Γιάννης Στάνκογλου: Είμαι ένα λιοντάρι που το έσκασε από το κλουβί

Στον Βασίλη Μπουζιώτη,

Από τους χαρισματικότερους πρωταγωνιστές της γενιάς του, ο Γιάννης Στάνκογλου έχει κερδίσει μέσα από σκληρή δουλειά εξαιρετικά γόνιμο έδαφος στον χώρο και μετρά ήδη πολλές νίκες στο θέατρο, στο σινεμά, αλλά και στην τηλεόραση. Μετά από ένα διάστημα που έμεινε μακριά από τη σκηνή λόγω της πανδημίας, επιστρέφει με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», που ανεβάζει ο Άρης Μπινιάρης, και παράλληλα ετοιμάζει το χειμερινό θεατρικό του «χτύπημα» στο θέατρο «Εμπορικόν», που τον θέλει σε διπλό ρόλο, ως σκηνοθέτη και ως πρωταγωνιστή. Η ορμή του είναι μεγάλη, όπως και η όρεξή του να βρεθεί και πάλι στη σκηνή και σε επαφή με τους θεατές.

Σε βρίσκω σε καλλιτεχνικό… οργασμό, επιτέλους!

Όπως το λες… Επιτέλους! Ήμουν σαν λιοντάρι σε κλουβί τόσο καιρό και τώρα ξεχύθηκα με πάθος να κάνω αυτά που λαχταρούσα και δεν μου το επέτρεπαν κρατώντας κλειστά τα θέατρα.

Με την ενέργεια που έχεις, φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο το «pause» που πατήθηκε πέρυσι στον «Προμηθέα Δεσμώτη» λόγω πανδημίας.

Ήταν πάρα πολύ δύσκολο και άγριο και η μόνη εικόνα που μπορεί να με περιγράψει, μόλις μάθαμε τα κακά μαντάτα, είναι αυτή του λιονταριού σε κλουβί. Δεν μπορούσα να ησυχάσω και το μόνο που μου έδινε δύναμη να αντέξω ήταν ότι δεν επρόκειτο για μια παράσταση που ναυάγησε, αλλά που αναβλήθηκε για φέτος το καλοκαίρι. Δεν ήταν εύκολη η αναμονή, αλλά ξεκινήσαμε πρόβες με σκηνοθέτη τον Άρη Μπινιάρη και έναν εκλεκτό θίασο και είμαι πανευτυχής που ο «Προμηθέας» μας παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά για να γυρίσει την Ελλάδα και φυσικά να παιχθεί στην Επίδαυρο τον Αύγουστο. Μου έχει λείψει τρομερά αυτό το θέατρο και δεν βλέπω την ώρα να επιστρέψω και δη με μια τέτοια δουλειά, που φτιάχνεται με τρομερό μεράκι και αγάπη από όλους μας. Ήταν όνειρο ζωής για εμένα ο «Προμηθέας Δεσμώτης» και νιώθω ευλογημένος που πραγματοποιείται με τους καλύτερους οιωνούς. Λατρεύω τη δουλειά και το μυαλό του εντελώς ροκ Άρη Μπινιάρη, που «δένει» με τη δική μου ροκιά, όπως λατρεύω και την ομαδάρα που φτιάχτηκε, με τον άξιο Δημήτρη Τάρλοου και το Θέατρο Πορεία να κάνουν τη φιλόδοξη αυτή παραγωγή σε συνεργασία με το δυνατό Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.

Με τον Τάρλοου κάνατε μαζί τον εξαιρετικό «Γιούγκερμαν», που ήταν τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία πριν από τρία χρόνια στο «Πορεία».

Είναι ένας δημιουργός που εκτιμώ ιδιαίτερα και είμαι ευτυχής που έχει την παραγωγή του τόσο απαιτητικού «Προμηθέα Δεσμώτη». Έχουμε τη χαρά να δουλεύουμε πάνω στη μετάφραση του σημαντικού ποιητή Γιώργου Μπλάνα, με τον καίριο Φώτη Σιώτα να υπογράφει τη μουσική σύνθεση, τις εξαιρετικές Μαγδαληνή Αυγερινού να κάνει τα σκηνικά και Βασιλική Σύρμα τα κοστούμια, τον μετρ Αλέκο Αναστασίου να κάνει τους φωτισμούς και την εύστοχη Εύη Οικονόμου να υπογράφει την επιμέλεια κίνησης. Όσο για τον θίασο; Είναι ένας κι ένας! Οι καλύτεροι! Ο ίδιος ο Μπινιάρης, ο Κωνσταντίνος Γεωργαλάς, ο Δαυίδ Μαλτέζε, ο Αλέκος Συσσοβίτης, η Ηρώ Μπέζου και ο Ιωάννης Παπαζήσης. Τον χορό αποτελούν αλφαβητικά οι εξαίρετοι Α. Αντρέοβιτς, Δ. Βήτα, Φ. Γεωργιάδη, Κ. Δημάτη, Γ. Μεθενίτη, Ε. Μπούκλη, Ν. Μπούκλη, Δ. Ξαγοράρη, Λ. Ξεροβασίλα, Α. Σαπρανίδου, ενώ μαζί μας επί σκηνής θα είναι και ο μουσικός Νίκος Παπαϊωάννου (βιολεντσέλο, effects). Για εμένα πάντα έπαιζε τεράστιο ρόλο η ομάδα. Δεν με αφορούσε να κάνω ένα έργο ή έναν ρόλο, αλλά το με ποιους θα τα κάνω. Και τώρα βρήκα τους καταλληλότερους συνοδοιπόρους για το ταξίδι…

Το οποίο ταξίδι θα ξεκινήσει από τα Χανιά, έτσι;

Ναι, ο «Προμηθέας» μας θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου στα Χανιά, στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα πάμε στις 20, 21 και 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ πριν και μετά θα «χτυπήσουμε» σε αρκετά μεγάλα φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ