«Δεν υπάρχει νέο ελληνικό σινεμά»

«Δεν υπάρχει νέο ελληνικό σινεμά»

Βραβευμένος ήδη στη Μόστρα της Βενετίας και, μάλιστα, με Αργυρό Λέοντα, εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη αρνούμενος τη … μόστρα ακόμα και των βραβείων του.

  «Δεν κάνω ταινίες για τα φεστιβάλ. Σ’ όλους- και σε μένα- αρέσουν τα βραβεία αλλά… Θέλω μόνο να πω την αλήθεια. Κάνω ταινίες ρεαλισμού και όχι fiction (μυθοπλασίας). Δεν ήταν σκληρή η ταινία μου. Σκληρή είναι η αλήθεια. Πέρασε, όμως, η εποχή που καλογυαλίζαμε τα πάντα. Φτάνει η ωραιοποίηση των πραγμάτων. Το ζήσαμε από το ΄81 και μετά… Φτάνει πια. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Και στους μεγάλους. Και με τις ταινίες και με τη ζωή…».

   Ο 36χρονος πλέον κινηματογραφιστής από τη Λάρισα και τις σπουδές στο Βερολίνο, ο πολυβραβευμένος αλλά … άγνωστος μέχρι την πρόσφατη βράβευση στη Μόστρα της Βενετίας – παρά τα συνολικά οκτώ ελληνικά κρατικά βραβεία το 2008 για την πρώτη του ταινία “Without”, η οποία, όμως, ουδέποτε προβλήθηκε στις αίθουσες, ο Αλέξανδρος Αβρανάς, ήρθε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για τις ειδικές προβολές.

   Η ήδη βραβευμένη στη Βενετία ταινία του “Miss Violence” (περιγράφει την αυτοκτονία μιας 11χρονης την ημέρα των γενεθλίων της και τα “κλειδωμένα” μυστικά της οικογένειας, που παρουσιάζει την αυτοκτονία ως ατύχημα) προβλήθηκε, χθες το βράδυ, και σε επαναληπτική προβολή απόψε σε sold out αίθουσες.

  «Δεν διαμορφώνεται ‘νέο κύμα’ στο σινεμά με …μιάμιση ταινία. Τελείωσαν οι αλληγορίες και οι σουρεαλισμοί. Δεν είναι η οικονομική κρίση που μας ενώνει, είναι η κρίση αξιών, είναι τα παραμύθια που τέλειωσαν, είναι η ανάγκη να πούμε επιτέλους την αλήθεια. Να μην την κλειδώνουμε»  απάντησε στις ερωτήσεις κοινού και δημοσιογράφων ο Αλέξανδρος Αβρανάς.

   Παρόντες στη χθεσινή προβολή στον κινηματογράφο “Ολύμπιον”, αλλά και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ήταν και οι γονείς του, που έφτασαν από τη Λάρισα.   Σ’ αυτούς – κι όχι απαραίτητα στις σπουδές του στο Βερολίνο – απέδωσε ο Αλέξανδρος Αβρανάς την “οπτική” του: «οι γονείς μου ήταν αυτοί που πάντα με παρότρυναν να λέω αυτό που θέλω. Την αλήθεια».

   Η “Miss Violence” προβάλλεται απόψε, στις 22.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (η προβολή είναι ήδη sold out) και από τις 7 Νοεμβρίου “βγαίνει” στις αίθουσες των κινηματογράφων στην Ελλάδα. Τα βραβεία της Βενετίας εξασφάλισαν ήδη την προβολή της στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ