Βρετανικό δημοσίευμα για Ερντογάν: Εκβιάζει το ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση ζητώντας αναγνώριση του “ψευδοκράτους”

Έντονο διπλωματικό παιχνίδι φαίνεται να παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, θα αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο να αναγνωριστεί το “ψευδοκράτος“.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, πηγή κοντά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Τατάρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι σχετικά με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ, το καθεστώς του “ψευδοκράτους”.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Express.co.uk αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι μια ανώτερη πηγή από την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι τα σχέδια για επέκταση που προωθούνται από τον Μπόρις Τζόνσον θα “πάρουν πολύ χρόνο”. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και στο YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού). Η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στο αμφισβητούμενο έδαφος στη Συρία στα τουρκικά σύνορα.

ΝΑΤΟ

Η Βρετανία προχώρησε και υπέγραψε σύμφωνο τόσο με τη Σουηδία όσο και με τη Φινλανδία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας εάν απαιτείται, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, ένα μόνο μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια άλλη χώρα που θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Και τώρα έχει προκύψει ένα νέο ζήτημα στις ευρύτερες συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία που εξετάζουν τη χρήση της διπλωματικής κρίσης ως μέσου πίεσης για λύση στην Κύπρο.

“Ξέρω ότι το τηλεφώνημα έγινε και αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση” είπε η πηγή σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. “Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία”, αναρωτήθηκε η ίδια πηγή.

Τατάρ

Ο Τατάρ σε συνέντευξή του στη Sunday Express αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να αναγνωριστεί η Βόρεια Κύπρος ως ξεχωριστή χώρα. Γίνεται κατανοητό ότι ανώτεροι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου συμμερίζονται την ιδέα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ, καθώς και την ιδέα για απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Κύπρο, η οποία προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο με δρομολόγια από την Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει πρώτα να παρέχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Τουρκίας, να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές ομάδες και να παραδώσουν δεκάδες άτομα που καταζητούνται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο και η αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξή τους συνεχίστηκε.

“Εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε ναι σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν στην πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

“Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει την Τουρκική Κύπρο «είναι μια μακροχρόνια αδικία και πρέπει να επιλυθεί. Δεν μπορείς να έχεις έναν λαό και μια χώρα να μην αναγνωρίζονται διεθνώς για δεκαετίες”, είπε η πηγή κοντά στον Τατάρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ