Carole, να οδηγεί.

Αντί να κατευνάσει την ανησυχία, προκάλεσε ακόμη περισσότερες εικασίες, με τους συνωμοσιολόγους να ισχυρίζονται ότι η εικόνα είχε αλλοιωθεί ψηφιακά – ή δεν ήταν καν αυτή.

Στο παλάτι του Κένσινγκτον, ανώτεροι βοηθοί συζητούσαν αν θα δημοσιεύσουν τη συνηθισμένη τους φωτογραφία για την Ημέρα της Μητέρας. Σε μια κανονική χρονιά, αυτό θα ήταν ένα «αδιάφορο» post, αλλά δεδομένου ότι η πριγκίπισσα είχε ζητήσει χώρο για να αναρρώσει ιδιωτικά και την «τρέλα» των θεωριών συνωμοσίας, το Παλάτι ήθελε να καθησυχάσει το κοινό.

Ο σάλος με τη φωτογραφία

Το Παλάτι του Κένσινγκτον ειδοποίησε μόλις λίγα λεπτά πριν τον Τύπο ότι η φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πιθανότατα σχεδιάστηκε για να προσελκύει τη μέγιστη δημοσιότητα στα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απόφαση είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα με περισσότερες από 78 εκατομμύρια προβολές στο X, πρώην Twitter, μόνο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λίγο μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να σχολιάζουν ότι ορισμένα μέρη της φαινόταν ότι είχαν υποστεί «Photoshop» ή ψηφιακή χειραγώγηση.

Το πιο προφανές παράδειγμα ήταν το μανίκι της πριγκίπισσας Σάρλοτ, αλλά άρχισαν να προκύπτουν ερωτήματα και σχετικά με τα φύλλα στο δέντρο στον κήπο, με κάποιους να λένε ότι ήταν πολύ νωρίς στη χρονιά για τέτοια πλούσια βλάστηση. Η γενική φλυαρία για την εικόνα γινόταν όλο και πιο δυνατή μέχρι που οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι άρχισαν να δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με τις εμφανείς αποκλίσεις αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά το βράδυ της Κυριακής, όταν το διεθνές πρακτορείο εικόνων AP εξέδωσε μια ειδοποίηση «kill photo», ζητώντας από τους πελάτες να διαγράψουν την εικόνα και λέγοντας: «Σε πιο προσεκτική εξέταση φαίνεται ότι η πηγή έχει χειραγωγήσει την εικόνα». Το Παλάτι του Κένσινγκτον γρήγορα αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι «δεν θα αναφερθεί» στο θέμα.

ΜΕΑ culpa

Μέχρι χθες το πρωί, η ιστορία ήταν στο πρωτοσέλιδο των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων, καθώς και των κορυφαίων τηλεοπτικών δελτίων. Υπήρχε ακόμα σιωπή από το Παλάτι του Κένσινγκτον, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για μια διαμάχη που δεν μπορούσε να αφεθεί να φουντώσει.

Στις 10:30 χθες το πρωί, το άνευ προηγουμένου mea culpa της Κέιτ έπεσε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Παλατιού του Κένσινγκτον. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι η πριγκίπισσα δεν το έγραψε και δεν το δημοσίευσε η ίδια.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δήλωση διατυπώθηκε έξυπνα για να εκτρέψει την κριτική.

Αναπάντητα ερωτήματα

Το Παλάτι ελπίζει να τραβήξει μια γραμμή στο θέμα, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιες ήταν οι «μικρές προσαρμογές» που έγιναν και μπορεί το Παλάτι να επιβεβαιώσει ποιο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε; Ελέγχθηκε διεξοδικά η φωτογραφία πριν εκδοθεί – ή όντως το προσωπικό γνώριζε την πιθανότητα να είχαν γίνει προσπάθειες να την τροποποιήσουν; Και έχει συμβεί αυτό με κάποια από τις φωτογραφίες της πριγκίπισσας στο παρελθόν;

Οι γνώστες της βασιλικής οικογένειας λένε ότι είναι ολοένα και πιο σπάνιο να βρει κανείς δημόσια εικόνα που να μην έχει τροποποιηθεί ελαφρώς ή να μην έχει εφαρμοστεί φίλτρο. Το θέμα εδώ είναι πόσο;

Αν και τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου είναι σημαντικά, δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Αυτό φαίνεται να είναι μια κλασική αποτυχία του Photoshop.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας, εάν το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης έχουν εμπιστοσύνη στην ιστορία που λένε δημόσια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για τη ζωή τους, οι εικόνες τους να είναι αληθινές και αυθεντικές.

Οι συνέπειες από το επεισόδιο οδήγησαν σε μια περαιτέρω έκρηξη γελοίων θεωριών συνωμοσίας σε μια εποχή που το Στέμμα θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει χωρίς περαιτέρω εικασίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ