Βρετανικό Μουσείο: Απολύθηκε εργαζόμενος επειδή αντικείμενα «έλειπαν, κλάπηκαν ή καταστράφηκαν»

Μέλος του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου απολύθηκε, ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, όταν διαπιστώθηκε ότι σειρά αντικειμένων από συλλογή «έλειπαν, κλάπηκαν ή είχαν καταστραφεί».

Όπως αναφέρει το μουσείο, αντικείμενα όπως χρυσός, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι ήταν μεταξύ αυτών που βρέθηκαν να λείπουν. Η πλειονότητα των αντικειμένων φυλάσσονταν σε μια αποθήκη.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του Μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο».

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer τόνισε ότι ο οργανισμός «έβαλε τέλος σε όλο αυτό» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας».

Το μουσείο ανέφερε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του μέλους του προσωπικού που απολύθηκε. Παράλληλα, η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας.

Η είδηση αυτή εγείρει ανησυχίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο αρνείται την επιστροφή τους στην Ελλάδα με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι τα προστατεύει και και τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ