Βρετανικό Μουσείο: Σκάνδαλο η στάση του απέναντι στην απώλεια χιλιάδων αντικειμένων – «Ας σταματήσουμε να λέμε πόσο ασφαλές είναι»

Εξοργιστικές λεπτομέρειες για την αμέλεια που δείχνει στην συντήρηση και φύλαξη των εκθεμάτων του το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και για την αδιαφορία του γύρω από την ασφάλεια στην φύλαξή τους, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά την αποκάλυψη ότι ο υπάλληλός του τον οποίον απέλυσε για την απώλεια αντικειμένων ήταν επιμελητής ελληνικών συλλογών του μουσείου και ένας βαθύς γνώστης της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διάσημος στον κόσμο ειδικός, ο Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, απολύθηκε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταξύ των αντικειμένων που λείπουν να είναι και ελληνικά αντικείμενα, αλλά το σκάνδαλο δεν σταματά εδώ. Το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας ebay, ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην οποία η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ δήλωσε ότι «ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι ο διευθυντής του Μουσείου πριν από 3-4 βδομάδες είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του».

Όπως γράφει η MailOnline, o Χιγκς απολύθηκε φέτος το καλοκαίρι, μετά την εξαφάνιση κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων, που ανήκαν σε μια περίοδο μεγαλύτερη των τριών χιλιετιών. Ο κ. Χιγκς, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν καταστραφεί». Σήμερα μεταδόθηκε επίσης ότι τον είχαν ανέφεραν στους ανωτέρους του πριν από τρία χρόνια – αφού αντικείμενα όπως κοσμήματα από τη λατρεμένη συλλογή ελληνορωμαϊκών τεχνουργημάτων Townley φέρεται να βγήκαν προς πώληση στο eBay, ωστόσο, τότε, δεν τον απέλυσαν.

Η αστυνομία ερευνά για αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ 1.500 π.Χ. και 19ου αιώνα μ.Χ., τα οποία έχουν εξαφανιστεί. Μια πηγή είπε ότι το μουσείο «μπορεί να μην ενδιαφέρεται να μάθει», επειδή οι κλοπές θα ήταν «πολύ ντροπιαστικές» για αυτό.  Το μουσείο και η Met Police δεν έχουν πει τι κλάπηκε. Οι πρόσφατες κλοπές υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών που αγνοείται από το 2011.

Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι τα κλεμμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων, γυαλιού και μετάλλων από τον 15ο αιώνα π.Χ., θα μπορούσαν να βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών ή ακόμη και να λιώνουν από συμμορίες για «γρήγορα μετρητά».

Ένας ειδικός αρχαιοτήτων μιλώντας στην Τέλεγκραφ είπε ότι άρχισε να υποψιάζεται όταν είδε ένα ρωμαϊκό κόσμημα στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και εντόπισε τον πωλητή σε ένα τμήμα αρχαιοτήτων του μουσείου. Σύμφωνα με τους Times, τα αντικείμενα, που λείπουν «δεν είναι ασφαλισμένα»

«Κάθε μέρα ακούμε για μουσεία αλλά τον κόσμο, κυρίως μικρά μουσεία, όπου γίνεται κλοπή. Συμβαίνει παντού, είναι ένα γεγονός. Αλλά να συμβεί κάτι τέτοιο στο Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα και σημαντικά μουσεία στον κόσμο είναι συγκλονιστικό, ακόμη και σε εμάς,» επισήμανε  στην ΕΡΤ ο ειδικός ερευνητής κλεμμένων αρχαιοτήτων, Κρίστοφερ Μαρινέλλο, συμπληρώνοντας ότι το Μουσείο δεν ξέρει την έκταση της απώλειας του αυτή τη στιγμή. «Ο μόνος τρόπος να μάθουμε τι εκλάπη είναι συγκρίνοντας μία παλιά καταγραφή με μία νέα καταγραφή, αλλά τελικά θα πρέπει να ετοιμάσουν αυτή τη λίστα όσο και ντροπιαστικό θα είναι αυτό», τόνισε.

Στο ερώτημα πώς θα επηρεάσει η εν λόγω υπόθεση την εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ο Μαρινέλλο απαντά: «Δεν νομίζω ότι θα την επηρεάσει αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε. Αυτό το επιχείρημα που ακούμε από τους επαγγελματίες όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα είναι πιο ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ότι είναι στην Ελλάδα, συγνώμη αυτό δεν είναι ακριβές. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα μοντέρνο μουσείο και μπορεί και αυτό να αντιμετωπίσει προβλήματα εκ των έχω ή με κλοπές αλλά τουλάχιστον ας σταματήσουμε να λέμε πόσο ασφαλές είναι το Μουσείο και πως τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν εκεί γι’ αυτό τον λόγο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ