Ζοσπέν: Ο Ναπολέων ήταν καταστροφή για τη Γαλλία

Ο Ναπολέων ήταν καταστροφή για τη Γαλλία

Έναν μύθο που παραμένει ζωντανός θέλησε να αποδομήσει ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν στο νέο του βιβλίο «Le mal napoleonien» («Το ναπολεόντειο κακό»).

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 350 λάτρεις του Ναπολέοντα τίμησαν τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την παραίτηση του αυτοκράτορα, τον Απρίλιο του 1814, με μια ιστορική αναπαράσταση στο Φοντενμπλό.

Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ναπολέων εξακολουθεί να εμπνέει τεράστιο όγκο ιστορικών έργων και ερευνών.

Κατηγορώντας τον Βοναπάρτη ότι πρόδωσε την κληρονομιά της επανάστασης του 1789, προσέφερε κακές υπηρεσίες στη Γαλλία, έβλαψε την Ευρώπη και απαξίωσε τις φιλελεύθερες ιδέες, ο Λιονέλ Ζοσπέν επέσυρε τη μήνη πολλών βιογράφων του, που τον κατηγόρησαν ότι αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής αλλά και πολιτικών αναλυτών όπως ο Άλεν Ντιαμέλ, που έκρινε ότι ο Ζοσπέν υποτιμά τη «λάμψη» του αυτοκράτορα και επισήμανε ότι ο Ναπολέοντας «έφτιαξε το γαλλικό όνειρο».

Ο Ζοσπέν θεωρεί ωστόσο ότι η ναπολεόντεια οδύσσεια ήταν ένα σχέδιο απόλυτο φιάσκο, και τα επακόλουθα του εξακολουθούν να μολύνουν ακόμα και σήμερα τη Γαλλική Δημοκρατία.

«Η Γαλλία βγήκε από τη ναπολεόντεια περίοδο ηττημένη, κατακτημένη, απομονωμένη, μισητή, ακρωτηριασμένη από τα εδάφη που είχε κατακτήσει επί Επανάστασης», δήλωσε στο περιοδικό «Μαριάν», σε μια από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις που έχει δώσει μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του προκειμένου να αιτιολογήσει τις θέσεις του. 

«Ο Ναπολέοντας κατασπατάλησε τον πλούτο της Γαλλίας με μια δεσποτική πολιτική κατακτήσεων που αφαίμαξε τη χώρα από 600.000 άνδρες. Δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη, αλλά στην κατάκτηση», δήλωσε στους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ