Χαρτογραφούν το έγκλημα στις ΗΠΑ

Χαρτογραφούν το έγκλημα στις ΗΠΑ

 

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος  

 

Το θλιβερό περιστατικό στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από μια βδομάδα, όπου 26 άνθρωποι – ανάμεσά τους 20 μικρά παιδάκια – έχασαν τη ζωή τους από έναν 20χρονο, ο οποίος σε κατάσταση αμόκ εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με τα τέσσερα όπλα που είχε στην κατοχή του, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες κυρίως εστιάζονται στην οπλοκατοχή αλλά και στο πόσο εύκολο είναι για έναν πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών να αγοράσει ένα περίστροφο. 

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται μετά το μακελειό στο σχολείο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη δώσει εντολή σε μια κυβερνητική ομάδα εργασίας να εξετάσει τους τρόπους ρύθμισης της πώλησης επιθετικών τουφεκίων και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας. Θα εργαστεί επίσης πάνω σε πολιτικές σχετικές με την διανοητική υγεία και τη βία στην λαϊκή κουλτούρα.

Ωστόσο, αυτό το περιστατικό είναι απλά ένα από τα… χιλιάδες που συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, παρά το ότι αυτά που γίνονται πρώτο θέμα είναι πιο σοκαριστικά, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νεκρών που έχουν σαν αποτέλεσμα. Τα τελευταία στοιχεία του FBI για το 2011 δείχνουν ότι από τις 12.664 δολοφονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, οι 8.583 προκλήθηκαν από όπλα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η πολιτεία με τα υψηλότερα ποσοστά εγκλημάτων με τη χρήση όπλων το 2011 είναι η Καλιφόρνια, όπου συνέβησαν συνολικά 1.790 δολοφονίες. 

Ενδεικτικό του πόσο συχνό είναι στις ΗΠΑ το φαινόμενο των παντός τύπου εγκληματικών πράξεων είναι ότι οι ειδικοί έχουν χαρτογραφήσει όλες τις πολιτείες, προκειμένου να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις έκνομες συμπεριφορές. Η χαρτογράφηση των εγκλημάτων χρησιμοποιείται από ειδικούς οι οποίοι εργάζονται κυρίως σε αστυνομικά τμήματα, με σκοπό να αναλυθούν και να οπτικοποιηθούν εκτός νόμου πράξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Είναι μια διαδικασία – κλειδί για τις Αρχές, προκειμένου να μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις περιοχές όπου συμβαίνουν πιο συχνά εγκληματικές πράξεις.

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιώντας Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), οι αναλυτές των εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημαντικά στοιχεία για το τι υπάρχει στις περιοχές όπου συμβαίνουν εγκληματικές πράξεις, όπως ενεχυροδανειστήρια ή σχολεία. Η λειτουργία της ιστοσελίδας crime mapping (χάρτης εγκλημάτων) είναι εύκολος στη χρήση για τον καθένα και παρέχει όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τα εγκλήματα που έχουν συμβεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ανάλογα μάλιστα με το ποιο αστυνομικό τμήμα έχει αναλάβει τις υποθέσεις. 

Με μια πρώτη ματιά στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο χρήστης μπορεί να αντιληφθεί ότι καθημερινά συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδες περιστατικά εγκληματικότητας, όπως πυροβολισμοί, κλοπές, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ