Βρετανικό Μουσείο: Ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος που απολύθηκε για την απώλεια πολύτιμων αντικειμένων

Ένας διάσημος στον κόσμο ειδικός στην Αρχαία Ελλάδα, ο Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, είναι ο εργαζόμενος στο Βρετανικό Μουσείο που απολύθηκε κατηγορούμενος για την κλοπή ανεκτίμητων θησαυρών, η οποία αποκαλύφθηκε χθες στα ΜΜΕ.

Όπως γράφει η MailOnline, o Χιγκς απολύθηκε φέτος το καλοκαίρι, μετά την εξαφάνιση κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων, που ανήκαν σε μια περίοδο μεγαλύτερη των τριών χιλιετιών. Ο κ. Χιγκς, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν καταστραφεί». Σήμερα μεταδόθηκε επίσης ότι τον ανέφεραν στους ανωτέρους του πριν από τρία χρόνια – αφού αντικείμενα όπως κοσμήματα από τη λατρεμένη συλλογή ελληνορωμαϊκών τεχνουργημάτων Townley φέρεται να βγήκαν προς πώληση στο eBay, ωστόσο δεν τον απέλυσαν.

Ο Χιγκς έχει περιγραφεί ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Βρετανίας σε ελληνικά και μεσογειακά αρχαία αντικείμενα. Εκτός από επιμελητής ελληνικών συλλογών του μουσείου, ήταν επίσης ένας από την ομάδα των αποκαλούμενων «Monuments Men» του Βρετανικού Μουσείου που εντόπιζε κλεμμένα αντικείμενα και τα επέστρεφε στις χώρες καταγωγής τους ή στο Μουσείο.
Η οικογένειά του επιμένει ότι είναι αθώος και θα καθαρίσει το όνομά του. Σήμερα ο γιος του Γκρεγκ είπε: «Δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν το χαίρεται καθόλου. Έχει χάσει τη δουλειά του και τη φήμη του και δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Δεν θα μπορούσε να ήταν [αυτός]. Δεν νομίζω ότι λείπει κάτι από όσο γνωρίζω».Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει όταν του το ζήτησε η MailOnline.

Τι λέει ο γιός του

Ο γιος του Χιγκς, ο Γκρεγκ, ναυαγοσώστης, είπε στους Times: «Δούλεψε εκεί για 35 χρόνια χωρίς κανένα περιστατικό. Βασίστηκαν πάνω του για τόσα πράγματα. Και μετά, ναι, δεν ξέρω τι άλλαξε. Είναι συντετριμμένος με αυτό, γιατί είναι το έργο της ζωής του, βασικά. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον που να είναι τόσο παθιασμένος με αυτό που έκανε. Θέλω να πω, είναι παγκόσμιος ειδικός στον τομέα του».  Και πρόσθεσε: «Το όνομά του έχει συρθεί εντελώς στη λάσπη και δαιμονοποιήθηκε. Δεν είναι καλά από τότε που συνέβη. Είναι πραγματικά λυπηρό να τον βλέπω να είναι τόσο αναστατωμένος όλη την ώρα γι’ αυτό. Δεν τον είχα δει ποτέ πριν από αυτό να κλαίει. Είναι συντετριμμένος, είναι πραγματικά». Ο Γκρεγκ είπε στην Telegraph ότι ο πατέρας του είχε απολυθεί τον Ιούλιο – και ήταν υπό έρευνα για «ένα διάστημα».

«Αυτή τη στιγμή είναι με την οικογένειά του για να έχει λίγη υποστήριξη γιατί είναι πολύ δύσκολο, να χάσει το μισό από το εισόδημά σου εντελώς ξαφνικά. «Σε αυτό το σημείο δεν τον ενδιαφέρει καν τι πιστεύουν οι άνθρωποι για αυτόν, θέλει απλώς μια ευκαιρία να ζήσει μια κανονική ζωή. Φτάνει σε εκείνο το σημείο μερικές φορές όπου ακόμα κι αν είσαι αθώος θα προτιμούσες να μην σου μιλούν συνεχώς όλοι γι’ αυτό, τουλάχιστον από το μουσείο. Έχει χάσει κάθε πίστη στο μουσείο.  Το μόνο πράγμα που μου είπε ήταν ότι ήταν πραγματικά πληγωμένος από το γεγονός ότι ακόμα κι αν οι συνάδελφοί του μπορούσαν να τον υποστηρίξουν πιθανότατα δεν θα τους το επέτρεπαν. Αυτό μου είπε. Μάλλον δεν θέλει να βάλει τους συναδέλφους του σε μπελάδες. Έχει πολλούς υπέροχους φίλους εκεί. Πάντα ασχολιόταν πολύ, πήγαινε κάθε χρόνο στα χριστουγεννιάτικα πάρτι».

Ποιος είναι ο Χιγκς

Ο Πίτερ Τζον Χιγκς, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων, αξίας 215.000 λιρών στο Χάστινγκς, εργαζόταν επίσης ως ιδιωτικός δάσκαλος με 19 λίρες την ώρα μέχρι πριν από έναν μήνα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Stevenage του Hertfordshire, σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ προτού ενταχθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο εκεί – και εμφανίζεται τακτικός στον Τύπο όταν παρουσιάζει μεγάλα νέα εκθέματα.

Πέρυσι βοήθησε στην επιστροφή ενός αγάλματος 2.000 ετών στη Λιβύη, αφού σταμάτησε στο Χίθροου. Είπε τότε: «Με έδειξαν σε μια αποθήκη και ανάμεσα σε τελάρα με κρασί ήταν ένα βαρύ ξύλινο κουτί. Άνοιξε και είπε: «Αμέσως, το αναγνώρισα ως γλυπτό από την αρχαία Λιβύη. Ήταν ένα όμορφο γλυπτό, τόσο καλοδιατηρημένο και ήταν φτιαγμένο από πολύ υψηλής ποιότητας μάρμαρο».

Το άγαλμα από την αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη στην Λιβύη

Μίλησε επίσης στους Times το 2002 όταν ένας ρεπόρτερ αποκάλυψε ότι είχαν χαθεί αντικείμενα τέχνης. Είπε ότι ήταν σίγουρος ότι θα εμφανίζονταν ξανά, προσθέτοντας ότι «επικρατεί χάος εδώ κάτω» και ότι ορισμένα αντικείμενα δεν είχαν καταγραφεί για έναν αιώνα. Ένας ειδικός είχε εντοπίσει τα κομμάτια στον διαδικτυακό οίκο δημοπρασιών και ανέφερε τον πωλητή στο παγκοσμίου φήμης μουσείο. Ωστόσο, παρά την πληροφορία, το 2020, δεν έγινε τίποτα μέχρι φέτος, όταν απολύθηκε.

Η αστυνομία και το Μουσείο

Η αστυνομία ερευνά για αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ 1.500 π.Χ. και 19ου αιώνα μ.Χ., τα οποία έχουν εξαφανιστεί. Μια πηγή είπε ότι το μουσείο «μπορεί να μην ενδιαφέρεται να μάθει», επειδή οι κλοπές θα ήταν «πολύ ντροπιαστικές» για αυτό.  Το μουσείο και η Met Police δεν έχουν πει τι κλάπηκε. Οι πρόσφατες κλοπές υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών που αγνοείται από το 2011.

Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι τα κλεμμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων, γυαλιού και μετάλλων από τον 15ο αιώνα π.Χ., θα μπορούσαν να βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών ή ακόμη και να λιώνουν από συμμορίες για «γρήγορα μετρητά».

Το περιστατικό έχει τον απόηχο της γαλλόφωνης σειράς του Netflix, Lupin, η οποία ακολουθεί έναν άνδρα που εμπνέεται από τις περιπέτειες του αρχικλέφτη Arsène Lupin, ενός χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον μυθιστοριογράφο Maurice Leblanc στις αρχές του 1900.

Μια πηγή είπε στην The Telegraph ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κλοπές είχαν ιδεολογικά ή πολιτικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό αντικειμένων που οι επικριτές του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίζονται ότι είχαν κλαπεί από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, γράφει η MailOline.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε: «Δουλεύουμε παράλληλα με το Βρετανικό Μουσείο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα – δεν υπάρχει καμία σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ