Ανέστης Βλάχος: Οι 6 ταινίες που τον καθιέρωσαν ως τον “κακό” του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Ανέστης Βλάχος συμμετείχε σε 180 ταινίες, ενώ είχε τιμηθεί αρκετές φορές με βραβεία και έλαβε τιμητική σύνταξη για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Μετά το ατύχημά του, κατά το οποίο έχασε το μάτι του, δεν επηρεάστηκε η καριέρα του.

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ανέστη Βλάχου, του αγαπημένου “κακού” του ελληνικού κινηματογράφου όπως είχε γίνει γνωστός.

Ο ίδιος είχε πει ότι μετά το ατύχημα έπαιξε σε ταινίες του Κούνδουρου, του Γεωργιάδη, του Γρηγορίου, του Γλυκοφρύδη, του Κώστα Μανουσάκη, οπότε το ατύχημα δεν στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο στο “Κορίτσι με τα μαύρα” στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη, ενώ το ίδιο διάστημα συμμετείχε και στην ταινία του Γκρεγκ Τάλλας “Αγιούπα”.

Η ταινία που τον καθιέρωσε ήταν αυτή του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Στη συνέχεια ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους υποδυόμενος τον κακό, ενώ τον είδαμε και ως αρκούδα στην ταινία «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» με τον Νίκο Ξανθόπουλο, ο οποίος έγινε και κουμπάρος του.

Στο θέατρο εμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά), ενώ έκανε και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έπειτα από απουσία πολλών ετών, το 1994, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Έχει τιμηθεί με τα διεθνή βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».

Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του Ηρακλής, με μια ανάρτηση στο facebook.

“Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ…❤️
Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι” έγραψε ο Ηρακλής Βλάχος.

Ανέστης Βλάχος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ