Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αλιγάτορας η Ρωσία – Εφαρμόζει οικονομική τρομοκρατία

Αλιγάτορας που προσπαθεί να καταλάβει ότι δεν του ανήκει είναι η Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες με τη Μόσχα, την οποία κατηγόρησε για οικονομική τρομοκρατία, με αφορμή την πολιτική της γύρω από το φυσικό αέριο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σήμερα στο φόρουμ για θέματα στρατηγικής (Bled Strategic Forum), που πραγματοποιείται στην πόλη Μπλεντ της Σλοβενίας, κι εκεί είπε ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για συνομιλίες. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) για συνομιλίες, δεν έχουν την επιθυμία να τις κάνουν. Γι’ αυτούς συνομιλίες είναι μια σειρά τελεσιγράφων, ότι εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε το Ντονμπάς και την Κριμαία ως ρωσικά εδάφη. Και πρόσφατα άρχισαν να λένε δημόσια ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει και τον νότο της, ως ρωσικό έδαφος, αφού εκεί θα διεξάγουν μια σειρά ‘δημοψηφισμάτων’». Εκεί ο Ζελένσκι συνέκρινε την Ρωσία με τον αλιγάτορα, ο οποίος επιδιώκει να καταλάβει κάθε τι που δεν του ανήκει: «Δεν έχει σημασία τι θα τους πεις, ό,τι και να τους πεις , σε κάθε περίπτωση θα ξανάρθουν για να πάρουν νέα εδάφη, για παράδειγμα σε μισό χρόνο».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε και πώς θα αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία, αλλά θεωρεί ότι η ρωσική πλευρά θα τις προτείνει όταν δει την δύναμη όλου του κόσμου να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Οικονομικός τρομοκράτης

Ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε σήμερα -μέσω βιντεοκλήσης- και σε ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Νορβηγία. Εκεί κατηγόρησε την Ρωσία ότι ασκεί οικονομική τρομοκρατία προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έγινε χειρότερη μετά τις περικοπές προμηθειών από την Ρωσία, είναι το κύριο ερώτημα στην πολιτική ατζέντα σε όλη την ήπειρο, καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει. Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις την ώρα που η ρωσική Gazprom προγραμματίζει νέες επισκευές αυτήν την εβδομάδα, στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom για τον πυρηνικό του εκβιασμό, τον «εκβιασμό του στο θέμα της ακτινοβολίας», στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίον έχει καταλάβει. «Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ακόμη κυρώσεις κατά του Rosatom για τον εκβιασμό του με την ακτινοβολία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Εντωμεταξύ και ενώ ο πυρηνικός σταθμός βάλλεται (με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα) η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που θα επισκεφθεί τον σταθμό, στην νότια Ουκρανία, αναχώρησε από την Βιέννη και αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Κίεβο. «Αναμένεται ότι η αποστολή θα αρχίσει να εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις επόμενες μέρες», έγραψε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ