Βιετνάμ: Σε θάνατο καταδικάστηκε γυναίκα επιχειρηματίας για απάτη ύψους 12,5 δισ. δολαρίων

Μια δισεκατομμυριούχος γυναίκα από Βιετνάμ που δραστηριοποιείται στο real estate καταδικάστηκε σε θάνατο για την μεγαλύτερη υπόθεση απάτης στην ιστορία της χώρας.

Η 67χρονη Tρουόνγκ Μάι Λαν καταδικάστηκε σε θάνατο με ένεση αφού 3 ένορκοι και 2 δικαστές απέρριψαν όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και την έκριναν ένοχη για την απάτη στην Saigon Commercial Bank (SCB) επί μία δεκαετία.

Το 2022 η 67χρονη πρόεδρος της μεγάλης εργολαβικής εταιρείας, Van Thinh Phat κατηγορήθηκε για απάτη ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων – σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Η συνολική ζημία έχει εκτιμηθεί σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η 67χρονη ήλεγχε παράνομα την SCB μεταξύ 2012 και 2022 για να αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά μέσω χιλιάδων εταιρειών – «φαντασμάτων», ενώ πλήρωνε μίζες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Λαν κρίθηκε ένοχη επειδή έλαβε δάνεια ύψους 44 δισ. δολαρίων από την SCB σε διάστημα μιας δεκαετίας, δηλαδή περίπου το 93% των δανείων που χορήγησε η τράπεζα.

Της δόθηκε εντολή να επιστρέψει 27 δισ. δολάρια αλλά αυτά χρήματα που είναι πιθανό να μην ανακτηθούν ποτέ στο σύνολο τους. Το BBC ανέφερε ότι υπάρχουν οι εκτιμήσεις πώς η θανατική ποινή που της επιβλήθηκε είναι ένα μέσο πίεσης των αρχών προκειμένου να επιστρέψει τα χρήματα.

«Οι ενέργειες της κατηγορουμένης… διέβρωσαν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ηγεσία του (κομμουνιστικού) κόμματος και του κράτους», αναφέρεται στην ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η Λαν αρνήθηκε την ενοχή της και κατηγόρησε τους υφισταμένους της για την οικονομική απάτη.

Ακόμη 85 άτομα αντιμετωπίζουν ετυμηγορίες και καταδίκες για κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και παραβιάσεις της τραπεζικής νομοθεσίας.

Η Λαν κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση, δωροδοκία και παραβίαση των τραπεζικών κανόνων στο τέλος της δίκης στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης Χο Τσι Μινχ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ