Άντονι Μπουρντέν: Ο ροκάς σεφ που γύρισε τον κόσμο και το τραγικό τέλος

Μία ζωή σαν πυροτέχνημα, κάπως έτσι περιγράφουν οι φίλοι του Άντονι Μπουρντέν τη διαδρομή του. Ο διάσημος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής, κρεμάστηκε στις 8 Ιουνίου 2018, στο μπάνιο του δωματίου στο ξενοδοχείο, όπου έμενε, χρησιμοποιώντας τη ζώνη από το μπουρνούζι του. Ήταν ένας προικισμένος σεφ και αφηγητής που χρησιμοποίησε τα βιβλία και τις εκπομπές του για να εξερευνήσει τον πολιτισμό, την κουζίνα και τους ανθρώπους.

Πριν από λίγες ημέρες ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του προκάλεσε σάλο, καθώς χρησιμοποιήθηκε η φωνή του με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Στο ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» η αφήγηση του κατασκευάστηκε από φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο σεφ. «… και η ζωή μου είναι σκ@@ά τώρα. Είσαι επιτυχημένος και είμαι επιτυχημένος και αναρωτιέμαι: Είσαι ευτυχισμένος;» είχε γράψει σε ένα email. Στη συνέχεια ένας αλγόριθμος AI έκανε το κείμενο φωνή.

Ποιος ήταν ο σεφ που αγαπήθηκε σε όλον τον κόσμο

Ο «Τζακ Κέρουακ» της μαγειρικής, όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1956 στο Μανχάταν από τον Πιέρ και την Γκλάντις Μπουρντέν. Αν και δεν μεγάλωσε με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, ο πατέρας του ήταν καθολικός και η μητέρα του εβραία. Ο Μπουρντέν δήλωσε ότι δεν πήγε ποτέ σε συναγωγή. “Δεν πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη. Αλλά αυτό δεν με κάνει λιγότερο εβραίο, δεν το πιστεύω”. Οι παππούδες του ήταν από τη Γαλλία και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φοίτησε στο Englewood School for Boys, από όπου αποφοίτησε το 1973. Κατόπιν πήγε στο κολέγιο Vassar, το οποίο παράτησε έπειτα από δύο χρόνια. Τελικά, το όνειρό του να γίνει σεφ το έκανε πραγματικότητα στο Culinary Institute of America, από το οποίο αποφοίτησε το 1978. Είχε μία κόρη από το δεύτερό του γάμο, με την Ottavia Bousia από την οποία πήρε διαζύγιο το 2016.

Εισέβαλε στον κόσμο της γαστρονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 1999, χάρη στο θρυλικό δοκίμιο του New Yorker, “Μην φάτε πρoτού διαβάσετε αυτό” (που άνοιξε το δρόμο για το βιβλίο του, Confidential Kitchen). Στη συνέχεια είδαμε τον Μπουρντέν να ζει τη ζωή του με μια απαράμιλλη αίσθηση εντιμότητας και περιέργειας – την οποία επιδείκνυε και στις εκπομπές του στο CNN, καθώς προσπάθησε να μας διδάξει όλους για τον ανθρωπισμό και την ενσυναίσθηση μέσω του φαγητού.

“Θα μπορούσα να πεθάνω όταν ήμουν στα 20 μου. Έγινα επιτυχημένος στα 40 μου. Έχω γίνει μπαμπάς στα 50 μου. Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αυτοκίνητο – ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο – και συνεχίζω να κοιτάζω στον καθρέφτη για φώτα που αναβοσβήνουν. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα” είχε πει σε συνέντευξή του.

“Το ταξίδι δεν είναι πάντα όμορφο. Δεν είναι πάντα άνετο. Μερικές φορές προκαλεί πόνο, ή ραγίζει την καρδιά σου. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Το ταξίδι σε αλλάζει, πρέπει να σε αλλάξει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη σου, στη συνείδησή σου, στην καρδιά σου και στο σώμα σου. Παίρνεις κάτι μαζί σου. Ας ελπίσουμε ότι αφήνεις κάτι καλό πίσω” τόνιζε ο γνωστός σεφ.

Δεν έκρυψε ποτέ τη μάχη με τα ναρκωτικά. Ήταν χρήστης κοκαΐνης, ηρωίνης και LSD. Μάλιστα είχε περιγράψει σε ένα βιβλίο του την εμπειρία του σε ένα δημοφιλές εστιατόριο του Σόχο το 1981, όπου εκείνος και οι φίλοι του είχαν πάει “φτιαγμένοι”. Ο Μπουρντέν αποκάλυψε ότι τα ναρκωτικά επηρέαζαν τις αποφάσεις του και ότι είχε στείλει ένα σερβιτόρο για να του αγοράσει χασίς, κοκαΐνη και πολλές άλλες ναρκωτικές ουσίες. Ως γνήσιος ροκάς εκδήλωνε την αγάπη του για την ροκ μουσική σκηνή με κάθε τρόπο. Είτε με τις επώνυμες παρέες του από το χώρο, είτε με τα αγαπημένα του τραγούδια που έντυναν τα βίντεο που μοιραζόταν με τον κόσμο.

Το 2016 είχε βρεθεί στην Ελλάδα και στη Νάξο

Η εκπομπή «Parts Unknown» με θέμα την Νάξο γυρίστηκε στο υπέροχο κυκλαδίτικο νησί και προβλήθηκε στις 3 Μαΐου του 2016 από το CNN.

“Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη εναλλαγές. Δεν είναι ικανοποιητική. … Αν πιστεύω σε κάτι, είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής είναι η αναζήτηση μιας απλής απάντησης. Λατρεύω την απόλυτα παράξενη ζωή της κουζίνας: τους ονειροπόλους, τους εκκεντρικούς, τους πρόσφυγες και τους κοινωνιοπαθείς με τους οποίους συνεχίζω να δουλεύω. Τις μυρωδιές των κόκαλων που ψήνονται, των ψαριών των υγρών που σιγοβράζουν. Τον θόρυβο και τον κρότο, το σφύριγμα και το ψέκασμα, τις φλόγες, τον καπνό και τον ατμό. Βεβαίως, είναι μια ζωή που σε εξουθενώνει. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε και λειτουργούμε στον γαστρονομικό υπόκοσμο είμαστε κατά κάποιο τρόπο δυσλειτουργικοί. Όλοι έχουμε επιλέξει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στο εννέα με πέντε, ή στο να έχουμε ένα βράδυ Παρασκευής η Σαββάτου ελεύθερο, στο να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με έναν μη μάγειρα” δήλωσε σε συνέντευξή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ