ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Η Τουρκία θέλει να ανεβάσει την τιμή για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πανθομολογείται στην Ευρώπη ότι θα ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή, κάτι που επιβεβαιώνεται εμμέσως και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε ότι οι τουρκικές ενστάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θεωρεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.
«Είμαι βέβαιη ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Μια ιστορική στιγμή, αλλά σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον δανό ομόλογό της Γιέπε Κόφοντ, στο Βερολίνο. Η υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες προετοιμάζουν ταχεία διαδικασία επικύρωσης της ένταξης, σε μια προσπάθεια να συντομευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μεταβατική φάση. «Αν αυτή η φάση κρατήσει λίγο περισσότερο -διότι προφανώς δεν θα είναι μόνο μία ημέρα- τότε θα δώσουμε όλοι την απαιτούμενη εγγύηση ασφάλειας», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, η κυρία Μπέρμποκ ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα», αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωθήθηκαν όμως στη σχετική απόφαση από τις ενέργειες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ως Ευρωπαίοι και ως δημοκράτες, πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους. Ταυτόχρονα, (με την ένταξή τους), ενισχύεται και η δική μας ασφάλεια. Με τις αμυντικές τους δυνατότητες, οι δύο χώρες θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Λόγω αυτής της κοινής αντίληψης, είμαι βέβαιη ότι η ένταξη θα είναι ταχεία», δήλωσε και επανέλαβε ότι για τη χώρα της «οι πόρτες είναι ανοιχτές».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη. Έκανε τη δήλωση προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.


Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

“Θέλει να ανεβάσει την τιμή”

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί απλώς να ανεβάσει την τιμή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα αναλάβει την ευθύνη να γίνει η χώρα που θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Αμφιβάλλω ότι το θέμα για τον τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει πράγματι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και με τις κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες. Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή», σημείωσε ο κ. ‘Ασελμπορν σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού». Η αρνητική στάση της ‘Αγκυρας έχει πιθανότατα σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία ελπίζει σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, ανέφερε.
Η ‘Αγκυρα αιτιολογεί τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη σχέσεις των δύο χωρών με το κουρδικό ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το ΝΑΤΟ

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.
«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ