Μανίζια: Μια “Ρωσίδα Γυναίκα” στη Eurovision – Ποια είναι η ακτιβίστρια από το Τατζικιστάν

Μία ιδιαίτερη ερμηνεύτρια θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ τον Μάιο του 2021. Πρόκειται για τη Μανίζια η οποία θα φέρει στην ευρωπαϊκή σκηνή το τραγούδι της “Russkaya Zhenschina”, δηλαδή “Russian Woman” (Ρωσίδα Γυναίκα).

Πώς αναδείχθηκε νικήτρια του εθνικού τελικού

Το τραγούδι της κέρδισε το κοινό και συγκέντρωσε το 39,7% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι #2Mashi με 35,7% και στην τρίτη θέση οι Therr Maitz με 24,6%.

Οι περυσινοί εκπρόσωποι της Ρωσίας που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και εφέτος δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον να δώσουν τραγούδι και έτσι ο εθνικός τελικός έγινε ανάμεσα τους τρεις υποψηφίους, όπου αναδείχθηκε νικήτρια η 29χρονη Μανίζια, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 65η Eurovisiοn.

Ποια είναι η Μανίζια

Αυτό που είναι ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα είναι ότι έχει καταγωγή από το Τατζικιστάν ενώ είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας, άλλωστε γι’ αυτό θα τραγουδήσει τη μουσική βραδιά της Ευρώπης, τη “Ρωσίδα Γυναίκα”. Χαρακτηριστικοί στη Μανίζια είναι οι παραδοσιακοί της ήχοι αλλά και οι επιρροές της από τη soul μουσική.

Η Manizha Dalerovna Sangin κατάγεται από την Ντουσαμπέ του Τατζικιστάν, αλλά ζει στη Μόσχα από την παιδική ηλικία. Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1991. Η μητέρα της είναι ψυχολόγος και σχεδιάστρια μόδας ενώ ο πατέρας της γιατρός. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο. Ο πατέρας της δεν ήθελε η κόρη του να κάνει μουσική καριέρα θεωρώντας ότι δεν είναι η σωστή επαγγελματική επιλογή για μία μουσουλμάνα. Ο παππούς της ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος με άγαλμα αφιερωμένο στην προσωπικότητά του. Η προγιαγιά της ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες του Τατζικιστάν που έβγαλε το ισλαμικό μαντίλι και να επιδιώξει καριέρα. Η Μανίζια άλλαξε το επώνυμό της από Khamrayeva σε Sangin προκειμένου να τιμήσει τη γιαγιά της που ήταν μία από τους πρώτους ανθρώπους που την ενθάρρυναν να κυνηγήσει το όνειρό της.

Το 1994 η μικρή Μανίζια με την οικογένειάτης έφυγαν από το Τατζικιστάν λόγω του εμφυλίου πολέμου και εγκαταστάθηκαν στη Μόσχα, όπου η μικρούλα άρχισε να φοιτεί σε μουσικό σχολείο όπου σπούδασε πιάνο. Αργότερα έφυγε από τη σχολή και άρχισε να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής. Η Μανίζια έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως μέλος συγκροτημάτων όπως οι Ru.Kola και είχε επιτυχία με το τραγούδι Neglect το 2009. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη μουσική το 2003, όταν συμμετείχε σε παιδικούς μουσικούς διαγωνισμούς. Μάλιστα είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Rainbow Stars στη Λετονία. Το 2007 έγινε μέλος τους Ru.Kola και αργότερα ήταν φιναλίστ στον μουσικό διαγωνισμό “Five Stars” στο Σότσι. Το 2011 έγινε μέλος του ρωσικού γκρουπ Assai και μετά στους Krip De Shin. Με την τελευταία σύνθεση ηχογράφησε το πρώτο της EP (Extended play) και συμμετείχε σε πολλά μουσικά φεστιβάλ στη Ρωσία. Μόλις διαλύθηκε αυτό το συγκρότημα η Μανίζια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει γκόσπελ μουσική. Το 2016 επέστρεψε στη μουσική της καριέρα και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ “Manuscript” τον Φεβρουάριο του 2017. Το επόμενο ήρθε έναν χρόνο μετά “ЯIAM” ενώ το 2019 ήρθε το πρώτο της σόλο EP, “Womanizha”.

Η “Ρωσίδα Γυναίκα” στη Eurovision

Η Μανίζια θα τραγουδήσει τη “Ρωσίδα Γυναίκα” στο Ρότερνταμ, τραγούδι που έχει γράψει η ίδια μαζί με τους Ori Avni και Ori Kaplan.

Η ίδια λέει: “Είναι ένα τραγούδι για τη μεταμόρφωση της αυτογνωσίας μιας γυναίκας τους τελευταίους αιώνες στη Ρωσία. Μια Ρωσίδα έχει διανύσει μία εκπληκτική πορεία από μια καλύβα αγροτών στο ιδκαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Από εργοστάστια στο Διάστημα. Ποτέ δεν φοβήθηκε να αντισταθεί στα στερεότυπα και να αναλάβει ευθύνες. Αυτή είναι η πηγή έμπνευσης για το τραγούδι. Συμπτωματικά το έγραψα τον Μάρτιο του 2020 ενώ έκανα περιοδεία, αλλά για πρώτη φορά το ερμήνευσα έναν χρόνο μετά”.

Και για την καταγωγή της είπε: “Είμαι από το Τατζικιστάν αλλά η Ρωσία με αποδέχτηκε και με ανέθρεψε. Θέλω όλο τον κόσμο να δει τη χώρα μας με τον τρόπο που εγώ την ξέρω: γενναιόδωρη, ανοιχτή, λαμπερή και όπως καμία άλλη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ