Βλαντίμιρ Πούτιν: Στέλνει φρεγάτα με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στη Μεσόγειο

Σε επίδειξη δύναμης προχωρεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, βγάζοντας στις θάλασσες φρεγάτα εξοπλισμένη με νέους, υπερηχητικούς πυραύλους, που η Μόσχα θεωρεί ότι είναι μοναδικοί στον κόσμο, μετά το ομαδικό πλήγμα που υπέστη η χώρα του στην Μακιίβα.

Δημοσίευμα «φωτιά» για τον Πούτιν: Οι στρατιώτες – ηθοποιοί και η μυστηριώδης γυναίκα

Η κίνηση έρχεται αμέσως μετά τον ομαδικό θάνατο δεκάδων ή και εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών, στην κατεχόμενη Ουκρανία από ένα και μοναδικό πλήγμα του ουκρανικού πυροβολικού. Κατόπιν αυτού, και χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο ο Ρώσος ηγέτης, σχετικά με το πολύνεκρο πλήγμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε σήμερα προς τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό μια φρεγάτα εξοπλισμένη με τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ, Zircon, που όπως είπε είναι μοναδικοί στον κόσμο.

Ρωσία: Αντιδράσεις στη Μόσχα μετά τον θάνατο 63 στρατιωτών στην Ουκρανία

Σε βιντεοδιάσκεψη με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον Ίγκορ Κρόχμαλ, διοικητή της φρεγάτας που φέρει την επωνυμία “Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Gorshkov”, ο Πούτιν είπε πως το πλοίο φέρει υπερηχητικά όπλα Zircon. “Αυτή τη φορά το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το τελευταίο σύστημα υπερηχητικών πυραύλων –‘Zircon’– που δεν έχει κάτι ανάλογο”, είπε ο Πούτιν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση σχετικά με τον πόλεμό του στην Ουκρανία. “Θα ήθελα να ευχηθώ στο πλήρωμα του πλοίου επιτυχία στην υπηρεσία τους για το καλό της Πατρίδας.”

Ο Σοϊγκού είπε πως το Gorshkov θα πλεύσει στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο. “Αυτό το πλοίο, εξοπλισμένο με [πυραύλους] ‘Zircon”, είναι ικανό να εντοπίζει το στίγμα και να καταφέρνει ισχυρά πλήγματα εναντίον του εχθρού στη θάλασσα και στην ξηρά”, είπε ο Σοϊγκού. Ο Ρώσος υπουργός είπε πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι, γνωστοί ως Tsirkon ή Zircon, μπορούν να υπερισχύσουν οποιουδήποτε πυραυλικού αμυντικού συστήματος. Οι πύραυλοι πετούν με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου και έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, είπε ο Σοϊγκού.

Ουκρανία: Ο «χάρτης» της φονικής επίθεσης στην Μακιίβκα

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα για υπερηχητικά όπλα. Λόγω των ταχυτήτων τους –πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερες της ταχύτητας του ήχου– και της ικανότητας ελιγμών τους, τέτοια όπλα θεωρούνται ως ένας τρόπος για την απόκτηση πλεονεκτήματος απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Μάλιστα ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθεί απ΄ ό,τι για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Δύση

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε κάθε προσπάθεια για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό του πέρα από την καταστροφή της Ουκρανίας. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Λισαβώνα, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η στάση του Πούτιν είναι ο λόγος για τον οποίο «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την αποστολή όπλων ώστε η Ουκρανία να είναι σε θέση να υπερασπισθεί τον εαυτό της και να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων», είπε.

Η Γερμανία αναζητεί περαιτέρω τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία, τον λαό και τις υποδομές, είπε προειδοποιώντας ότι το παραμικρό κενό στην αποφασιστικότητα της Ευρώπης για το θέμα αυτό θα είναι δώρο εξ ουρανού για την Μόσχα. «Και αυτήν την χρονιά, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την ευρωπαϊκή ενότητα που μας έκανε ισχυρούς την περασμένη χρονιά», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στο πλευρό του πορτογάλου ομολόγου της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ