Βρετανία: Ανακρίθηκε ύποπτος για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο – Οι εναντίον του νομικές ενέργειες

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκρινε έναν άνδρα, στην Βρετανία, σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, τονίζοντας ότι δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε συλλήψεις για την υπόθεση.

Βρετανικό Μουσείο: Αρχαιοελληνικό νόμισμα ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές». «Ένας άνδρας ανακρίθηκε», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Met. «Συνεργαζόμαστε στενά με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε … οι έρευνες συνεχίζονται».

Η διοίκηση του Μουσείου, που ανέφερε ότι η πλειονότητα των αντικειμένων ήταν μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη, τόνισε ότι κινείται νομικά εναντίον του ατόμου.

Βρετανικό Μουσείο: «Λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός» – Η αντίδραση της Μενδώνη για την κλοπή και τη φθορά αντικειμένων

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το αρχαίο ελληνικό νόμισμα

Ένα αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ο διευθυντής του Μουσείου εκφράζει για πρώτη φορά δημόσια την «αγανάκτηση» του στην αποκάλυψη του πληροφοριοδότη ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα από το 2014. Το σκάνδαλο της κλοπής στο «μεγαλύτερο Μουσείο παγκοσμίως» παίρνει καθημερινά και μεγαλύτερες διαστάσεις με τις αποκαλύψεις ότι η κλοπή γινόταν από το 2013 και αφορά «περίπου 2000 αντικείμενα».

Βρετανικό Μουσείο: Σκάνδαλο η στάση του απέναντι στην απώλεια χιλιάδων αντικειμένων – «Ας σταματήσουμε να λέμε πόσο ασφαλές είναι»

Σύμφωνα με τους Times, ανάμεσα στους θησαυρούς που λείπουν είναι εξαιρετικά κοσμήματα και αρχαία νομίσματα, ενώ φαίνεται ότι «οι αποθήκες – θησαυροφυλάκια του Βρετανού Μουσείου λεηλατήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια» από «κλεπτομανή».

Τα κλεμμένα αντικείμενα:

Μικροσκοπικό αρχαιοελληνικό ασημένιο νόμισμα, που αποκτήθηκε το 1948
Ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 4ου αιώνα μ.Χ., που αποκτήθηκε το 1994
Δαχτυλίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, που αποκτήθηκε το 2001
Ομάδα 42 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001
Όστρακο χείλους, σε σχήμα στρογγυλεμένο, που ανήκει σε χειροποίητο αγγειοπλαστικό μπολ, και αποκτήθηκε το 2001
Ομάδες 439, 42, 40 και 17 τεμαχίων από διαφορετικά χειροποίητα αγγεία, που αποκτήθηκαν το 2001
Σκαλιστοί ξύλινοι σκόρερ οπίου σε σχήμα βατράχου, πουλιού και δύο με αφηρημένο σχήμα, που αποκτήθηκαν το 2009
Θραύσμα ημισελήνου από σχιστόλιθο, που αποκτήθηκε το 1963
Ασημένια αλυσίδα που αποτελείται από τρεις κρίκους από λεπτό ασημένιο σύρμα με στρογγυλή διατομή, που αποκτήθηκε το 1932
Κρεμαστό φύλλο σύνθεσης με επικάλυψη πράσινο γυαλί
Κολιέ, χάντρες σύνθεσης με μπλε υάλινη επικάλυψη
Χάντρα σύνθεσης, που αποκτήθηκε το 1834
Γυάλινο coin-weight, που αποκτήθηκε πριν από το 1868
Κεραμικό φωτιστικό, που αποκτήθηκε το 1872

«Η ντροπιαστική αποτυχία του Βρετανικού Μουσείου» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph, που ισχυρίζεται ότι «απροσεξία σε αυτή την κλίμακα αποδυναμώνει τη διεκδίκησή μας για θησαυρούς όπως τα Γλυπτά».

Το εύλογο ερώτημα πολλών που ασχολούνται με το θέμα εκφράζει ο συντάκτης που αναρωτιέται γιατί αυτοί που κατηγορούνται ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους; Η θέση της Telegraph είναι ότι εάν «αρνούνται να παραιτηθούν, τότε ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του μουσείου, θα πρέπει να τους απολύσει επειδή αμαύρωσαν τη φήμη ενός μεγάλου ιδρύματος».

«Ο πληροφοριοδότης έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να ανακόψει τις εξαφανίσεις χωρίς δημοσιότητα. Το ότι δεν έκανε καμία ενέργεια όπως εικάζεται, ήταν παράλειψη καθήκοντος και κατέστησε πιο δύσκολο να αντιπαρατεθεί στις απαιτήσεις για επαναπατρισμό σημαντικών τμημάτων της συλλογής, όπως τα μάρμαρα του Έλγιν», υποστηρίζει η Telegraph που αρνείται να πει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με το όνομα τους.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα πιθανώς δίνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει για πρώτη φορά από την αποκάλυψη του σκανδάλου της κλοπής. Ο Χάρτουϊκ Φίσερ εξέφρασε «απογοήτευση» για το ότι η «οικειοποίηση αντικειμένων από τη συλλογή του δεν ήταν εμφανής όταν εκφράστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες το 2021».

«Έχουμε πλέον λόγους να πιστεύουμε ότι το άτομο που εξέφρασε ανησυχίες είχε πολλά περισσότερα αντικείμενα στην κατοχή του και είναι απογοητευτικό που δεν μας αποκαλύφθηκε αυτό καθώς θα βοηθούσε τις έρευνες μας», δήλωσε ο Χάρτουϊκ Φίσερ.

Γιατί είναι εύκολη η κλοπή

Ο Ίταϊ Γκράντελ, ο Δανός έμπορος αντικών που ειδοποίησε το 2021 το Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές, αποκάλυψε στην Telegraph ότι έχει αγοράσει 70 αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία έχει πλέον επιστρέψει. Είναι έντονη πλέον η κριτική για «έλλειψη σωστής καταλογογράφησης» καθώς πολλά αντικείμενα «εξαφανίστηκαν» επειδή δεν υπήρχε επαρκής καταγραφή τους.

Στην περίπτωση των κοσμημάτων, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Κρίστοφερ Μαρινέλλο, οι εγκληματίες προτιμούν να πουλάνε τα αντικείμενα ως μέταλλο και τα πετράδια χωριστά για να ξανακοπούν και να χαθεί η ταυτότητα τους, παρόλο που θα πάρουν ελάχιστα χρήματα συγκριτικά με την αρχική αξία των αντικών.

Η αστυνομική έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζεται χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ μόνο ο επιμελητής των αρχαιοελληνικών συλλογών απολύθηκε τον Ιούλιο. Η οικογένεια του αρνείται κάθε κατηγορία.

Ο διευθυντής του Μουσείου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί και η διαδικασία αναζήτησης του αντικαταστάτη του θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το σκάνδαλο, ενώ το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σιωπηλό.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ