Υποβρύχιο Titan: Η σύζυγος του CEO της OceanGate είναι δισέγγονη δύο επιβατών του Τιτανικού

Ο Στόκτον Ρας, ένας από τους επιβαίνοντες στο αγνοούμενο υποβρύχιο στον Βόρειο Ατλαντικό, είναι ο σύζυγος μιας απογόνου δύο επιβατών της πρώτης θέσης στον Τιτανικό, που βυθίστηκε το 1912 όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο, γράφουν σήμερα οι New York Times. Ο Ρας, ο οποίος είναι σύζυγος της Γουέντι Ρας, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εδρεύει στις ΗΠΑ OceanGate Expeditions στην οποία ανήκει το υποβρύχιο «Titan», που αγνοείται από την Κυριακή καθώς καταδύθηκε μεταφέροντας τον ίδιο και άλλους τέσσερις για να επισκεφθούν το ναυάγιο του Τιτανικού ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

Η Γουέντι Ρας είναι η δισέγγονη του μεγιστάνα του λιανεμπορίου Ίσιντορ Στράους και της συζύγου του Άιντα, δύο από τους πλουσιότερους επιβάτες στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο αρχεία.

Μάλιστα, η τραγική ιστορία του Ίσιντορ Στράους–συνιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Macy’s- και της συζύγου του Άιντα περιγράφεται στη θρυλική ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον.

Η Γουέντι Ρας είναι διευθύντρια επικοινωνίας της OceanGate και στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε τρεις αποστολές στο ναυάγιο–το 2021, το 2022 και το 2023–σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn.

Isidor και Ida Straus / Photo: Wikimedia Commons

Δείτε τη σκηνή από την ταινία Τιτανικός 

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Ο Ίσιντορ και η Άιντα ήταν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους που επέβαιναν στον Τιτανικό όταν αυτός βυθίστηκε στον ωκεανό κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού – από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στη Νέα Υόρκη – αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο.

Το ζευγάρι είχε επισκεφθεί στην πραγματική ζωή την πατρίδα του, την Γερμανία, και επέστρεφε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τιτανικό μαζί με την πρόσφατα διορισμένη υπηρέτρια της Άιντα, την Ellen Bird, και τον υπηρέτη του Ίσιντορ, John Farthing.

Το ζευγάρι ταξίδευε συνήθως μόνο με γερμανικά πλοία, αλλά το ταξίδι με τον ολοκαίνουριο Τιτανικό και η πολυτέλεια που προσέφερε το πλοίο γοήτευσαν το ζευγάρι.

Αυτή η απόφαση θα οδηγούσε σε ένα τραγικό τέλος της ερωτικής τους ιστορίας, αλλά όχι πριν το ζευγάρι επιδείξει μια τελευταία πράξη συμπόνιας.

Καθώς ο Τιτανικός άρχισε να βυθίζεται, στον Ίσιντορ και την Άιντα προσφέρθηκαν θέσεις σε μια σωσίβια λέμβο -εκείνη ως γυναίκα και εκείνος ως γνωστός πρώην βουλευτής και συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy’s- δίνοντάς τους προτεραιότητα έναντι των άλλων επιβατών.

Αλλά ο Ίσιντορ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα πήγαινε μέχρι να φύγουν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά, και η Άιντα αρνήθηκε στη συνέχεια να πάει χωρίς τον επί 40 χρόνια σύζυγό της.

Η OceanGate

Ο Στόκτον Ρας, αεροναυπηγός μηχανικός εργάστηκε σε μαχητικά αεροσκάφη και αρχικά ήλπιζε να πάει στον Άρη πριν στρέψει την προσοχή του στη θάλασσα.

Προσπάθησε να αγοράσει το υποβρύχιο του εξερευνητή Steve Fossett μετά το θάνατό του το 2007, αλλά δεν τα κατάφερε και άρχισε να δημιουργεί το δικό του.

Ο Rush παραδέχτηκε ότι μέρη του υποβρυχίου του ήταν αυτοσχέδια – ελέγχεται από ένα χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιού και το φως στο εσωτερικό του αγοράστηκε από έναν διαδικτυακό ιστότοπο για κάμπινγκ – αλλά δήλωσε ότι κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Boeing, της NASA και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, την Τρίτη προέκυψε ότι το ιστορικό ασφάλειας του OceanGate αμφισβητήθηκε από έναν βιομηχανικό φορέα – ενώ η Boeing και το πανεπιστήμιο αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία του υποβρυχίου.

Μια επιστολή του 2018 προς τον Rush, που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, προειδοποιούσε ότι «η τρέχουσα «πειραματική» προσέγγιση» της εταιρείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα από μικρά έως καταστροφικά».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ