Βρετανία: «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία Αμπράμοβιτς και 6 Ρώσων ολιγαρχών

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που υφίστανται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ τους υποβλήθηκαν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στο πλαίσιο των βάναυσων νέων κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που αποκαλύφθηκαν σήμερα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ιδιοκτήτης της Chelsea FC θα αποκλειστεί επίσης από συναλλαγές με ιδιώτες και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο άλλοτε επιχειρηματικός εταίρος του κ. Αμπράμοβιτς, Όλεγκ Ντεριπάσκα, έχει επίσης “χτυπηθεί” με τα ίδια μέτρα – όπως και ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, και τέσσερις ακόμη εκατομμυριούχοι που ανήκουν στον «εσωτερικό κύκλο» του Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εκτιμά την περιουσία του Αμπράμοβιτς σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια λίρες.

«Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες από τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε εξέχουσα θέση υπό τον Πούτιν», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι 6 ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων

Oleg Deripaska: Εκτιμώμενος πλούτος 2 δισεκατομμυρίων λιρών και χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018. Έχει μερίδια στην En + Group, μια μεγάλη εταιρεία εξορυκτικών και ενεργειακών προϊόντων που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο.

Igor Sechin: Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Η κυβέρνηση είπε ότι ήταν «ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν». Ήδη έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Andrey Kostin: Πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Στενός συνεργάτης του Πούτιν «που εδώ και καιρό υποστηρίζει τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank». Καθαρή περιουσία 379 εκατομμύρια λίρες. Ήδη έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Alexei Miller: Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom. Υπηρέτησε επί Πούτιν όταν ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Ήδη έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Nikolai Tokarev: Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Πρώην πράκτορας της KGB που υπηρέτησε δίπλα στον Πούτιν στην Ανατολική Γερμανία. Ήδη έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Dmitri Lebedev: Πρόεδρος της Bank Rossiya, η οποία θεωρείται «ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου». Έχει κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι το νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα που θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα «θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει περισσότερο και πιο γρήγορα από ποτέ όσον αφορά τις κυρώσεις».

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι “δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους έχουν υποστηρίξει την άγρια ​​επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ