Βερολίνο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που έστειλε χθες το βράδυ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι αναλυτές καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα: Το Βερολίνο θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο», επιβεβαίωσε προς τη Deutsche Welle πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος και για τη συμμετοχή του Ταμείου -που θέτει, ως γνωστόν, ως όρο συμμετοχής του αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους- θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος. Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία, κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ενόψει της 24ης Μαΐου.

Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει χρονικά την απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «εντός της χρονιάς», υποδηλώνει πιθανότατα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η λύση που θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Eurogroup ενδεχομένως να μην ικανοποιεί ακόμη πλήρως το Ταμείο και πως οι σχετικές συζητήσεις θα απαιτήσουν προφανώς περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το θέμα του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπάρξουν, «αν χρειαστεί», στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και συνεπώς όχι πριν το 2018.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Δεν υφίσταται ανάγκη για “πραγματικό κούρεμα” του χρέους

FT: Πολιτικά σύννεφα πάνω από τη συμφωνία για Ελλάδα

Πρόταση Ρέγκλινγκ για την εξόφληση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.