Ζελένσκι: Καταγγέλλει εκατοντάδες περιστατικά βιασμών ακόμη και ανηλίκων από τους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε «εκατοντάδες περιστατικά βιασμών» σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ενώ δήλωσε πως «ανήλικα κορίτσια και πολύ μικρά παιδιά συγκαταλέγονται» στα θύματα βιασμών.

«Σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους κατακτητές, η καταγραφή και η έρευνα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία συνεχίζονται. Σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι», είπε, απευθυνόμενος στο λιθουανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο.

«Πολλές χιλιάδες θύματα. Εκατοντάδες περιστατικά βασανιστηρίων. Συνεχίζουμε να βρίσκουμε πτώματα μέσα σε αγωγούς και σε υπόγειες αποθήκες», συνέχισε.

«Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών. Ακόμη και ενός βρέφους! Είναι τρομακτικό και μόνο να μιλάμε για αυτό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επικαλέστηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, βίντεο που έστειλε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αλεξιπτωτιστής ή μέλος ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, που έχει ταυτοποιηθεί, όπου βλέπουμε «τι κάνει σε αυτό το βρέφος, πώς το βασανίζει».

Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να αναφέρεται στην είδηση ότι Ρώσος στρατιώτης βίασε βρέφος ενός έτους και μετά το πυροβόλησε. Όπως ανέφεραν χρήστες του twitter, ο στρατιωτικός βιντεοσκόπησε τις σεξουαλικές πράξεις με το βρέφος, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία. Το όνομά του είναι Alexey Bychkov και φέρεται να βιντεοσκοπούσε τέτοιο υλικό για να το πουλήσει στο dark web. Λέγεται ότι έστειλε τα βίντεο στους συναδέλφους του και τότε απολύθηκε και συνελήφθη.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σε μια συναισθηματική αντίδραση στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δήλωσε: «Είναι απλά αδύνατο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη φρίκη: ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε σήμερα για βιασμό ενός βρέφους», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην τολμούν να αποφασίσουν πότε θα περιορίσουν ακόμη και τις ρωσικές αγορές υδρογονανθράκων», παρά τις «μαζικές δολοφονίες στην Μπούτσα, τους εκτοπισμούς πληθυσμών» και την «προμελετημένη καταστροφή ειρηνικών πόλεων από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες».

Μαρτυρίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους φόβους μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναφέρουν ενδείξεις για τη χρήση του βιασμού ως «όπλο πολέμου». Μια Ουκρανή αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έπεσε θύμα βιασμού από δύο Ρώσους στρατιώτες αφότου έμαθαν ότι ήταν σύζυγος ενός Ουκρανού στρατιώτη.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με την Ρωσία είναι σκληρές, αλλά συνεχίζονται

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε αδιέξοδο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι πολύ σκληρές αλλά συνεχίζονται.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες με τις δηλώσεις που κάνει δημοσίως και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο επίπεδο των ομάδων εργασίας.

«Οι συνομιλίες διεξάγονται πολύ σκληρά.. Είναι κατανοητό ότι το συναισθηματικό φορτίο σήμερα στην διαπραγματευτική διαδικασία είναι βαρύ. Είναι κατανοητό ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία εργάζεται αποκλειστικά στα πλαίσια των ουκρανικών θέσεων και της διαφάνειας. Είναι επίσης κατανοητό ότι η ρωσική πλευρά εφαρμόζει την δική της παραδοσιακή τακτική, να ασκεί δημόσια πιέσεις στην διαπραγματευτική διαδικασία, προβαίνοντας μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις» τόνισε ο Ποντολιάκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ