Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη «κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του σε κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη «κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της Μόσχας.

«Πρέπει η Ρωσία να αναγνωριστεί ως επιτιθέμενη και κάθε δολοφόνος και σφαγέας να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας με βιντεοσύνδεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι νομικοί μηχανισμοί για να γίνει αυτό (…) Έχετε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης η Ρωσία και να εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ήδη διατυπώσει αυτό το αίτημα στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώπιον του ΟΗΕ.

«Χρειάζονται εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα. Είδαμε πώς η Ρωσία απορρίπτει κάθε διάλογο, πώς θέλει να μιλάει τη γλώσσα του τρόμου. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα επίπεδα: νομικό, πολιτικό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, επικρίνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης που διατήρησε στους κόλπους του τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η «πρόφαση» του διαλόγου με τη Ρωσία δεν θα πρέπει «να κρύβει κάποιες πτυχές του πολέμου» και να χρησιμοποιείται για να «κρυφτεί η αλήθεια», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να «κάνει τον επιτιθέμενο να πληρώσει δίκαιο τίμημα για την επίθεσή του» και να «προετοιμάσει τον δρόμο ώστε οι υπεύθυνοι για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

«Η απομόνωση της Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο είναι σημαντική, αυτή την πίεση πρέπει να νιώθουν: πρέπει να δείξουμε στον ρωσικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος θα του κοστίσει ακριβά», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ