Χριστούγεννα λιτότητας στην Ιταλία

Χριστούγεννα λιτότητας στην Ιταλία

Το 69,3% των ιταλικών οικογενειών προβλέπει ότι «τα φετινά Χριστούγεννα η εμπορική κίνηση θα είναι σαφώς περιορισμένη», όπως αναφέρει έρευνα της ιταλικής εμπορικής ένωσης Confcommercio.

«Οι Ιταλοί κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει μια περίοδος μείωσης του φορολογικού βάρους. Δεν επετεύχθη ο στόχος να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης οι μικρομεσαίοι», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου ερευνών της ιταλικής εμπορικής ένωσης αυτής, Μαριάνο Μπέλα.

Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τα τελευταία Χριστούγεννα της κρίσης», αλλά παράλληλα το 85% του δείγματος απάντησε πως «σκοπεύει να αγοράσει δώρα, διότι αυτή παραμένει έστω και σε περίοδο οικονομικής στενότητας μια παράδοση με μεγάλη σημασία».

Ένα από τα λίγα ενθαρρυντικά στοιχεία θεωρείται η κατάργηση και της δεύτερης δόσης του φόρου στην κύρια κατοικία, που θα έπρεπε να καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Με τον τρόπο αυτό οι Ιταλοί θα έχουν την δυνατότητα να ξοδέψουν για τα δώρα και τα εδέσματα των εορτών κατά μέσο όρο 18 ευρώ περισσότερο από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο τομέας που υπολογίζεται ότι θα σημειώσει άνοδο πωλήσεων —του 2,4%— είναι εκείνος των τεχνολογικών προϊόντων (ιδίως πάσης φύσεως κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές) ενώ νέα κάμψη προμηνύεται για ενδύματα, τρόφιμα, κρασιά κα υποδήματα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ