Βρετανία: Σε κατάσταση ξηρασίας το νότιο τμήμα της – Προβλήματα από τον καύσωνα και στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού, οποίος προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην Ευρώπη

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός από το 1935 για την Αγγλία, καθώς σημειώθηκε μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης αυτό τον μήνα, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για “ακραία ζέστη”. Οι πηγές του Τάμεση σχεδόν στεγνώνουν κάθε καλοκαίρι. Όμως φέτος η κοίτη του ποταμού έχει φτάσει πολύ πιο κάτω από άλλα χρόνια.  Στη Βρετανία υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μια τόσο παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας.

Η κοίτη στις πηγές του Τάμεση

“Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ. “Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση, όπως απαιτηθεί”.

Η κήρυξη κατάστασης ξηρασίας σημαίνει ότι οι εταιρίες ύδρευσης μπορούν πλέον να αρχίσουν να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας, και να παίρνουν μέτρα, με στόχο τη διαφύλαξη των αποθεμάτων νερού. Η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού.

Η εταιρία ύδρευσης στο Yorkshire ανακοίνωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά από 27 χρόνια, ότι απαγορεύεται η χρήση των λάστιχων ποτίσματος. Ανάλογη απαγόρευση έχουν κάνει και οι εταιρίες ύδρευσης στο South East, Southern, καθώς και η εταιρία Welsh Water (η εταιρία ύδρευσης στην Ουαλία).
Οι αρχές εξέδωσαν τετραήμερη προειδοποίηση για ακραία ζέστη σε περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου (99 F).

Το Met Office προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει «εξαιρετικός» κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο. Μετά την προειδοποίηση αυτή, ορισμένα σούπερ μάρκετ αφαίρεσαν από τα ράφια τους τα μπάρμπεκιου μιας χρήσης.

Ειδικές ομάδες θα περιπολούν επί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες στην ύπαιθρο. Οι αγρότες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν απεριόριστες ποσότητες νερού για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ο διευθυντής της υπηρεσίας θεωρεί ότι η ξηρασία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τέσσερις ημέρες.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταιγίδες, ωστόσο η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι τα φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα, αλλά και πολύ περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που σημαίνει ότι χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που έχει προκύψει. Η Αγγλία χρειάζεται πολύ νερό για να ξαναγεμίσουν οι φυσικές δεξαμενές της, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσουν πολύ περισσότερες βροχές από ότι συνήθως το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το κοινό και οι επιχειρήσεις στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση ξηρασίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση νερού και να μην εκμεταλλεύονται την μεγάλη πίεση που έχει το δίκτυο, δηλαδή δε θα πρέπει να ανοίγουν ολόκληρη τη βρύση.  Όσο για τις εταιρίες ύδρευσης, θα πρέπει και αυτές να σπεύσουν να επισκευάσουν τυχόν διαρροές.  Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.

Η Ευρώπη

Το κύμα ζεστού αέρα και ξηρασίας που καλύπτει τη νότια Αγγλία, έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Η ζέστη και η ξηρασία έχουν ξεράνει λίμνες και ποτάμια στη Γηραιά Ήπειρο. Η Γαλλία αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα και νέες δασικές πυρκαγιές. Στην περιοχή του Μπορντό τουλάχιστον 10.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών, τις οποίες αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες, με τη συνδρομή πυροσβεστικών μέσων από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Φωτιά στο Gironde

Ο Ρήνος, στη Γερμανία, έχει χάσει τεράστιες ποσότητες από το νερό του και κάποια από τα κομμάτια του δεν είναι πια πλεύσιμα, γεγονός που επηρεάζει τον τουρισμό, αλλά και τις ποτάμιες μεταφορές. Σε πολλά σημεία η κοίτη του ποταμού κρατάει μόν30 πόντους νερού.

Η κοίτη του ποταμού Ρήνου

Η Ιταλία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών. Ο ποταμός Πάδος επίσης έχασε τεράστιες ποσότητες νερού. Στην κοίτη του που αποκαλύφθηκε βρέθηκαν δύο βόμβες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή του Μπόργκο Βιρτζίλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ